obavijest

Predstavljena nakladnička djelatnost HAZU u 2014.


vrijeme: 27.01.2015.
mjesto: Zagreb

Nakladnička djelatnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u 2014. godini, publikacije koje su objavljene zahvaljujući potpori Zaklade HAZU te knjige koje su akademici objavili izvan Akademije, predstavljena je u utorak u prostorijama Akademije.

Glavni tajnik akademik Pavao Rudan istaknuo je da je HAZU u 2014. objavio ukupno 118 svezaka raznih publikacija, i to 26 knjiga, 22 zbornika radova (jedan zbornik je objavljen kao digitalno izdanje na CD-ROM-u), 41 svezak časopisa, 17 kataloga izložbi, 3 knjige sažetaka, 1 svezak rječnika, 5 partitura i 3 spomenice preminulim akademicima. Pod pokroviteljstvom Akademije objavljeno je 12 publikacija (5 izdanja na CD-ROM-u).

Potporom Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti objavljene su 64 publikacije. Ukupno su, kazao je Rudan, objavljena 182 naslova, što znači da je tjedno objavljeno četiri do pet naslova. Za nakladničku djelatnost, potrošeno je gotovo 1,8 milijuna kuna, a svega je, kako je naglasio, 89 tisuća kuna iz državnog proračuna. Ostatak je financiran iz sredstava različitih ministarstava, neprofitnih organizacija, gradova, županija i priloga.

Od Akademijinih izdanja Rudan je posebno izdvojio "Nakladničku djelatnost u 2013. godini" te "Ljetopis Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za godinu 2013.", a izdanja pojedinih razreda predstavili su njihovi tajnici.

Govoreći o ulozi Akademije, predsjednik Zvonko Kusić istaknuo je da je Akademija prošle godine imala niz značajnih događanja, njih 350. To, pojasnio je, znači da je svaki dan organizirano jedno događanje, a najvećim dijelom to su bili simpoziji, okrugli stolovi, 108 skupova i 63 predavanja.

Istaknuvši da su svi skupovi završavali zaključcima i smjernicama koje su temeljeni na znanstvenim, stručnim i etičkim principima, Kusić je ustvrdio da se Akademija pozicionirala kao referentno mjesto u društvu koje osigurava stavove temeljene na znanosti, struci i etičkim principima. Podsjetio je, između ostalog, da je prošle godine izabrano 11 novih redovitih članova, 7 dopisnih i 16 suradnih članova.

Naglasio je da je Zaklada Akademije prošle godine obilježila 20 godina postojanja i poduprla 140 projekata tijekom te godine. U tih 20 godina postojanja ukupno je, kazao je, poduprla 1095 projekata i tiskala 500 knjiga s 15 milijuna kuna. "Pokazala se više nego sposobnom da osigura važan pristup potpori kulturi i znanosti u Hrvatskoj", ocijenio je Kusić.

Izdanja pojedinih razreda predstavili su tajnici ili njihovi i predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU Velimir Neidhardt.

Cjelokupna naklada HAZU u 2014. izložena je u atriju Akademijine palače i može se razgledati do 20. veljače. (Hina)

(R.P.B., 28.01.2015)

Tagovi: izdavaštvo, hazu