Preskočite na glavni sadržaj

DramoLet – 'Kazalište maske, materijala i objekta'

Seminar iz ciklusa DramoLet, 'Kazalište maske, materijala i objekta' autorice Krune Tarle, provodi se od 19. do 21. svibnja u Centru za kulturu i film Augusta Cesarca iz Zagreba. Prijave su u tijeku!
vrijeme: 19.05.2017.
mjesto: Zagreb; CKF A.Cesarca, Ilica 227
url: http://www.centarcesarec.hr

Centar za kulturu i film Augusta Cesarca tijekom 2017. godine organizira ciklus dramskih seminara namijenjenih pedagozima, učiteljima, profesorima u radu s djecom i mladima. U suradnji s eminentnim stručnjacima dramske umjetnosti osmišljen je program edukacija koje se provode putem trodnevnih radionica.
 
U svibnju:
 
Kazalište maske, materijala i objekta
(radionica Image teatra)
Autorica i voditeljica: Kruna Tarle
 
19. 5. – 21. 5. 2017.
 
Maska, prilično zapostavljeni medij, negdje na pola puta između glumca i lutke, pruža neslućene mogućnosti izražavanja, prije svega neverbalnog i iracionalnog.
Kazalište materijala i objekta se nalazi u prostoru između kazališta i likovne umjetnosti, i ukazuje na moguće drugačije vizure koje će nužno izmijeniti i kazalište i likovnu umjetnost.
 
Sadržaj rada
 
a) Likovna radionica:
- izrada gipsanog odljeva lica – rad u parovima, što predstavlja obostrano snažno meditativno iskustvo
- izrada raznovrsnih improviziranih maski za lice i tijelo koje nemaju za cilj da postanu statični izložbeni eksponati, nego efemerna scenska pomagala
 
b) Scenska radionica:
Scensko istraživanje medija maske, materijala i objekta.
Izražavanje putem improvizacija, pojedinačnih etida i većih cjelina.
Scensko istraživanje maske kao snažnog medija identifikacije i projekcije u korelaciji s prostorom, pokretom, partnerom, omogućava poniranje u duboke pretince zaboravljenih arhiva koji putem kreativnog oslobađanja izlaze na površinu.
 
Cilj radionice: Upoznavanje s tzv. Drugim ili drugačijim kazalištem u kojem ne dominira izgovorena riječ i koje polazi od likovne umjetnosti točnije, dinamične slike. Ono u osnovi počiva na lutkarskom mišljenju, to jest dijalogu s materijalom ili dijalogu živog i neživog. Bavi se jezikom znakova te razvija svoju specifičnu poetiku i dramaturgiju.
Radi se o poetskom i filozofičnom kazalištu, sintezi pokreta, slike i zvuka.

Cilj ove radionice nije edukacija, upoznavanje novih činjenica, nego slobodno istraživanje u prostorima scenske iluzije i intuicije.
 
Kruna Tarle, kazališna i likovna umjetnica multimedije. Obrazovanje i umjetnička praksa: filozofija, engleski jezik i književnost, ples klasični i suvremeni, likovna umjetnost. Ostvarila niz autorskih projekata (režija, dramaturgija, scenografija, kostimografija, koreografija), međunarodnih suradnji i gostovanja, edukativnih i art- radionica, multimedijskih projekata. Prevela s engleskog odnosno njemačkog teatrološke naslove: Ples kao kazališna umjetnost, Teatar objekta, Nemogući teatar – O fenomenologiji kazališta figura. Oblikovala i vodila Lutkarski studio ZKL-a, Atelier ZKL-a, osnovala ansambl Fasade, humanitarni projekt Panaceja. Predstavnica tzv. image-teatra, kazališta poetskih slika.
 
Kontakt i prijave: ivana.market@centarcesarec.hr