festival

Queer New York festival u organizaciji udruge Domino


vrijeme: 17.09.2015. - 26.09.2015.
mjesto: SAD; New York

Festival Queer New York četvrtu godinu zaredom u New Yorku organizira hrvatska udruga Domino po uzoru na Queer Zagreb, a ove godine do 26. rujna američkoj će publici predstaviti niz premijernih naslova umjetnika iz Bugarske, Hrvatske, Maroka, Južnoafričke Republike, Švicarske i SAD-a.

Performans američkih umjetnica Annie Sprinkle i Beth Stephens pod nazivom 'Ekoseksualni obilazak Central Parka', tijekom kojega je ljubavni i stvaralački dvojac iz San Francisca u središnjem parku na newyorškom Manhattanu pokazao na koji se način erotska ljubav i ekologija mogu međusobno ispreplitati, otvorio je u srijedu ovogodišnje izdanje međunarodnog festivala izvedbenih i vizualnih umjetnosti Queer New York.
 
Stephens i Sprinkle performerice su i životne partnerice koje u svojem umjetničkom djelovanju spajaju međusobnu ljubav i zajedničku brigu za budućnost života na Zemlji, suočenom s iscrpljivanjem prirodnih resursa te nedostatkom hrane i pitke vode.

Umjetnice koje nisu nepoznate zagrebačkoj publici – u Zagrebu su već gostovale dva puta, jednom na Eurokazu te jednom na poziv Domina - svoj aktivizam nazivaju "seks-ekologijom", što podrazumijeva umjetničko istraživanje dodirnih točaka erotike i ekologije u umjetnosti i aktivizmu.

Jedna je od temeljnih njihovih ideja tradicionalnu sintagmu Majke-Zemlje koja je tu da nas zaštiti i nahrani zamijeniti poimanjem Zemlje kao ljubavnice, pri čemu vrijede sva pravila uobičajena u ljubavnim odnosima, što dakle podrazumijeva uzajamnu brigu i ljubav.

Upravo na tu potrebu za obrnutom paradigmom u odnosu prema planetu Zemlji ukazuje njihov performans, najavljen kao "ekoseksualna ekstravaganza - kombinacija ekologije i seks-pozitivnog feminizma".

Njihova je umjetnička avantura Central Parkom započela "ekoseksualnim orijentacijskim tečajem" za okupljene entuzijaste, na kojemu su objasnile svoje motive i ideje, a do kraja dvosatne šetnje središnjim newyorškim parkom dvije su umjetnice pokazale sudionicima niz različitih načina "vođenja ljubavi sa Zemljom".

Koristeći kombinaciju duhovitih i erotskih elemenata i stvarnih istraživačkih i znanstvenih podataka o tome koliko štete život ljudi zapadnog svijeta nanosi prirodi, umjetnice su ukazale na potencijalne opasnosti iscrpljivanja prirodnih resursa koje prijete modernom društvu.

Njihova publika – koja je uključivala ljude raznih rasa, te seksualnih i profesionalnih opredjeljenja, umjetnike, slučajne prolaznike pa i jednog poslovnog čovjeka – spremno se odazivala na njihove pozive da razmisle i sa svima podjele svoje spoznaje o svojoj povezanosti s prirodom kroz osjećaje zadovoljstva i užitka koje im ona pruža, a koje ranije možda nisu posve osvijestili.

Osim u Central Parku, kao jedinom eksterijeru, festivalska se događanja ove godine odvijaju na lokacijama kao što su Abrons Art centar (prošlogodišnji dobitnik prestižne off-broadwayske nagrade Obie i jedan od najvibrantnijih centara suvremene umjetnosti na Manhattanu), galerija Merton D. Simpson i kultni Dixon Place.

U sklopu festivalskog programa, Sprinkle i Stephens u Abrons Art centru upriličit će newyoršku premijeru svojeg autobiografskog dokumentarca "Goodbye Gauley Mountain: An Ecosexual Love Story", u kojemu otkrivaju kako su udružile snage s ekološkim aktivistima u zajedničkoj borbi za zaustavljanje uništavajućih iskapanja u Apalačkom gorju, bioraznolikom planinskom masivu koji se proteže duž istočne obale Sjeverne Amerike.

Festivalski program nastavlja se izvedbama istaknutog bugarskog umjetnika Ive Dimcheva; afričke queer umjetnike predstavit će Južnoafrikanka Mmakgosi Kgabi, hrvatski koreograf Bruno Isaković tu će imati premijernu izvedbu svoje predstave "Razotkrivanja" a dio programa posvećen je njujorškoj i američkoj sceni. (Hina)

(R.P.B., 17.09.2015)