festival

Almissa Open Air: Neovisnost


vrijeme: 05.08.2015. - 12.08.2015.
mjesto: Omiš

Almissa Open Air festival je suvremene umjetnosti koji se održava u Omišu od 2010. godine. Ovogodišnja tema je - neovisnost, a program se održava od 5. do 12. kolovoza. 

Izvođači: Ana Hušman, Ante Kuštre, Boris Šitum, Dan Oki, Darwin Butković, Efra Avila, Gildo Bavčević, Hrvoje Cokarić, Igor Grubić, Ivan Perić, Ivan Sorić, Luka Mimica, Marija Ančić, Marko Meštrović, Marko Tadić, Milan Brkić, Momčilo Golub, Petar Grimani, Sandra Sterle, Tina Vukasović, Vanja Pagar, Vedran Urličić, Vice Tomasović, Željko Marović.

Od 5. do 12. kolovoza program se održava na javnom gradskom prostoru na kojem će autori postavljati umjetničke instalacije i raditi performanse problematizirajući pitanja koja muče suvremeno društvo. 

Na utvrdi Mirabeli na kojoj je do ove godine bio realiziran najveći dio programa i koja je postala sinonim za ovaj festival od kuda su umjetnici izvodili umjetničke nasrtaje sada postaje galerijski prostor video arta na otvorenome. U nedjelju 9. kolovoza,  s početkom u 21 sat, tamo će biti otvorena cjelovečernja izložba kojom umjetnici propituju temu neovisnosti. Na otvaranju će biti izvedeno i nekoliko performansa i postavljeno više instalacijskih radova.

Od ponedjeljka 10. do srijede 12. kolovoza program se nastavlja na "Otoku Ljubavi" u zaštićenom parku prirode kanjona rijeke Cetine gdje će umjetnici održati nekoliko radionica, predavanja i performansa. Umjetnost pomaknuta iz konteksta galerije ili ulice i postavljena u prirodu dobiva novu snagu i otvaraju se mnoge mogućnosti koje će umjetnici pokušati iskoristiti. Otok je ničija zemlja klasificirana kao naplavno područje jer je zimi potopljen zbog čega ga je teško upisati u katastar i pravno prisvojiti pa savršeno odgovara koncepciji Neovisnosti.  

(D.H.F., 04.08.2015)

Tagovi: almisa open air