Preskočite na glavni sadržaj

Riječki HNK osniva svoje kazalište za djecu i mlade 'Kamov'

HNK Ivana pl. Zajca pokrenulo je utemeljenje svoje nove ustrojbene jedinice, kazališta za mlade i djecu pod imenom 'Kamov', s ciljem produkcije, osmišljavanja i koordiniranja programa za te mlađe gledatelje u Rijeci, rekao je na današnjoj konferenciji za novinstvo intendant HNK Marin Blažević.
vrijeme: 28.04.2017.
mjesto: Rijeka
url: http://www.hnk-zajc.hr

"Kamov" bi obuhvatio nastavak postojećeg djelovanja HNK u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku na području kazališta za djecu i mlade, te bi okupio druge skupine i udruge u Rijeci koje se bave tom djelatnošću kako bi zajedno provodili programe putem radionica i tečajeva, naveo je Blažević. Inicijalna dokumentacija predana je Odjelu gradske uprave za kulturu, a potom će se uputiti na usvajanje Gradskom vijeću. To će, uz Hrvatsku i Talijansku dramu, Operu i Balet, biti peta cjelina riječkoga HNK.
 
Marin Blažević najavio je ovom prigodom i nastavak snimanja CD-a Opere HNK Ivana pl. Zajca za europske diskografske kuće, i to u lipnju dijelova Verdijevih opera prema Shakespearovim predlošcima, poput "Otella" i "Macbetha" sa solistom Luciom Gallom te u rujnu CD s duetima tenora Yusifa Eyvazova i mezzosopranistice Rosanne Rinaldi a dirigirat će Marco Boemi.
 
Najavljen je i koncert ugledne riječke mezzosopranistice Diane Haller, članicom Državne opere u Stuttgartu i gostujuća umjetnica na drugim europskim opernim scenama i festivalima. Na koncertu "Španjolske strasti Diane Haller" riječka mezzosopranistica će, uz pratnju klavirista Filipa Faka izvesti pjesme i arije španjolskih skladatelja Manuela de Falle, Joaquina Turine, Fernanda Obradorsa i drugih te djela skladatelja iz drugih zemalja, među kojima Mauricea Ravela, Huga Wolfa i Gioachina Rossinija, vezana uz Španjolsku. Koncert je na programu 2. svibnja.
 
Diana Haller napomenula je da je ovaj program sastavljen samo za Rijeku te da će se izvesti samo tu. Izrazila je zadovoljstvo da riječka Opera sve više surađuje sa internacionalnim glazbenicima te se tako razvija.
 
Intendant Marin Blažević iskoristio je prigodu te predstavio dio programa ovogodišnjeg festivala Riječke ljetne noći. Tu će biti predstava "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" u izvedbi Talijanske drame, nova inačica predstave Olivera Frljića "Turbofolk" pod nazivom "Turbofolk Riloudid", predstava "Stand up" Borka Perića i opera "Aida" na opatijskoj Ljetnoj pozornici.
 
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na današnjoj je konferenciji za novinstvo ocijenio da je kazalište učinilo značajan iskorak u vlastitoj međunarodnoj promociji, posebno zahvaljujući djelovanju Opere u snimanju CD-a i koncertima. Govoreći o koncertu Diane Haller, naveo je da je važno dati priliku Riječanima koji su uspjeli na europskim i svjetskim scenama da nastupe u HNK Ivana pl. Zajca. (Hina)