predstava, djeca, mladi

'Mala vještica' premijerno u Maloj sceni


vrijeme: 29.01.2015.
mjesto: Zagreb; Kazalište Mala scena, Medveščak 2

Predstava za djecu 'Mala vještica', koja kroz priču o vještici koja radi dobra djela najmlađima prenosi poruku o tome da je važno znati odabrati između dobra i zla, premijerno će se izvesti u četvrtak, 29. siječnja, u Maloj sceni, kao prva ovogodišnja premijera tog zagrebačkog kazališta.
 
Ta maštovita i vesela slobodna adaptacija istoimene priče Otfrieda Preusslera, namijenjena je mladim gledateljima od četiri godine naviše, a govori o odrastanju, učenju, odgoju, obrazovanju, ali i o opredjeljenju za dobro", ističe se u najavi Male scene.

U svijetu odraslih, u koji Mala vještica tako silno želi što prije ući, vrijede neka druga pravila od onih koja vrijede u svijetu "malenih", kojima će poručiti da ne smiju izgubiti ideale i svoje snove, da se treba zalagati za dobro, protiviti se zlu i da se jedino činjenjem dobra može odrasti u vrijednu i dostojanstvenu osobu, dodaje se.

Mala vještica je još maloljetna, 127-godišnja vještica koja živi u dubokoj šumi s gavranom Abrakasom, prijateljem i savjetnikom. Problem nastane kada unatoč zabrani ode na godišnji ples u Valpurginoj noći, koji je rezerviran samo za velike vještice, pa biva kažnjena time da mora činiti dobra djela, naučiti mnoge čarolije i položiti ispit.

Koristeći elemente poznate priče dječje literature i lektire, mlada autorica Nina Horvat ispisala je autorsku dječju dramu o "vješticama", čarolijama, o činjenju dobra i borbi protiv zla", koju je režirao Ivica Šimić.

Horvat je prije dvije godine za Malu scenu napisala i nagrađivanu uspješnicu "Ružičasta sanjarica" za koju je na Malom Marulu te godine dobila i nagradu za najbolji tekst.

Predstava nastaje u suradnji Male scene s Triko Cirkus Teatrom, koji su već u uspješno surađivali 2013. na predstavi "Iglica", još jednom primjeru komada koji povezuje govorno i cirkusko kazalište.

U predstavi glume Nikolina Majdak, Anja Matković i Iva Peter Dragan. Autorsku glazbu skladao je Igor Karlić, kostimografkinja je Tea Bašić, oblikovatelj svjetla Milan Kovačević. (Hina)


(R.P.B., 29.01.2015)