Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Andreja Tomića na Palmižani

Mladi slikar Andrej Tomić na Palmižani od 15. do 30 kolovoza izlaže svoje vizije rajskog vrta inspirirane palmižanskim krajolikom...  
vrijeme: 15.08.2017.
mjesto: Terasa Meneghello Palmižana

Omađijan kaktusima

"U mojim radovima motivski sam koncentriran najviše na vegetaciju i vegetativno bujanje, više - manje sve što me okružuje me fascinira."

Velikim koloristima koji su pronalazili inspiraciju u žarkim bojama Mediterana, raskošnim formama egzotične flore i stalnim mijenama svjetlosti, međusobnoj refleksiji svoda i pučine, u neuhvatljivim prizorima i prostorima palmižanskog krajolika, Murtića, Bućana, Trtovca, Kuliša, Voriha, Franovića, Milenkovića, Lidiji Šeler, Koraljki Kovač i brojnih drugih, pridružio se i najmlađi, tek završeni student zagrebačke akademije, domom u Osijeku - Andrej Tomić, rođen 1992. godine.



Tektonika kaktusa, larpurlartistički kaktus, sasušeni kaktus, sječiva, guštara, kaktus - naslovi radova govore dovoljno o izložbi. Sam umjetnik je nedavno u jednom intervjuu (Buro 24/7) rekao "Kroz osmi mjesec ću na poziv kolekcionarke Dagmar Meneghello u uvali Palmižana na Paklenim otocima kod Hvara izložiti manji ciklus slika inspiriran njezinim botaničkim vrtom." Ciklus je započeo na ovogodišnjoj travanjskoj likovnoj koloniji na Palmižani velikom raspjevanom slikom Adama i Eve u rajskom vrtu okruženom sa svih strana morem.
"Trenutno u mojim radovima motivski sam koncentriran najviše na vegetaciju i vegetativno bujanje, više - manje sve što me okružuje me fascinira. Moje slike su izrazito subjektivne, ne bježe od toga. U njima je uvijek riječ o tom osjećaju uronjenosti u svijet, o prisutnosti i bivanju. Osjećaj stvaranja vezan je znatiželjom. Taj trenutak kada naneseš prve boje na platno i vuče te da vidiš što će se dalje dogoditi. Na motiv nikad ne "skačem", nego polagano oko njega kružim i ispitujem njegov slikovni potencijal. Slikam slojevito i u više navrata, prvi sloj me nikad ne zadovolji. Tijekom slikanja si dopustim grešku, trenutak kada sve pokvarim. Paradoksalno, ali to mi je zapravo znak da sve ide po planu. Namjerno si stvaram problem iz kojeg se moram izvlačiti... Opširnije