najave

Bacači sjenki: Brujanje grada - epizoda T.E.K.


vrijeme: 31.01.2015. - 01.02.2015.20 h
mjesto: Zagreb; Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5

'Brujanje grada' je projekt Bacača sjenki hibridnog sadržaja, kolažne forme te nesputanog karaktera koji okuplja najšarolikije kreativce, mislioce i ljude izvanrednog smisla za humor. Izvedba ovog kazališnog projekta održat će se 31.1. i .1.2., u 20 sati, u zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića.

Oni u posljednje vrijeme svojim učestalim zauzimanjem prostora "smetaju" institucijama po kojima parazitare i pritom se dobro zabavljaju. Svakodnevnim višemjesečnim promišljanjem, probama, predavanjima, terenskim radom i neformalnim druženjima grupa je stvorila malu interaktivnu mapu svojih odnosa i u nju upisala okamenjenu i pokretnu koreografiju jednog prostora u Zagrebu.

Nakon dvosatne zabave koju su Bacači i Brujači priredili na prvom javnom pokušaju da probruje i probude grad, na prijelazu siječnja u veljaču ponovo vas pozivaju u knjižnicu Bogdana Ogrizovića - i preuzimaju neodgovornost jer nemaju pojma na koje će se prostore sve naići, koje će vam situacije ispričati, koliko će uopće trajati!

Ovoga puta reći ćemo vam odmah kamo vas vodimo. Zatvorite oči, vi se nalazite na jednom trgu. Iza vas je neko kino, vi gledate na komornu sredinu ovog trga. Oko vas hodaju neki ljudi u bijelim kutama, oni vas uvjeravaju da su arhitekti, na sebi imaju zalijepljene slike Vitićeva nebodera, Cibonina tornja, preostale Name, nekada na glavi imaju slušalice pa nešto pričaju, pjevaju... Zapravo ih zanima što vas najviše na tome mjestu muči? Što vam nedostaje? Što nedostaje uopće da bi taj trg bio trg?

Brujači i Bacači vas, na kraju, podsjećaju na slavne nedovršene pokrete koji su operirali gradom i navode vas da se nađete oči u oči s istinom i gotovo urušenim moralom Grada. S nama ćete istražiti, pretražiti i propitati jedno određeno javno dobro Zagreba. Događaju li se ove malverzacije upravo u vašemu kvartu, na vašemu trgu?
 
Inicijalni koncept: Boris Bakal
Dramaturgija: Anja Pletikosa
Izvode: Boris Bakal, Nikolina Butorac, Dora Kokolj, Nikolina Komljenović, Vesna Mačković, Nikša Marinović, Jelena Mesar, Veno Mušinović, Anja Pletikosa, Leo Vukelić
Stručna suradnica: Sandra Uskoković
Kostimografija: Ivana Bakal
Scenografija: Boris Bakal, Leo Vukelić i ekipa
Glazbene sekvence: Drago Mlinarec, Alfi Kabiljo, Grupa Mi
Produkcija: Bacači sjenki
Podrška: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport

(R.P.B., 28.01.2015)