Preskočite na glavni sadržaj

Portreti kuća, izložba Helene Šipek

U Studiju Moderne galerije „Josip Račić“ u utorak, 7. studenoga u 19 sati, bit će otvorena izložba Helene Šipek Portreti kuća. 
vrijeme: 07.11.2017.
mjesto: Zagreb, Studio Moderne galerije Josip Račić, Margaretska 3
url: http://www.moderna-galerija.hr/

Zagrebačkoj kulturnoj javnosti Tartaglijina studentica predstavlja se s osamnaest slikarskih ostvarenja nastalih u razdoblju od 1985. do 2008.,a izložbu koja se može razgledati do 16. studenoga 2017. prati katalog s tekstom povjesničarke umjetnosti i autorice likovnog postava Željke Čorak.

Helena Šipek značajan je dio svoga opusa posvetila kućama. One su za nju portretni izazov, poput ljudskih lica, koja su joj također važan motiv. Davni, dječji njezin crtež, na kojemu je otac, poznati slikar Viktor Šipek, napisao „prvi crtež u naravi“, prikazuje kuću. Već je ta kuća portret u punoj mjeri. Petogodišnja djevojčica izbjegla je svaku shemu i kliše. Njezina kuća neobično točno prethodi onome što će donijeti zrela dionica njezina slikarstva. Kuća je ekspresivna, da se ne kaže ekspresionistička, a posve se jasno vidi da je stara, da je trošna, da su joj se crte lica iskrivile, da su se razine pomiješale, epiderma izranila, da su usta i oči nekako žmirkave i krezube. Ali kuća još nije izašla izvan poretka. Željka Čorak, iz predgovora u katalogu izložbe Helena Šipek, Portreti kuća.

Opširnije