obavijest

Radiona.org dio europskog projekta Kreativni muzejRadiona.org sudjeluje u međunarodnom projektu pod nazivom 'Kreativni muzej'. Ovaj trogodišnji projekt sastojat će se od izmjene dobrih praksi između partnerskih organizacija, međunarodnog programa Makers-in-Residence (razmjena radionica i predavača), te završne konferencije koja će se održati u Zagrebu u 2017. godini.

Međunarodni projekt podržan je u sklopu Erasmus+ programa u kategoriji Strateško partnerstvo - K2 - Suradnja za inovacije i izmjenu dobrih praksi - Strukovno obrazovanje i osposobljavanje. Partneri u projekti jesu institucije, organizacije i pojedinci na sjecištima znanosti, umjetnosti i tehnologije.

Partneri u projektu su  Cap Sciences (koordinator projekta), Francuska; Radiona.org, Hrvatska; Chester Beatty knjižnica i muzej, Irska; IBCAN i STePS, Italija; MuseMix, Francuska; Finsko muzejsko društvo; (MiST), Norveška; Heritec Limited, Velika Britanija; Don Undeen, Medialab pri Metropolitan muzeju; SAD i Jasper Visser, Inspired By Coffee, Nizozemska.

Prvo događanje odvija se od 16. do 18. travnja u Dublinu, u organizaciji knjižnice i muzeja Chester Beatty Library i Znanstvene galerije, koja će ujedno biti domaćin okruglog stola na temu 'Muzeji i makeri inspirirajući jedni druge'  pod vodstvom Don Undeena, višeg menadžera MediaLaba pri Metropolitan muzeju,  New York i Ellen Byrne, predstavnicom (Festival of Curiosity), Dublin, uz sudjelovanje Iana Brunswicka (Znanstvena galerija Dublin), Mark Nagurskog (Culture Tech, Sjeverna Irska), Jasper Vissera (projekt Inspired by Coffee, Nizozemska), Deborah Hustić (Radiona.org, Hrvatska), Laure Tobin (Dublin Maker) i Juliette Giraud (Museomix, Francuska). Okrugli stol na rasporedu je 16. travnja od 18 do 20 sati i već je tjednima potpuno rasprodan. Nakon okruglog stola sudionici iz područja tehnologije i umjetnosti predstavit će okupljenima neki uređaj ili rad iz domena kojima se bave, i tom će prilikom Deborah Hustić predstaviti Radionin sintesajzer Synthomir kojem će to biti svjetska premijera pred međunarodnom publikom.

Projekt Kreativni muzej nastoji istražiti i informirati o vezama između naših kulturnih organizacija i širih zajednica nastalih oko istih koje kapitaliziraju posljedice nastanka novih i demokratizirajućih digitalnih tehnologija.

Nastojeći proširiti volabular angažmana kroz medij dostupnih, prilagodljivih i osobnih digitalnih iskustava, projekt vidi muzeje kao dinamičko i edukativno okruženje u kojem profesionalci i posjetitelji mogu koristiti dostupne digitalne alate za istraživanje muzejskih zbirki na nove i kreativne načine.


Digitalne tehnologije prožimaju moderan život i računalna moć na dohvat je ruke prosječnog potrošača i danas uvelike nadilazi moć superračunala iz 1960-ih. Stoga potencijal ove tehnologije da utječe na dostupnost informacija i zabave nikada nije bila važnija.
 
Nedavna globalna gospodarska kriza utjecala je na populaciju mladih i odraslih diljem Europe. Glavna briga za EU jest porast nezaposlenosti i prevladavajući nedostatak mogućnosti za razvoj i poboljšanje vještina svojih građana. Ovaj pad i gubitak zaposlenja nadahnuo je pojedince i zajednice na pronalaženje drugih načina kako osnažiti sami sebe za stvaranje, okupiranjem nečime, pokretanjem svojih lokalnih inicijativa za razvoj i na koji način pokazati razne vještine. Muzeji pružaju priliku za društvene susrete svojim posjetiteljima izložbi i javnih programa. Europski muzeji sadrže nevjerojatne zbirke i ‘spremišta’ su umjetnosti, povijesti, kulture, religije, znanosti, tehnologije, jezika, među ostalima, ali se i suočavaju pritiscima brzog napretka novih tehnologija i ograničenih proračuna za svoje djelovanje.
 
Mnogi muzeji već su odavno proaktivni u potrazi za novim  ulogama u digitalnim konceptima unutar svojih zidina, od informacijskih kioska do animiranih ploča, zvučno-svjetlosnih augmentacija izložbenog prostora sve do projektiranih simulacija pojava velikih prirodnih fenomena.
 
Međutim stvaranje tih iskustava ima tendenciju biti nešto skuplje, a rezultat je složenih odnosa s dobavljačima profesionalnih softverskih tvrtki. S povećanjem minijaturizacije i uštedom na prilagodljivim tehnologijama sada je za zajednicu izumitelja (makera) na raspolaganju ogroman  potencijal za digitalnu ekspresivnost.

Stoga će ovo partnerstvo u projektu istražiti načine na koji muzeji i partneri iz zemalja izvan kulturnog sektora mogu surađivati jedni s drugima i kako da artikuliraju metodologije dobre prakse.

Trenutne vijest o projektu Kreativni muzej mogu se pratiti ovdje.
Opširnije

(M.K., 10.04.2015)