najave

'Brod knjižara - Brod kulture 2015'


vrijeme: 25.06.2015. - 07.08.2015.

Kulturno-turistička manifestacija 'Brod knjižara - Brod kulture 2015.' koja se održava deveti put, počinje 25. srpnja i traje do 7. kolovoza, a ovogodišnja zemlja-partner je Mađarska.

Uz mađarske književnike, na brodu će Jadranskim morem ploviti i hrvatski književnici Maja Hrgović, Olja Savičević Ivančević, Lana Dekač, Davor Šalat, rekao je organizator manifestacije Igor Gerenčer te dodao da će program dodatno obogatiti predstava "Međuigre 0-24" glumca i redatelja Zijaha Sokolovića te Mala škola metereologije, koju će voditi Zoeran Vakula.

Gerenčer je naglasio da će ovogodišnji "Brod knjižara -Brod kulture" na svojoj turneji posjetiti Makarsku, Vela Luku, Lastovo, Vis, Bol na Braču, Jezera na Murteru, Sveti Filip i Jakov, Silbu, Mali Lošinj, Rab, Vir, Tkon, Zlarin i Trogir.

Publika će, kako je rekao, moći sudjelovati u svakom mjestu u radionici puhanja stakla, pop-rock školi te maloj školi meteorologije. Na kraju svakoga dana u programu je večernji koncert.

U Mađarskom institutu u Zagrebu danas je redatelj Dubravko Torjanac proglašen ovogodišnjim dobitnikom glavne nagrade regionalnog natječaja za najbolju kratku priču.

Književnik Ludwig Bauer smatra kako je taj natječaj tijekom proteklih šest godina postao važan književni i kulturni projekt.

"Željeli smo stvoriti platformu na kojoj će pisci kratkih priča ponovno dobiti ranije izgubljenu prigodu za objavljivanje svojih tekstova te suvremenom čitatelju omogućiti užitak čitanja", rekao je Bauer. Dodao je da će iz tiska ubrzo izaći knjiga ovogodišnjih priča "20 + 1 najbolja priča za ljeto 2015", u kojoj je i pobjednička priča Dubravka Torjanca "Male smrti".

Torjanac je rođen 1957. u Varaždinu. Režirao je šezdesetak kazališnih predstava za odrasle i djecu te lutkarskih predstava diljem Hrvatske.

(Hina)


(R.P.B., 24.06.2015)