Preskočite na glavni sadržaj

Svibanj u znaku međunarodnih suradnji u ZPC-u

Zagrebački plesni centar (ZPC) ugostit će u svibnju u svojim prostorima u Ilici 10 nekoliko predstava renomiranih inozemnih plesnih umjetnika, dvije plesne priče plesne platforme Sead Bodhi Project Eksperimentalne akademije za ples iz Salzburga, te 'Solo 2016' slovenskog koreografa Milana Tomášika.
vrijeme: 03.05.2017.
mjesto: Zagreb; Zagrebački plesni centar, Ilica 10
url: http://www.zagrebackiplesnicentar.hr/

Kako se ističe u najavi, platforma za nova koreografska imena na međunarodnoj sceni suvremenog plesa, Sead Bodhi Project u Zagreb donosi dvije kratke plesne priče.
 
"Prva nas upoznaje s 'bodhi' stablom, čija je posebnost u tome što će mjesto na kojem je izniklo biti posljednje uništeno kada dođe kraj svijeta. To je stablo koje sanja o svom postojanju kroz plesnu umjetnost", stoji u najavi.
 
Slovenska koreografkinja Mala Kline i plesači Bodhi projecta istražuju potencijal stabla kao slike, grafikona i mjesta na kojem svijet sanja o sebi kao o biću. Razvija se iz trenutka u trenutak, iz tijela koje je samo po sebi stablo, s intervalima između tijela koja su kao stabla.
 
Kline je osim koreografije osmislila i koncept predstave, dok je za glazbu zadužen Gašper Piano, a dizajner rasvjete i asistent projekta je Barnaby Booth.
 
Druga plesna predstava Bodhi projecta, "Ubuntu", usko je povezana s dizajnom rasvjete i glazbom. Ime predstave znači "ja sam zbog toga što smo mi", a temelji se na filozofiji iz regije Južne Afrike te se često prevodi kao "humanost prema drugima".
 
U predstavi plesači gledaju na svoje živote samo na trenutak te pokušavaju prikriti trenutke u sjećanjima i gledati na njih iznova, kao da gledaju foto album nečijeg života. Pokreti su glatki, senzualni i prisni, a solisti i grupe neodvojivo izmjenjuju svjetlo i tamu.
 
Koreografkinja Sita Ostheimer, koja je ujedno dizajnirala i svjetlo predstave, posebnu pozornost posvetila je kvaliteti i ritmu plesnih materijala jer oni prenose ubuntu značenje, a glazbu potpisuje Adrien Casalis.
 
Obje predstave izvodi ista skupina plesača koju čine Camilla Teixeira Oliveira, Dimitri Christos Kalaitzidis, Juliette Valerio, Michele Ferrer, Simon Kriisin i László Takács.
 
Gostovanje je dio programa Austrijsko-hrvatske kulturne godine a ostvareno je u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom.
 
Još jedna predstava koja će obogatiti svibanjski program u ZPC-u je "Solo 2016" slovenskog koreografa Milana Tomášika, u programu 20. svibnja u crnoj dvorani ZPC-a.
 
"Osobna, a ujedno i univerzalna procjena plesača koji, kroz niz različitih emocionalnih stanja, govori o svijetu izvan crne kutije, 'Solo 2016' priča je o intimnosti, tuzi, povjerenju, nadi, ljepoti i užasu".
 
Kretanje plesača je nit spajanja i povezivanja prošlosti i budućnosti sa sadašnjim trenutkom, u kojem se sve mijenja, a tijelo stalno prolazi kroz prostor i vrijeme sa i bez sile koja nasilno provaljuje u naš intimni prostor.
 
Predstavu su dodatno osnažili dramaturgija Andreje Kopač, dizajn rasvjete i tehnička podrška Luke Curka, kostimi i scenografija Jasne Vastl te asistencija za koreografiju Špele Vodeb.
 
Sve informacije o programu i ulaznicama dostupne su na poveznici www.zagrebackiplesnicentar.hr. (Hina)