predstava

Lucid Interval – zagrebačka premijera


vrijeme: 22.01.2015. - 24.01.2015.20 h
mjesto: Zagreb; ZPC, Ilica 10

Zagrebačka premijera predstave 'Lucid Interval' autorice i izvođačice Tine Hofman održat će se u Zagrebačkom plesnom centru 22. siječnja, te reprizno 23. i 24. siječnja, s početkom u 20 sati.

“Volim te godinama. Nalazim tvoj miris na jastuku i zatvaram zubnu pastu iza tebe. Tragovi tvojeg bivanja svuda su oko mene…

Praznina i dvije paralelene stvarnosti polazna su točka projekta «Lucid Interval». Inspirirana intimnim prostorima, kroz pokret, tekst i fotografiju Tina Hofman istražuje šok uzrokovan potpunom i iznenadnom promjenom. Prostor u kojemu tijelo i um žive jednu stvarnost, a okolina diktira drugu. Prostor između normalnosti i kaosa koji nastanjujemo uslijed iznenadnog gubitka voljene osobe.

“Lucid Interval” nastao je u suradnji sa kazalištem Conflux iz Škotske kroz International Residencies program za 2014. godinu. Tina Hofman je kao jedan od troje stipendista, kroz rad na projektu, razvijala vještine stvaranja i produciranja  vlastitog solo autorskog rada. 15-minutni prijedlog projekta “Lucid Interval” izveden je na Physical Festu u Liverpoolu, u svibnju 2014.g. Cijela predstava imala je premijeru na Surge Festivalu u Glasgowu u kolovozu 2014.g. Mentori na projektu bili su renomirani umjetnici i producenti: Al Seed, Elinor Randle (Tmesis Theatre) i Hilary Westlake. Ovo je zagrebačka premijera predstave.

Tina Hofman je redateljica i theatre maker. Rodom iz Zagreba, školovala se u Londonu na Desmond Jones School (fizičko kazalište) te Rose Bruford College (Kazališni Studiji), u Italiji je izučavala Commedia dell'Arte (Antonio Fava), te na brojnim radionicama (Suzuki metoda, Butoh, devising sa Complicite Theatre, itd.) U svom redateljskom radu Tina se bavi intimnim temama na vizualan način te često koristi pokret, masku, manipulaciju predmeta i kazalište sjena. Redateljski projekti razlikuju se stilom poput promenadnog «A Midsummer Night's Dream», «Mowgli Stories» u kazalištu Minack na stijenama, te studijskog «Lady Chatterley's Lover». Kao theatre maker Tina je ostvarila dva solo projekta: «Lucid Interval» i «Talking to Shiran» -kazališni projekt za jednog izvođača i jednog gledatelja, koji se bavi temom intime i društvenog poimanja trudne žene. U Hrvatskoj nastupa sa Malom Scenom i kolektivom Skroz u «Priči o Zvuku», te sa kazalištem Tirena radi na novom projektu za djecu. Surađuje sa redateljicom Marinom Petković Liker na projektu «Od terora». U ožujku Tina počinje na projektu «Turn of the Screw» kojeg postavlja kao lutkarski triler. Živi na relaciji Hrvatska-Engleska.


 

(R.P.B., 15.01.2015)