izložba

Izložba Ines Kotarac 'Kapi protiv zaborava'


vrijeme: 30.05.2015. 20,00
mjesto: Koprivnica; AK Galerija, Trg Žarka Dolinara 1, Kampus, bivša vojarna

U subotu, 30. svibnja, u 20 sati, u AK galeriji (Atelieri Koprivnica) otvara se izložba fotografkinje Ines Kotarac 'Kapi protiv zaborava (ili u potrazi za izgubljenom domovinom)'.

Izložba je dio fotografskog projekta o Bosni i Hercegovini u okviru kojeg Ines Kotarac izlaže u Berlinu, Frankfurt Oderu, Pragu, Rijeci, Splitu, Koprivnici, Tuzli, Novom Sadu, Skopju, Sofiji, Istanbulu i Staparima, a na svakoj od izložbi dokumentira i priče i iskustva publike. Projekt traje od travnja do kolovoza 2015. i donosi različite motive snimljene u zemlji koju je autorica napustila kao dijete da bi se u nju vratila kao fotografkinja.


'Ines Kotarac svojim fotografijama (re)interpretira povijest ovih prostora no još više osobnu povijest, a povratkom u Bosnu i Hercegovinu, iz koje je otišla kao devetogodišnja djevojčica,  zapravo počinje njena potraga za vlastitim identitetom. 'Ja sam onaj koji sam bio' kaže Sartre i zaista nije slučajno da kad se prostorno najdalje odmaknemo od mjesta gdje smo rođeni, najsnažnije počinjemo osjećati koliko je to mjesto neodvojivi dio našeg identiteta. Pomoću analognih fotografija putujemo kroz Bosnu koja nam otkriva sva svoja lica, osobito lice još uvijek opterećeno ratom koji je završio prije 20 godina - stoji u predgovoru izložbe.

Ines Kotarac rođena je 1983. u Bosni i Hercegovini, odrasla u Hrvatskoj, a trenutno živi u Berlinu. Završila je studij komparativne književnosti i kroatistike na zagrebačkome Filozofskom fakultetu. Pisala je za kulturu u Vjesniku i Vijencu, na internetskim portalima Queer.hr i Voxfeminae.net te surađivala na nekoliko leksikografskih (Školska knjiga i HAZU) i terminografskih projekata (Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje). Fokus njezina djelovanja prešao je zatim s riječi na slike te je fotografija i to ponajprije analogna fotografija postala njezino primarno područje rada. Svoje fotografske radove autorica je objavljivala u časopisima Defeated, Quorum i Frrresh, na različitim internetskim portalima, a tri njezine fotografije uzete su za naslovnice romana biblioteke Na tragu klasika (izdavač Disput).

(M.K., 28.05.2015)