natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Misijant


prijava: 26.09.2015.
mjesto: Bosna i Hercegovina; Banja Luka

Udruga 'Misijant' iz Banja Luke traži partnere iz svih zemalja članica Kreativne Europe, koji se bave narodnim i modernim plesovima i glazbom. Rok za prijavu je 26. rujna 2015.

Misija banjalučke udruge 'Misijant' je poticanje kulturnog i umjetničkog izražavanja u Bosni i Hercegovini kroz aktivnosti u području kulture, umjetnosti, obrazovanja, multikulturne suradnje, pridonoseći razvoju civilnog društva i unapređenje regionalne i međunarodne suradnju u spomenutim područjima djelovanja.

Europske zemlje su uvijek bile orijentirane prema njegovanju tradicionalne i kulturne baštine specifične za svako područje. Tradicionalni ples i glazba su neizostavni elementi života građana.

Narodni plesovi se uče u kulturno-umjetničkim društvima ili kazalištima čije članstvo s godinama raste. Danas je većina građana upoznata s folklornim ansamblima, međutim koreografi nemaju mogućnost postavljanja novih koreografija zbog nedostatka novca, a publika je već umorna od utvrđenog programa. Postoji rastuća potreba za novim umjetničkim izrazom, posebno s obzirom na mlade koji su navikli na moderne tehnologije. Trebao bi se osmisliti novi sadržaj/program koji bi, s jedne strane, pružao informacije o tradicijskoj baštini, a s druge strane, razvio potpuno novi oblik plesa i glazbenog izričaja. Tradicionalni ples treba redefinirati tako da uključuje moderne i tradicionalne elemente na način da bude zanimljiv postojećoj i novoj publici. Osim toga, vodstvo i umjetnička struktura folklornih i kazališnih ansambala trebaju biti educirani u vezi novih značajki glazbeno-scenskog izraza, uz tradicionalnu i modernu glazbu i ples. U tu svrhu potrebno je proizvesti kratki promotivni video ansambala i sudionika projekta, čiji je cilj potaknuti širu javnost da je očuvanje tradicije u suvremenom obliku nužnost.

Vrsta natječaja: Program Europske unije Kreativna Europa (Potprogram Kultura) − Potpora europskim projektima suradnje (rok: 7.10.2015.)

Kontakt:
Misijant
Poljskog partizanskog bataljona 24
78000 Banja Luka
Bosna i Hercegovina
e-mail: misijant@yahoo.com
tel.: +387 65 304 222 (Natalija Trivić)

(R.P.B., 21.09.2015)