festival

Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta 'FIUK' u Koprivnici


vrijeme: 03.09.2015. - 05.09.2015.
mjesto: Koprivnica

Koprivnička Udruga za promicanje kulture i umjetnosti 'maMUZE' poziva na Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta 'FIUK' koji će se održavati od 3. do 5. rujna na četiri lokacije: KKC Pixel, Muzej grada Koprivnice, OŠ Antun Nemčić Gostovinski i MMC Kuglana.

Program i koncept FIUK-a, te konkretnije najave i aktivnosti možete pratiti na web stranici Festivala, kao i  na pripadajućoj stranici na Facebooku.

U FIUK-u će sudjelovati osebujna performerska imena poput Xene Županić, opet će se odigravati nešto iz Krležinog opusa koji je postao neizbježan dio koprivničkog dramskog repertoara; ovoga se puta radi o reinterpretaciji njegove Salome kroz monokoreodramu osječke umjetnice Selme Mehić; iz susjedne nam Srbije gostuju „otkačeno-zakačeni“ Luka Miljković i Rastko Rašid Balunović koji će nešto svirati, ali će glumiti ili će glumiti da sviraju (nismo sigurni) u predstavi „Šaht“; a posljednji dan ovogodišnjega FIUK-a, osim uz fijukanje, ispratit ćemo uz koncertno događanje prikladnoga naziva „The end, my friend“ kroz žestoku i bučnu punk & rock svirku bendova poput Nemečeka i OSA-e.

Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta (FIUK) kulturna je manifestacija koja se u Koprivnici održava drugu godinu zaredom. Festival u tri dana objedinjuje kazalište, performans, ples i glazbu te ih smješta u javne prostore koji nisu primarno namijenjeni održavanju umjetničkih i kulturnih zbivanja i tako pretvara čitav grad u jedinstven teatar na otvorenom. Cilj festivala je posjetiteljima prezentirati suvremena ostvarenja  izvedbenih umjetnosti i potaknuti publiku na interakciju s gradskim prostorima; te demistifikacija kulture kao nečeg što pripada institucijama pretvarajući ju u kulturu koja je ovdje i koja je svačija, odnosno dostupna svima. Programskim konceptom FIUK okuplja mlade umjetnike, amaterska kazališta, udruge te organizacije nezavisne kulture.

Kako bi javnost potaknuli na interakciju u umjetničkim i kulturnim zbivanjima, voditelji projekta Bojan Koštić i Andreja Salajec, krenuli su od svojega dvorišta i volontere, osim iskorištavanja njihove sirove snage, potaknuli na sudjelovanje u pripremi Festivala kroz kreativni izraz. Volonteri su tako sami raznim tehnikama i bojama oslikavali plakate koristeći šablonu prema vizualnom konceptu Mihovila Vargovića, ali opet individualnim pristupom i doprinosom, dajući im tako osobni pečat koji svaki plakat čini unikatom. Još jedan umjetnički vizualno-prostorni touch ovom festivalu dat će interesantne 3D instalacije u obliku šarenih piramidica dizajnera Andrije Večenaja, dok je cijeli vizualni identitet spomenutih dvaju autora vođen Vegetom kao najpoznatijim koprivničkim brendom, a koja konceptualizira koprivničku industriju u svojem najpunijem cvatu u vrijeme našega djetinjstva; te „izgled“ Festivala kao takav predstavlja hommage koprivničkoj industriji.

U suradnji s HŽ-om FIUK-ovci su posjetiteljima s udaljenosti veće od 25 km pa sve do Slovenije (uključujući Deželu samu), osigurali vožnju s popustom od 40% isključivo na povratne karte u razdoblju od 2.-6. rujna. Prilikom kupnje karte potrebno je naglasiti svrhu putovanja, te se na poleđini moraju ovjeriti žigom, na FIUK info pultu koji će se nalaziti u KKC-u Pixel.

(R.P.B., 02.09.2015)