festival

19. međunarodni ulični festival Cest is d′ Best


vrijeme: 03.06.2015. - 10.06.2015.
mjesto: Zagreb

Ovogodišnji Cest is d′ Best će se održati na više lokacija u centru Zagreba u razdoblju od 3. do 10. lipnja, a svim zainteresiranim građanima i gostima Zagreba će ponuditi više od 600 sati programa u izvedbi 500-injak sudionika. Festival u svojem 19. izdanju dovodi najveći broj uličnih performera do sada, točnije 18 različitih performerskih skupina iz 11 država.

Performeri dolaze iz Hrvatske, Francuske, Kanade, Singapura, Portugala, Španjolske, Italije, Mađarske, Bugarske, Makedonije i Australije. Ulični performeri će na festivalu izvesti više od 100 nastupa. Glazbeni dio programa objedinit će 20-tak koncerata, od čega 7 velikih, na pozornicama na Trgu bana Josipa Jelačića i na Trgu Petra Preradovića.

Koncertom francuske grupe Project „L“ koji će se održati na Cvjetnom trgu u srijedu 3. 6. u 21:30 otvorit će se glazbeni program ovogodišnjeg Cest is d′ Besta.

„Ove godine Francuska se predstavlja Hrvatskoj u sklopu Rendez vous festivala, odnosno čitavim nizom kulturnih, sportskih i drugih društvenih događaja u sklopu važnih hrvatskih festivala. Tako smo i Cest is d′ Best prepoznali kao respektabilnu kulturnu i turističku manifestaciju na kojoj će pod našim pokroviteljstvom nastupiti vrlo popularan glazbeni sastav Project „L“. Susret sa francuskom kulturom dogodit će se i na Zrinjevcu gdje ćemo za najmlađe posjetitelje Cest is d′ Besta organizirati učenje francuskog jezika kroz igru i zabavu. Vjerujemo da će naše sudjelovanje na zanimljiv i vrijedan način obogatiti program ove tradicionalne manifestacije i pritom brojnim posjetiteljima predstaviti dio francuske kulture.“ – izjavila je na konferenciji za medije Clélie Chevrier, prva savjetnica i zamjenica Veleposlanice Republike Francuske u RH.

Vrlo bogat glazbeni program bit će na Cvjetnom trgu gdje će uz već spomenuti Project „L“ nastupati mladi, snažni i perspektivni kantautori i glazbenici: Bang Bang, Sara Renar i Miki Solus.

Festival će kao i svake godine konceptualno i programski ponuditi više noviteta, a jedan od njih je i nova festivalska pozornica na križanju Draškovićeve i Branimirove ulice u suradnji s Branimir centrom.

Cest is d′ Best prvi je ulični festival u Hrvatskoj koji kulturu i umjetnost iz kazališnih, galerijskih i koncertnih prostora vrlo vješto pretače na gradske trgove, ulice i parkove čime se u javnom prostoru najširoj javnosti besplatno omogućava uživanje u kulturnim i umjetničkim događajima.

„Prošle godine hrvatska kultura predstavila se u Francuskoj zahvaljujući Ministarstvu kulture Republike Hrvatske i brojnim hrvatskim i francuskim partnerima. Ponovni susret Francuske i Hrvatske koji se ove godine u sklopu Rendez vous festivala događa u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima nastavak je vrijedne suradnje dviju država. Ministarstvo kulture u suradnji sa Veleposlanstvom Republike Francuske i Francuskim institutom sudjeluje i na 19. međunarodnom uličnom festivalu Cest is d′ Best.“ – izjava je Dine Puhovski, predstavnice Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

„U svojem 19. izdanju Međunarodni ulični festival Cest is d′ Best ponudit će nekoliko novih zabavnih i edukativnih akcija za sve generacije. Po prvi puta imat ćemo na Zrinjevcu jogu, za najmlađe predavanja francuskog i engleskog jezika, utrku pasa nazvanu PluTrka u spomen na zagrebačkog psa Pluta koji ima spomenik u Bogovićevoj ulici, penjanje po stablima uz pomoć i vodstvo profesionalnih alpinista, retro dan posvećen Zagiju koji je bio maskota Univerzijade 87. Na Trgu bana Josipa Jelačića ćemo upriličiti košarkaški turnir s ciljem najave Euro basketa te čitav niz već legendarnih akcija poput Bebi maratona, Utrke smetlara u trokolicama, Usporke i mnogo drugih aktivnosti u kojima će sudjelovati brojni izvođači, ali i građani koji svake godine u sve većem broju uživaju u programu. Može se reći da je organizacija ovogodišnjeg festivala pripremila jako bogat program za sve generacije i da spremni dočekujemo više od 500 sudionika i nekoliko desetaka tisuća posjetitelja sa svih strana svijeta. Veselimo se skorom početku festivala i pozivamo sve u središte Zagreba na tulum u režiji 19. Cest is d′ Best“ – izjava je Zlatana Jaganjca, direktora festivala.

(R.P.B., 22.05.2015)