Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena nagrada 23. Sa(n)jam knjige u Istri 'Libar za vajk'

'Libar za vajk', kao jedinstvena nagrada u Hrvatskoj koja u središte postavlja nakladnika ima za cilj poticanje iznimnih nakladničkih projekata, bit će i ove godine, treći put, dodijeljena u sklopu 23. sajma knjige u Istri koji će se u pulskom Domu hrvatskih branitelja održati od 1. do 10. prosinca, najavila je direktorica Sajma Magdalena Vodopija na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u Puli.
vrijeme: 26.10.2017.
mjesto: Pula
url: http://www.sanjamknjige.hr/hr/2017/naslovnica/

Ustvrdivši kako se ovom nagradom želi uspostaviti prirodan tijek knjige, od autora i nakladnika preko knjižara do publike te se njome želi podsjetiti na važnost knjižarske struke i odlučujuće uloge publike u životu knjige nakon njezina objavljivanja, Vodopija je podsjetila kako su u prethodna dva izdanja dobitnici nagrade bili Miljenko Jergović s knjigom "Sarajevo plan grada" i Olja Savičević Ivančević s knjigom "Pjevač u noći".
 
"Nagradom se želi potaknuti izdavače da stvaraju knjige koje neće biti isključivo komercijalnog karaktera, ali će biti dostupne i relevantne na tržištu, one knjige koje će u našim bibliotekama ostati čuvane i korištene više generacija te pridonositi ukupnom poimanju naše kulturne baštine", istaknula je Vodopija. Dodala je kako za nagradu Libar za vajk konkuriraju knjižni naslovi nakladnika koji sudjeluju na 23. Sa(n)jam knjige u Istri a objavljeni su od 1. listopada 2016. do 1. listopada 2017. godine.
 
Prvu selekciju knjiga napravit će stručni ocjenjivački sud sastavljen od četvero knjižara iz Hrvatske, u kojem su Vlatka Balinčić, Dražen Dabić, Dragana Vujatović i Ivica Vuletić. Inače, nagrada Libar za vajk za nakladnika sastoji se od skulpture koju je oblikovao pulski dizajner Mauricio Ferlin, kao i novčane nagrade u iznosu od 15 tisuća kuna dok se nagrada za autora sastoji od iste skulpture, novčane nagrade od pet tisuća kuna i boravka u prvoj pulskoj rezidenciji za autore Azil Giardini 2 u trajanju od 15 dana. Novčani dio nagrade osigurao je sponzor, Arena Hospitality Group.
 
Nagrada Libar za vajk bit će svečano dodijeljena 10. prosinca, zadnjeg dana 23. Sa(n)jam knjige u Istri, u Domu hrvatskih branitelja u Puli. (Hina)