koncert

'Bjelinski dirigira Bjelinskog' u novom koncertnom ciklusu 'Bajsić u 8'


vrijeme: 29.01.2015. 20 h
mjesto: Zagreb; HRT, Studio Bajsić

U četvrtak, 29. siječnja, u Studiju Zvonimir Bajsić u 20 sati počinje novi ciklus koncerata kao inačica nekadašnjih koncerata Nedjeljom u podne u Bajsiću. Prvi koncert nazvan je 'Bjelinski dirigira Bjelinskog'. Izravni prijenos bit će na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Simfonijski orkestar HRT-a
Alan Bjelinski, dirigent
Ivana Garaj Korpar, sopran
Lovro Merčep, saksofon

Program:

Bruno Bjelinski: Plaisanteries, za gudače
Bruno Bjelinski: Candomblé, ciklus pjesama za sopran i komorni orkestar
Bruno Bjelinski: Sinfonietta za saksofon, udaraljke i gudače
Bruno Bjelinski: Divertimento za orkestar

Osim nastupa Simfonijskog orkestra HRT-a, novi ciklus donosi tematski osmišljene programe s fokusom na hrvatsku glazbu te gostovanja uglednih hrvatskih glazbenika-solista i dirigenata uz razgovore uživo pred publikom u Studiju Bajsić. Sve to mogu, u izravnom prijenosu, pratiti i slušatelji Trećeg programa Hrvatskoga radija, i to kroz vodstvo urednice Ive Lovrec Štefanović.

Prvi koncert posvećen je glazbi Brune Bjelinskoga. Obiteljska veza oca i sina, Brune i Alana Bjelinskog, proteže se i na koncertne podije: svestrani dirigent i čest gost Simfonijskog orkestra HRT-a Alan Bjelinski svakako je idealni tumač glazbe svojega oca. A da bogati opus Brune Bjelinskog nosi svevremenske kvalitete, svjedoče mladi izvođači: saksofonist Lovro Merčep koji je njegova djela odavno uvrstio na svoj repertoar te sopranistica Ivana Garaj Korpar, solistica Zbora HRT-a koja je upravo u toj ulozi nerijetko imala prigodu tumačiti Bjelinskijev rukopis.

Urednica i voditeljica: Iva Lovrec Štefanović.

Ulaz slobodan uz prethodnu najavu na broj 060 506 606 (cijena 3,49 kn/min za pozive iz fiksne mreže i 4,78 kn/min za pozive iz mobilnih mreža).

Izvor: MIC

(R.P.B., 29.01.2015)