Preskočite na glavni sadržaj

Iransko-nizozemska umjetnica Sara Rajaei gostuje u Splitu

Međunarodna izložba ''From an unknown destination to the rest of the world... '' iransko-nizozemske video-umjetnice Sare Rajaei otvara se u utorak 13. lipnja u 20 sati u zapadnoj dvorani Dioklecijanovih podruma u Splitu, a može se besplatno razgledati do 30. lipnja 2017.. 
vrijeme: 13.06.2017.
mjesto: Dioklecijanovi podrumi u Splitu
url: http://www.hulu-split.hr/
Sara Rajaei, umjetnica koja radi u mediju videa, i sama je poput „medija“, medija koji pamti i upija priče, medija kroz koji govore glasovi živih i glasovi preminulih. Vrlo često riječ je o davno zaboravljenim stanjima; zvukovima i riječima u njoj živo upisanima u obliku samih slika, „slikosjećanja.“ Radovi ove umjetnice u izložbeni prostor donose poetiku blisku onoj filmskoj. Koncizan pripovjedački ton njezinih video radova, obično prati visoko estetičan vizualni materijal, a sama scenografija u nekim je slučajevima pripremljena unaprijed. Eksperimentalnost radova nastaje procesom montaže, najčešće spajanjem, „voice-overa“ s vizualnim materijalom bez nametnutih ograničenja. Procesu montaže pristupa se kao igri u kojoj će se ponekad pokazati da se scena snimljena za određeni dio teksta možda bolje uklapa na neko drugo mjesto. Na izložbi u Dioklecijanovim podrumima izlažemo četiri različita rada, u tri različita vida istoimenog medija, s četiri različite strane svijeta i mentaliteta. Riječ je o najrecentnijoj video-instalaciji In the Gaze of Panoptes (2016.), kratkom filmu The Motel in the Well (2016.), video- instalaciji Objects of purely sentimental value (2010.) i kratkom dokumentarnom filmu (portretu) Shahrzad (2009.). Sva su četiri rada nadahnuta pričama i ljudima iz različitih zemalja, redom, iz Norveške, Hrvatske/Bosne i Hercegovine, Nizozemske i Irana, no opet svako od tih djela teži vlastitoj univerzalnosti. Otud i naslov izložbe From an unknown destination to the rest of the world... / Neva Lukić, iz predgovora kataloga

Izložba je realizirana uz potporu Grada Splita, Ministarstva kulture, Zaklade Kultura nova, CBK Rotterdam i Muzeja grada Splita.