Preskočite na glavni sadržaj

'Mladim Karlom Marxom' započinje filmski dio 10. Subversive Festivala

U nedjelju, 7. svibnja, u 20 sat, u zagrebačkom kinu 'Europa' otvara se filmski dio programa 10. Subversive Festivala. Pod tematskim nazivom 'Deset godina slobodnog filma' filmski će dio programa trajati do 14. svibnja i održavati se u kinima Europa i KIC, a prikazat će preko 50 naslova, među kojima će najbolji dobiti nagradu Wild Dreamer za najbolja postignuća u konkurenciji igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova.
vrijeme: 07.05.2017.
mjesto: Zagreb
url: http://subversivefestival.com/sf17-cat/film-program/

10. Subversive Film Festival – program
 
Subversive Film Festival otvara igrani film 'Mladi Karl Marx' (La jeune Karl Marx) haićanskog artivista i bivšeg ministra kulture Raoula Pecka o ranim Marxovim danima i rađanju Komunističke lige.
 
Od filmova u natjecateljskom programu valja izdvojiti dokumentarni film Politika, priručnik za upotrebu (Política, manual de instrucciones) redatelja Fernanda Leóna de Aranoe koji ulazi u madridsku središnjicu Podemosa i kamerom proviruje iza njezinih kulisa. Više od 500 sati snimljenog materijala destilirano je u dvosatni komad koji pedantno sondira Podemosove unutarnje krize i njihove pokušaje razbijanja španjolske političke dihotomije. Tu je i Štakorski film (Rat Film) baltimorskog pankera Thea Anthonyja, etnografska studija o institucionalnom rasizmu koja promatra povijest jednog grada kroz njegov odnos prema štakorima koji su ga okupirali. U psihološkom trileru Stilistica (Personal Shopper) jednog od najcjenjenijih suvremenih francuskih sineasta Oliviera Assayasa, njegova nova muza Kristen Stewart uhvaćena je u bizarnoj (spiritističkoj) seansi s misterioznim entitetom koji je proganja.
 
Tu su i tri filma koji se bave migracijama, izbjeglištvom i kulturalnim dilemama. U Velikom zidu (The Great Wall), mladog irskog redatelja Tadhga O'Sullivana, Kafkina alegorijska priča 'Na izgradnji kineskog zida' dobiva posve novo značenje u diskursu tvrđave Europe. U Evanđelju (Vangelo) veliki kazališni glumac i sineast Pippo Delbono ulazi u prihvatilište za izbjeglice u Astiju. U Bezness As Usual Nizozemac Alex Pitstra progovara o vlastitoj krizi identiteta kroz priču o svojoj majci koja se tijekom ljetovanja u Tunisu upustila u prolaznu seksualnu avanturu s lokalnim galebom. Jubilarno 10. izdanje Subversive Film Festivala donosi i sumanutu postkolonijalnu satiru Antonina Peretjatka Zakon džungle (La loi de la jungle), te potresni dokumentarac Lov na duhove (Istiyad Ashbah) Palestinca Raeda Andonija.
 
Osim natjecateljskog, i ove godine sve posjetitelje čeka bogat popratni program. Ovogodišnji Hommage posvećen je argentinskom dokumentarnom filmašu i političkom aktivistu Raymundu Gleyzeru, a u suradnji s Goethe-Institutom posebni program posvećen je i retrospektivi njemačkog filma iz Adenauerove ere, nazvanoj 'Voljeni i odbačeni', a koja pokriva razdoblje od 1949. do 1963. godine. Riječ je o filmovima koje je elitistička kritika osporavala i odbacivala, no ispod njihove površine kuhaju itekako moćne subverzije. Program posvećen jednom od najozloglašenijih i najmanje istraženih perioda njemačke kinematografije ekskluzivno je prikazan u sklopu prošlogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Locarnu. U goste dolazi filmolog Louis Armand, koji će predstaviti 'Videologiju', prvi i drugi svezak svoje trodjelne kritike ideologije realizma.
 
Cijena ulaznice za projekcije natjecateljskog programa u kinu Europa iznosi 20 kn, a za ostale projekcije u kinu Europa i Dokukinu KIC ulaz je slobodan. Ulaznice za natjecateljski program moći će se kupiti od 8. svibnja na info-pultu Subversive Festivala u predvorju kina Europa.
 
Od 12. do 15. svibnja 10. Subversive Film Festival gostuje u riječkom Art-kinu Croatia.
 
Inače, 10. Subversive Festival će u bogatom trotjednom programu od 2. do 20. svibnja ugostiti više od 100 intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista iz cijeloga svijeta na nekoliko lokacija: u Kinu Europa i Kulturno informativnom centru (KIC) te Fakultetu političkih znanosti, Ekonomskom i Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Rijeci. Tema ovogodišnjeg festivala glasi Europska ljevica: Protiv novog svjetskog (ne)reda.
 
Više informacija možete pronaći na ovoj poveznici ili ovdje.
 
Izvor: HAVC