izložba

Skulpture i slike Borisa Glumca Slavenskog u Galeriji Mala


vrijeme: 30.01.2015. - 05.02.2015.
mjesto: Zagreb; Galerija Mala, Trg bana Jelačića 6

U petak, 30. siječnja, u Galeriji Mala, otvara se izložba Borisa Glumca Slavenskoga, za koju je taj akademski slikar i kipar izabrao pet novih kolorističkih skulptura koje se izlažu prvi put i petnaestak slika koje su obilježile njegovo stvaralaštvo zadnjih desetljeća.

Izložene figurativne skulpture visokoga sjaja izrađene su u necuronu, materijalu koji se koristi u avionskoj i automobilskoj industriji. Riječ je o inovativnom materijalu kojeg i u svijetu koristi vrlo malo umjetnika, iako pruža velike mogućnosti trodimenzionalnoga oblikovanja, ističe se u najavi izložbe. Od ideje do konačnoga izgleda volumena u tehnološkom procesu modeliranja skulptura sudjeluju i stručnjaci za 3D animacijske programe, najprije nastaje digitalno pripremljena forma, a potom digitalni otisci.

Umjetnik je rođen je 1965. kao Boris Glumac u Zagrebu, a ovisno o razvojnim i tematskim ciklusima svojih likovnih djela, potpisuje se prezimenom Glumac ili prezimenom i pridruženim pseudonimom Slavenski. Skulpturi je posvećen od 2010. i tu se potpisuje kao Boris Slavenski, a uz svoja najnovija skulpture izložit će i petnaestak slika, kod kojih je zanimljivo što ih je često dorađivao pa je u datacijama slika gotovo dvadesetogodišnji raspon.

Po riječima umjetnika, njegova izložba u Galeriji Mala, makar skromnija po broju radova, bit će jedan kondenzirani presjek jer će prikazati djela iz pet različitih ciklusa, složenih od figuracije i apstrakcije koji prikazuju njegovo stvaralaštvo od 1992. godine do danas.
 
Boris Glumac Slavenski studirao je slikarstvo od 1984. u Parizu na Ecole nationale superieure des Beaux-Arts, a u tom je gradu živio i radio do 2004. Od 1983. do danas imao je tridesetak samostalnih izložbi u brojnim svjetskim glerijama, među ostalima u Mecenat Pernod u Creteilu, nekadašnjem Jugoslavenskom kulturnom centru u Parizu, Circulo des Bellas Artes u Madridu, u Galeriji Gradec u sklopu Klovićevih dvora u Zagrebu, Gradskoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu, u Museo d'Arte Contemporanea, Crotone. Prošle je godine zapaženu samostalnu izložbu imao u Gradskom muzeju u Bjelovaru. Izložba u Galeriji Mala bit će otvorena do 5. veljače.
(Hina)

(M.K., 29.01.2015)