Preskočite na glavni sadržaj

Otvorena multimedijalna izložba 'Mare corto' u Rijeci

Multimedijalna izložba 'Mare corto', nastala kao rezultat dvogodišnjeg putovanja obalama Jadranskog mora  i istraivanja njegovih obilježja fotografa Ignacija Marije Coccie i novinara Mattea Tacconija, otvorena je u ponedjeljak u riječkoj galeriji Kortil u sklopu manifestacije Dani talijanske kulture u Rijeci.  
vrijeme: 16.10.2017.
mjesto: Rijeka, Galerija Kortil

Coccia i Tacconi su proputovali zajedno više od 10.000 kilometara po obalnim i otočnim cestama s obje strane Jadranskog mora. Ignacio Maria Coccia, španjosli fotograf s boravištem u Italiji, snimio je 40-tak fotografija osobitih detalja priobalnih krajeva, snimljeni su i zvučni reportažni zapisi, a u pripremi je knjiga.

Kako je istaknuo Matteo Tacconi, Rijeka je grad relativno blizu Trsta, a međusobno se razlikuju. Nadalje, Rijeka se vrlo razlikuje od Splita, a on pak od crnogorskih obalnih gradova, a svi skupa su drugačiji od talijanskih mjesta s druge strane Jadranskoga mora. No, naveo je, svi oni imaju nešto zajedničko, što je teško definirati ali se osjeća.

Konzul Republike Italije u Rijeci Paolo Palminteri istaknuo je vrijednost manifestacije Dani talijanske kulture, kojom se promovira talijanska kultura i jezik izvan granica Italije. Ocijenio je da će i ova izložba, koja slavi bogatstvo i različitost Jadranskog mora, pridonijeti putu Rijeke prema 2020. godini, kad će biti Europska prijestolnica kulture.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, otvarajući izložbu, rekao je da je ona poziv na promišljanje kako još više povezati zemlje i krajeve uz Jadran, kao mora koje spaja, a ne razdvaja.

Projekt "Mare corto (Kratko more)" nastao je u sklopu multidisciplinarnog festivala "Varcare la frontiera #4 -Flussi di marea" kojeg je organizirala tršćanska kulturna udruga Cizerouno.

Dane talijanske kulture u Rijeci organizira Generalni konzulat Italije, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije. Do 21. listopada na programu je noš nekoliko izložbi, projekcija filmova i drugih događaja. (Hina)