radionica, kolonija

'The Converse Rubber Tracks' - stvaranje pjesama uz bend i producenta


vrijeme: 24.01.2015. 13 h
mjesto: Zagreb; Tvornica kulture, Šubićeva 2

Radionica 'The Converse Rubber Tracks' koju će u subotu, 24. siječnja, s početkom u 13 sati, u Tvornici kulture održati Remi i Shot iz Elementala prikazat će kompletne kreativne procese stvaranja i s bendom i uz producenta. Ulaz je slobodan!

U 17 godina promijenilo se dosta toga – hip hop kao žanr, Remi i Shot kao autori, Elemental kao bend. Njihove prve demo snimke nastajale su na old school način: dobar beat sa sampleom i MC vještina, sve skupa “kuhano” u malim kućnim studijima, a uživo izvođeno uz DJ-a. Tijekom godina se sastav grupe razvio do čak sedam članova koji svoje pjesme, od ideje do masterirane snimke stvaraju i isprobavaju u potpuno novim uvjetima.

Kako raditi s bendom, kako uz beatmakera, kako složiti pjesmu, koje tehnike koristiti, a koje zamke izbjeći i još puno toga otkrit će Remi I Shot na zagrebačkoj radionici “Od ideje do pjesme. Ideja cijele radionice je, dakako, razmjena znanja i iskustva, ali i interakcija s publikom koja će moći postavljati pitanja predavačima.

Mirela Priselac Remi je MC i vokal zagrebačkog benda Elemental. Prvo diskografsko izdanje ostvarila je 1997., a sa Shotom je 1998. oformila Elemental. Od tada je sa svojim bendom objavila šest uspješnih albuma, osvojila mnoge nagrade struke i publike i svirala na pozornicama diljem regije. Trenutno s Elementalom radi na sedmom studijskom albumu. Osim glazbom bavi se prevođenjem, a aktivna je članica strukovne glazbeničke udruge HGU.

Luka Tralić Shot je član i jedan od osnivača benda Elemental. Glazbom se bavi već više od dvadeset godine, isprva samo kao MC a kasnije i kao skladatelj i producent. Počeo kao beatmaker i MC na zagrebačkoj rap sceni ranih devedesetih godina u grupi Young Lordz, da bi krajem 90tih, zajedno s Remi i Inkom, stvarao Elemental. Kao producent, osim kroz Elemental, radio je s mnogim solo izvođačima i grupama. Ranih 2000tih radio je kao studijski tehničar u zagrebačkom Morris Studiju da bi kasnije otvorio svoj studio s kolegom Erolom Zejnilovićem iz Elementala. Kao producent surađivao je na preko 20 kompletnih albuma i mnogim singlovima drugih izvođača. Dobitnik je pet diskografskih nagrada Porin i nekoliko BiH nagrada Indexi. Posljednjih par godina radi i kao predavač u polju audio produkcije u zagrebačkom EMI Učilištu. Član je strukovnih udruga HGU i HDS.

Radionica u Tvornici kulture druga je koja se održava u Hrvatskoj te ukupno osma u našoj regiji. Prvo izdanje održano je u Beogradu uz Atheist Rap, a drugo u Splitu kada je predavač bio Ivan Božanić iz grupe PipsChips&Videoclips. Nakon Zagreba, u kojem će se u veljači održati još jedna radionica, na rasporedu su događanja u Novom Sadu, Banja Luci i Skoplju. U sklopu projekta “Converse Rubber Tracks“ svim zainteresiranim posjetiteljima, bit će pružena mogućnost prisustvovati zabavnim i edukativnim glazbenim radionicama koje će, na različite teme, održati najeminentniji domaći glazbenici i producenti. Radionice će se održavati do ožujka 2015. godine.

Nakon održanih radionica svjetski priznati glazbeni program “Converse Rubber Tracks” pružit će mogućnost neafirmiranim bandovima snimati u profesionalnom studiju RTV Vojvodine u Novom Sadu u proljeće ove godine, pod budnim okom domaćih i stranih producenata koji dolaze iz New Yorka i Converse Rubber Tracks studija iz Brooklyna. 

(R.P.B., 20.01.2015)