predavanje, tribina

Predavanje arhitekta Luca Zevija


vrijeme: 20.01.2015. 20,00
mjesto: Zagreb; Francuski paviljon, Savska 25

Talijanski institut za kulturu u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata, organizira predavanje talijanskog arhitekta Luce Zevija  'Sjećanje vrijedno korištenja', u utorak, 20. siječnja, u 20 sati, u Francuskom paviljonu.

Tema predavanja je 'Arhitektura i sjećanje na holokaust: simbolička vrijednost projekta nadahnutog poštivanjem različitosti' povodom izgradnje Nacionalnog muzeja holokausta u Rimu.

Nacionalni muzej holokausta bit će izgrađen na zemljištu koje graniči s parkom vile Torlonia, koja je nekad bila Mussolinijeva rezidencija. Ta blizina čini od njega gotovo protu-oltar povijesti, a u njegovu podzemlju nalaze se dvije stare židovske katakombe iz II. i III. stoljeća korištene vjerojatno do V. stoljeća, koje se prostiru na više od 13.000 m2.

Projektom se prikazuje crna kutija 'izgrađena' imenima rimskih žrtava nacističkog istrebljivanja, koja visi nad našim glavama a pod težinom tog  podignutog volumena, budući da nema oslonca, prenosi dojam moguće buduće opasnosti.
 
Zgrada će se razvijati na cjelokupnoj površini od 5000 m2 i obuhvaćat će niz prostora namijenjenih stalnom postavu izložbe (2.500 m2 prostora za kretanje), konferencijsku salu za 150 osoba, biblioteku-arhiv, prostore za nastavni rad, knjižaru i kafeteriju.

Luca Zevi talijanski je arhitekt i urbanist. Radio je na obnovi povijesnih središta, restauriranju zgrada i urbanističkom planiranju, te projektiranju memorijalnih centara između kojih i Nacionalni muzej holokausta u Rimu. Bio je Povjerenik Ministarstva vanjskih poslova za razvojne projekte u Albaniji i Salvadoru. Predsjednik je Udruge za Muzej netrpeljivosti i istrebljenja (AMIS) te predsjednik Odjela za Lazio Nacionalnog instituta za arhitekturu (INARH). Bio je kustos talijanskog paviljona na XIII. međunarodnom bijenalu arhitekture u Veneciji 2012. godine.

(M.K., 16.01.2015)