Preskočite na glavni sadržaj

Nagrade za 'Ne gledaj mi u pijat' i 'Kino otok' na goEast festivalu

Na 17. izdanju međunarodnog festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma goEast u njemačkom gradu Wiesbadenu 'Ne gledaj mi u pijat', dugometražni igrani film Hane Jušić, osvojio je posebno priznanje žirija, dok je kratkometražni dokumentarni film 'Kino otok' Ivana Ramljaka dobio nagradu međunarodnih filmskih kritičara FIPRESCI.
vrijeme: 02.05.2017.
mjesto: Njemačka; Wiesbaden
url: http://www.filmfestival-goeast.de/en/

Prilikom dodjele posebnog priznanja, žiri je istaknuo da je Ne gledaj mi u pijat virtuozan dugometražni debi. Žiri su sačinjavali predsjednica, latvijska redateljica Laila Pakalniņa i članovi: estonsko-ruski producent Max Tuula britanski producent Sam Taylor, njemački glumac Jakob Diehl i bosanskohercegovački redatelj Igor Drljača.
 
Komentirajući nagrade, direktorica festivala Gaby Babić naglasila je kako je 'vrlo zadovoljna što se ovogodišnji tematski fokus na snaže ženske likove i filmašice iz srednje i istočne Europe odrazio i u onima koji su nagrađeni'.
 
Nagrada međunarodnih filmskih kritičara FIPRESCI dodijeljena je Ivanu Ramljaku za njegov meditativni dokumentarni film Kino otok uz obrazloženje da film 'jednostavnim sredstvima i minimalističkim stilom na divan način pokazuje kako je kino dio prirodnog krajolika'.
 
Na festivalu je prikazano još nekoliko domaćih naslova: Goran, dugometražni igrani film Nevija Marasovića i tri dugometražne igrane hrvatske koprodukcije, Dnevnik mašinovođe Miloša Radovića (Interfilm) Sieranevada Cristija Puiua (Spiritus Movens) i Dobra žena Mirjane Karanović (Nukleus film).
 
Međunarodni festival srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma goEast organizira Deutsches Filminstitut, a projekcije, predavanja i diskusije ove je godine posjetilo 12 000 ljudi. Prikazano je ukupno 111 filmova iz 29 zemalja tijekom sedam dana festivala. Više o nagradama i festivalu možete pronaći na ovoj poveznici.
 
Izvor: HAVC