koncert

Obljetnički koncert FA Zagreb-Markovac


vrijeme: 14.06.2015. 19,30 h
mjesto: Zagreb; KD Vatroslava Lisinskog

Cjelovečernjim koncertom u KD Vatroslava Lisinskog, Folklorni ansambl Zagreb-Markovac obilježit će 70. godina postojanja ansambla, a ujedno i 25. godina umjetničkog rada voditelja Gordana Vrankovečkog. Koncert je na rasporedu 14. lipnja, s početkom u 19,30 sati, a nosi naziv 'Oko škrinje nevjestine'.

Folklorni ansambl Zagreb-Markovac je osnovan još davne 1945. godine, a unazad 20 godina spada u sam vrh amaterskih ansambala, te je jedna od najvažnijih sastavnica kulturno umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj. Godišnje ostvari preko 250 plesnih, pijevnih ili orkestralnih proba, te preko tridesetak koncerata na domaćim i inozemnim scenama. Broji preko 100 članova, pretežito učenika i studenata, a pored djelatnosti vezanih za scensku umjetnost, ansambl Zagreb-Markovac je prisutan i u drugim segmentima tradicijske kulture kao što su organiziranja radionica i izložbi.  

Obilježavanje 70. godišnjice postojanja ansambla poklapa se sa 25. godina umjetničkog rada i stvaranja umjetničkog voditelja ansambla Gordana Vrankovečkog čije će pjesme i plesovi Slavonije Svi mi vele da te tvoji žene biti praizvedene na svečarskom koncertu u lipnju ove godine. Osim toga, na koncertu će biti premijerno izvedeno djelo dr. Ivana Ivančana 'Oko škrinje nevjestine' po kojem je koncert i nazvan.

Program koncerta 'Oko škrinje nevjestine' sastavljen je od klasika zagrebačke škole scenske primjene folklora, a dio programa čine djela novijeg stvaralaštva koja također slijede principe zagrebačke škole scenske primjene folklora. Tako su u programu zastupljeni svadbeni običaji i plesovi iz različitih dijelova Hrvatske jer su to ujedno i najljepši narodni plesovi, a autori su ih često koristili kao inspiraciju: Svi svatovi bili golubovi (Baranja); Simo hote mladenci (Turopolje), Oko škrinje nevjestine (Konavle), Podravski svati (Podravina), Stažnjevački gosti (Hrvatsko zagorje).

Na koncertu će također biti prisutni vrsni instrumentalisti i svirači tradicijskih instrumenata koji će izvesti svoje samostalne točke: Bratinečki muzikaši, te Došlo mi je pismo, sve u glazbenoj obradi Zorana Jakunića. Dinamični i atraktivan program prati bogata kostimografija s preko 300 kompleta narodnih nošnji.

Koncertom 'Oko škrinje nevjestine' Folklorni ansambl Zagreb-Markovac zaokružuje slavljeničku godinu. Ovaj koncert se smatra krunom dugogodišnjeg djelovanja i stvaranja generacija mladih umjetnika, dok priznanja struke i publike nisu nikad izostala što dokazuju i osvojene razne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim gostovanjima.

(R.P.B., 11.06.2015)