Preskočite na glavni sadržaj

Sjećanje na Vladimira Tadeja

Vladimir Tadej je bio scenarist i redatelj animiranih filmova, režirao je namjenske filmove, a u ovotjednom tuškanačkom ciklusu će biti prikazana njegova četiri igrana i četiri dokumentarna filma raznolikih tema. Ulaz je slobodan!
vrijeme: 05.05.2017.
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: http://kinotuskanac.hr

Naslovni lik prostitutke u igranom filmu Žuta, u vrhunskoj i nagrađivanoj izvedbi Ružice Sokić, vesela je i naivna žena, slična Fellinijevoj Cabiriji, ali za razliku od svoje talijanske kolegice, njena dobrodušnost ne rezultira okrutnim i ciničnim odgovorom života, već simpatičnim avanturama sa sretnim završetkom. Lik kojeg glumi Ružica Sokić predmet je žudnje u filmu Hitler iz našeg sokaka, ali seksualna žudnja ovdje je u drugom planu, a u prvom planu su žudnja za moći i dominacijom te antiratna i anti-rasistička poruka filma. U zadnjem filmu za odrasle Tadej je konačno svoje humorističke sklonosti izrazio u žanru komedije. Englesko-hrvatska koprodukcija Anticasanova je komedija s blagim elementima erotskog u kojoj muž pokušava, na nagovor prijatelja ženskara, prevariti ženu sa susjedom za kojom žudi. Pokušaj da prevari suprugu sa ženom koja živi kat ispod rezultira nizom zaista komičnih situacija.
 
Dio programa su i četiri dokumentarna filma: Drvo života solidan je doprinos nizu hrvatskih dokumentarnih filmova o slikarima i kiparima naivcima, Najbolji na svitu (i okolici) dragocjeni slikovni zapis slavlja Hajdukove titule 1971. godine, a Dragutin Šurbek – tigar iz Zagreba pokazatelj kako se slikovno uspješno može dinamizirati manje atraktivni sport. Najzanimljiviji kratki film mu je igrano-animirana satira Simpozijada (1988.), u kojemu glavnu ulogu igraju oživjele aktovke. (Juraj Kukoč, Hrvatski filmski arhiv)
 
Petak, 5. svibnja
Vikend Hrvatskog filmskog arhiva
Sjećanje na Vladimira Tadeja

19:00 Najbolji na svitu (i okolici) (1971.), dokumentarni
Žuta (1973.), igrani
21:00 Drvo života (1978.), dokumentarni
Jubilej gospodina Ikla (1955.), igrani
 
Subota, 6. svibnja
Vikend Hrvatskog filmskog arhiva
Sjećanje na Vladimira Tadeja
19:00 Dragutin Šurbek - tigar iz Zagreba (1984.), dokumentarni
Hitler iz našeg sokaka (1975.), igrani
21:00 Simpozijada (1988.), dokumentarni
Anticasanova (1985.), igrani

Više o programu na www.kinotuskanac.hr i na stranicama FB kina Tuškanac