performans

Noć performansa Rijeka 2015.


vrijeme: 13.06.2015. 21 h
mjesto: Rijeka; Filodrammatica, Korzo 25

Riječko izdanje Noći performansa, u sklopu festivala Perforacije, ove će se godine održati 13. lipnja, s početkom u 21 sat, u prostoru Filodrammatike na adresi Korzo 25 u Rijeci. Siniša Labrović, Tajči Čekada, Tamara Bilankov i Josipa Bubaš autori su ovogodišnjih radova koje će predstaviti riječkoj publici. Ulaz je besplatan!

Noć performansa je site-specific događaj u okviru kojeg Perforacije pozivaju umjetnike da predstave instalacije, eksperimente sa svjetlom/zvukom/pokretom, različite prostorne intervencije, modele participacije s publikom, itd. Cilj je Noći performansa omogućiti nove izvedbe koje odražavaju specifičan pristup odabranih umjetnika, ali i ostvariti nove perspektive kroz istraživanje i refleksiju u odnosu na njihovu vlastitu praksu. Cijenimo inovaciju forme, ideja i estetike. Događaj je osmišljen u sklopu Festivala Perforacija i do sada je svoja izdanja doživio, uz Zagreb, Rijeku, Split i Beograd, i u Ljubljani, Skoplju, Brestu i Caenu (Francuska), Portlandu (SAD) i Ateni (Grčka).

Ulaz na Noć performansa tradicionalno je besplatan za posjetitelje koji će od 21 moći doživjeti niz performansa nakon kojih slijedi koncert. Umjetnici tijekom Noći propitivat će teme poput empatije, politike, ekonomskog statusa umjetnika i odnosa spram krajolika u kontekstu domovine.

Siniša Labrović:
Pejzaž
Performans slavi prirodne ljepote naše domovine, njenu floru i faunu, ljepote koje su predstavljene na hrvatskoj zastavi.

Tajči Čekada:
Šunka-sir, kulen-sir, samo sir: Iako djelujem na raznim područjima za život najviše zarađujem od kostimografije. Slijede modni dizajn i fotografija koji su povremeni izvor novaca a na samome kraju je performans kojega sam često radila i bez honorara.
Ljeti je posla uvijek manje, stoga se u to vrijeme, već sedmu godinu bavim proizvodnjom sendviča te prodajom istih u beach baru “Morski prasac“.

Tamara Bilankov:
Tehnike senzibiliranja je izvedba nastala na osnovu promišljanja pitanja kako se izaziva osjećaj, te kako javnost osjeća? Kako javnost prepoznaje i uočava taktiku za osjećanje? Iz pitanja u ulozi pokretača rada nastaje izvedba u obliku performativnog predavanja o senzibiliranju. Osnovna teza je da na određene sadržaje reagiramo, na neke druge sadržaje nemamo reakcije. Kada prisustvujemo nekoj situaciji od sebe očekujemo (osjećaje.) Mediji, informacije i kolektivni organizam unutar kojeg egzistiramo putem svakodnevice guraju nas u određen mentalni kalup. Međutim, što čini taj kolektivni organizam i možemo li mi uopće razdvajati i birati kategorije unutar kojih želimo sudjelovati. Kako se slažu informacije da bi se postigao osjećaj? Kakva je dramaturgija potrebna da bi se izazvala empatija ? Služeći se pričom o ‘Marti’ autorica istražuje tu trenutnu dramaturgiju dodajući joj pritom teatralnost, koja ujedno služi i kao kritika i kao propitivanje specifične indiferentnosti moderniteta. Sadržaji koji govore ‘O Marti’ su zapravo njeni autobiografski materijali te na takav način zapravo propituje i vlastite trenutke izgubljenosti.

Josipa Bubaš:
Smo ga pofumali / pošušili smo! je cross-over izvedba koja spaja performans, pokret i ples. Projekt je nastao kao varijacija na izvođeni performans Josipa Ivančića – Pina koji je, nakon uličnih izvedbi u sklopu različitih festivala, preseljen u izvedbeni prostor čime je izmijenjena prvobitna forma. Zadržavajući osnovne elemente i ideju performansa, izvođači progovaraju svaki svojim jezikom te otvaraju prostor komunikacije između različitih izvedbenih formata. Manipulativnost političkih struktura, primamljivost mreže moći, pozicija građana unutar postojeće raspodjele uloga teme su koje prenosimo s ulice, iz svakodnevice u izvedbu. Projekt je realiziran u sklopu rezidencijalnog programa Zagrebačkog plesnog centra.
 
Izvedba se održava u koprodukciji Domina (Festival Perforacije) i Drugog Mora, uz podršku Mreže za izvedbenu umjetnost.


(R.P.B., 10.06.2015)