Preskočite na glavni sadržaj

'Ježeva kuća' Eve Cvijanović pobjednik 6. KIKI festivala

Među tridesetak filmova iz cijeloga svijeta, dječji žiri odlučio je glavnu nagradu dodijeliti hrvatsko-kanadskoj koprodukciji 'Ježeva kuća', autorice Eve Cvijanović. Osim što je projekcija na 6. KIKI-ju bila i hrvatska premijera ovog animiranog filma nastalog po predlošku poznate Ćopićeve basne, ovo je i prvi puta u povijesti KIKI-ja da je Grand Prix dodijeljen domaćem autoru.
vrijeme: 02.05.2017.
mjesto: Istanbul, Turkey
url: http://www.akbanksanat.com/

Nagradu je u ime ekipe preuzela producentica nagrađenog filma Vanja Andrijević.
 
U svome pojašnjenju odabira glavne nagrade članovi dječjeg žirija Dora Vranić i Igor Jadan kazali su sljedeće: 'Ovaj animirani film je prikaz istoimene hrvatske basne koja je jedna od najpoznatijih priča za djecu. Kao što svi jako dobro znaju, u priči se radi o ježu koji je najviše volio svoju kuću, zbog čega su mu se sve životinje u šumi smijale. Oduševila nas je lutkarska animacija koja je sama po sebi vrlo zahtjevna tehnika. Od početka i tijekom filma likovi i animacije popraćeni su glazbom koja se uklapa uz pokrete i određene događaje koji obogaćuju sadržaj filma. Također nas se dojmilo što je jedan glumac posudio glas svim likovima tako što je mijenjao ton, jačinu i boju glasa dočaravajući karakter likova.'
 
Posebne pohvale žirija dodijeljene su filmovima: Animirani dnevnik (Journal animé) francuskog autora Donata Sansonea i Darrel nizozemskog autora Marca Brionesa, koji je proglašen najsmješnijim filmom festivala.
 
Pored glavnog programa – filmskih projekcija koje su se osim u zabočkom MMC-u održavale i u Krapini, popratni program 6. KIKI festivala obuhvatio je Radionicu animacije i zvuka Andree Martignoni i Roberta Paganellija iz talijanske kulturne organizacije OTTOmani, Radionicu animiranog filma pod vodstvom Jasminke Bijelić Ljubić iz Škole animiranog filma iz Čakovca, pripovijedanje bajki za najmlađe 'Svijet bajki Đurđice Dropuljić', te radionicu robotike za djecu zagorskog informatičko-robotičkog kluba Sveti Križ Začretje.
 
U sklopu ovogodišnjeg KIKI-ja održan je i stručni skup 'Pismenosti 21. stoljeća – medijska i filmska pismenost', a izlagači na skupu Nataša Jakob i Melita Horvatek Forjan (Udruga ZAG), Ana Đordić (XIII. gimnazija u Zagrebu), Jasminka Bijelić Ljubić (ŠAF Čakovec), Ana Hušman (Restart), Ana Dokler (Agencija za elektroničke medije) i Uroš Živanović (Hrvatski audiovizualni centar) predstavili su svoja iskustva u području filmskog stvaralaštva i edukacije te i na taj način pokazali kako je interes za film potrebno razvijati od najmlađe dobi.
 
Rekordan odaziv publike već je zaštitni znak KIKI-ja, koji je na filmskim projekcijama i popratnim programima ove godine zbilježio preko 4.500 posjetitelja – djece, učitelja i odgajatelja.
 
Izvor: HAVC