Preskočite na glavni sadržaj

European Museum of the Year Award u Hrvatskoj

European Museum of the Year Award 2017 (EMYA) - međunarodna nagrada muzejima koji su, osim izvrsnih zbirki, osigurali i značaju korist za društvo u cjelini, prvi put se predtsvlja u Hrvatskoj i to u srijedu, 3. svibnja, u 11 sati, u Muzeju Mimara. O povijesti najprestižnije muzejske nagrade u Europi, koja ove godine slavi jubilarnu 40. obljetnicu, govorit će Goranka Horjan, Predsjednica Europskog muzejskog foruma, Jose Gameiro, Predsjednik Međunarodnog panela sudaca za dodjelu EMYA i Christina Vannini, Povjerenica Europskog muzejskog foruma.
vrijeme: 03.05.2017. 11,00
mjesto: Zagreb; Muzej Mimara, Roosveltov trg 5
url: http://www.europeanmuseumforum.info
Nakon četiri desetljeća postojanja, najprestižnija nagrada u svijetu muzeja stiže u Hrvatsku! Na svoju 40. obljetnicu, svečanost dodjele European Museum of the Year Award 2017 (EMYA) prvi će se put održati u Hrvatskoj kao priznanje uspješnosti hrvatskih muzeja, koji su dosad ostvarili zapažene rezultate u utrkama za prestižne europske nagrade. Organizator događanja je Europski muzejski forum među čije se članove ubrajaju i zaposlenici Etnografskog muzeja u Zagrebu, koji je ujedno i koordinator događanja za Hrvatsku. Potporu EMYA dali su i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Grad Zagreb.

Dodjela najprestižnijih muzejskih nagrada u Europi započela je 1977. godine pod pokroviteljstvom Vijeća Europe. S godinama je dobivala na značenju te se danas smatra najprestižnijom nagradom među muzejima starog kontinenta. Ovogodišnja dodjela tako će okupiti uistinu impresivno društvo – predstavnike Vijeća Europe i Europske komisije, međunarodne muzejske i baštinske organizacije te predstavnike struke iz raznih europskih zemalja.  U ovogodišnjoj konkurenciji Hrvatsku zastupa Muzej sinjske alke.

Tijekom nekoliko dana planirani su brojni susreti u gotovo svim većim zagrebačkim muzejima. Nakon press konferencije povodom predstavljanja događanja sudionici će moći razgledati izložbe u Etnografskom muzeju, Tehničkom muzeju Nikola Tesla i Modernoj galeriji. Navečer će ih u palači Dverce pozdraviti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predstavnica Europskog muzejskog foruma Lila de Chavez, nakon kojih su ponuđeni obilasci svjetski poznatog Muzeja prekinutih veza koji je na EMYA 2011 osvojio nagradu Kenneth Hudson. U četvrtak i petak će u Muzeju suvremene umjetnosti biti predstavljeni ovogodišnji kandidati za nagrade EMYA, odnosno muzeji koji se za njih natječu, dok će subota biti posvećena obilježavanju 40 godina ovog prestižnog natjecanja te pripremama za obilježavanje Europske godine kulturne baštine. Tijekom poslijepodneva su za sudionike organizirani posjeti Muzeju grada Zagreba i Klovićevim dvorima, a večer će proteći u znaku središnje ceremonije – dodjele nagrade najboljim europskim muzejima. Među brojnim uglednicima koji će pozdraviti okupljene i uručiti nagrade bit će i ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Milan Bandić, predstavnica Silletto Trusta Carol Jackson  i predstavnica Vijeća Europe Adele Gambaro kao i brojni drugi uglednici iz europskih muzeja.