Preskočite na glavni sadržaj

Animafest: Odabrani radovi za program 'Animation goes MSU!'

Prvi natjecateljski program ovogodišnjeg Animafesta, "Animation goes MSU!", počinje u utorak, 23. svibnja na Medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) s projekcijama trokanalnih site-specific animiranih radova iz cijelog svijeta, odabranih na međunarodnom natječaju. 
vrijeme: 23.05.2017.
 
Svi oni koji će do 10. lipnja prolaziti najprometnijim novozagrebačkim ulicama kod MSU-a imat će priliku vidjeti dvadesetak radova po izboru više kustosice MSU Leile Topić i umjetničkog ravnatelja Animafesta Daniel Šuljić.

Iako je većina radova uobičajeno apstraktna, među njih devetnaest iz dvanaest zemalja, mnoštvo je svakodnevnih inspiracija, kao u filmu "Vožnja na posao" Paula Fletchera ili slovenskom "Proljetno čišćenje" Lee Vučko i Damira Grbanovića te kompjutorskih igara, u francuskom filmu "Plima" Vincenta Massona, najavili su iz MSU-a.

Umjetnike je za njihova djela ove godine intrigirala i priroda, kao u radu "Cvat" američke autorice Margaret To i "Mračna šuma" hrvatske animatorice Marte Stražičić.

Odabrani su i filmovi "Akvarij znatiželje" australske VCA škole za animaciju, "Karnevalski zid ljubavi" Kelley Bell te hrvatski film "Klima" Marite Stanić i Maje Blažek (M_1300).

Igor Ćorić, srpski animator, jedini s dva filma u natjecanju, smjestio je svoj prvi rad "Unutar čudovišta" u utrobu čudovišta, a drugi na "Cestu za nigdje".

Hrvatski autor Boris Hergešić u realiziranoj metafori MSU doslovno pretvara u tvornicu umjetnosti, u radu "MSU-ova proizvodna traka", dok Wan Chen Lin (Zoey) iz Tajvana metalik vizualima ponire u vizije kliničke depresije, u filmu "Mentalna crna rupa".

Benjamin Fox je britanski umjetnik koji je u potpunosti iskoristio trodijelnost Medijske fasade kako bi istražio priču o fizičkoj žudnji kroz film "Haptički triptih", dok je američka autorica Ana Carolina Estarita Guerrero u filmu "Promjena" iskoristila tri ekrana za apstraktno putovanje prostranstvima imaginarnog svemira.

Terje Henk estonska je umjetnica koja je u animiranom filmu "Bijela kiša i crvene noge" donosi živopisnu priču uz pomoć naizgled nespojivih likova, lisice, ronioca i foke.

Njemački film "Quimtai" Camila Colmenaresa apstraktna je animacija nastala prema pretkolumbovskim uzorcima izumrlih kolumbijskih kultura, a austrijski "Sh-Room 17" Reinholda Bidnera arhitektonska adaptacija "Shadows on Lights", napravljena ekskluzivno za zagrebački MSU.

Raskoš Barcelone s formama Miróa i Gaudija predstavlja interdisciplinarna umjetnica Maja Kalogera, u filmu "Joan i Antoni otišli su na pivo", dok Kineskinja Yiyi Ma u filmu "Život onkraj papirnatih poljana" zamišlja život fikcionalne animatorice koja stvaranjem produžuje vlastiti život.

Najboljem radu već tradicionalnog Animafestova "prologa na otvorenom" pripast će festivalska statua i samostalna trotjedna projekcija tijekom veljače i ožujka iduće godine.

Tematski fokus Animafesta na odnos stripa i animacije

Od 5. do 10. lipnja Animafest u Zagreb donosi više od tristo filmova u natjecateljskim, tematskim i retrospektivnim programima, te brojna popratna događanja, izložbe, radionice, predavanja, znanstveni simpozij, prezentacije škola, predstavljanja knjiga, site-specific filmovi, projekcije na otvorenom.

Tematski program usmjeren na vezu stripa i animacije, dvaju medija koji su, unatoč razvoju 3D-a i VR-a u filmu, još uvijek dvodimenzionalni.

U središtu tog programa su adaptacije stripova u animirani film, među kojima i kultni "Fritz the Cat" Ralpha Bakshija prema stripu Roberta Crumba te tri programa raznolikih kratkometražnih animacija u izboru Amida Amidija, povjesničara animacije i pokretača i glavnog urednika portala Cartoon Brew, Jensa Meinrenkena, berlinskog kustosa i povjesničara umjetnosti, te umjetničkog ravnatelja Animafesta Daniela Šuljića.

Predstavit će se i izbor iz opusa domaćih strip autora koji su se uspješno okušali u mediju animacije, Ivane Guljašević, Darka Kreča, Milana Trenca, Dinka Kumanovića, Nedeljka Dragića, Krešimira Zimonića, Joška Marušića, Matije Pisačića, Irene Jukić Pranjić, Marka Dješke, Davida Lovrića i Danijela Žeželja.

Program će zaokružiti izložba motion comicsa - suvremene stripovske forme koja se pojavila s razvojem interneta te se koristi elementima animacije, u Galeriji ULUPUH, organizirana u suradnji sa švicarskim festivalom stripa Fumetto.

S "Animafesta" najavljuju i prvi ovogodišnji Animafest Open Air - za subotu 27. svibnja u parku Zrinjevac, gdje će se prikazati jedan od najomiljenijih animiranih filmova proteklog desetljeća, "Perzepolis" francusko-iranske redateljice Marjane Satrapi, adaptacija njezina nagrađivanog grafičkog romana o životu građanske obitelji u okružju revolucionarnih i post-revolucionarnih zbivanja u Iranu te odrastanja i emigracije njihove kćeri. (Hina)