predstava, djeca, mladi

'Kako živi Antuntun' premijerno u kazalištu 'Žar ptica'


vrijeme: 23.01.2015. 19 h
mjesto: Zagreb; GK Žar ptica, Bijenička 97

Kako to danas živi Antuntun, saznat ćete u prvoj ovogodišnjoj premijeri Gradskog kazališta 'Žar ptica', koja će u koprodukciji sa Scenom Gorica svečanu izvedbu doživjeti 23. siječnja, u 19 sati, u Bijeničkoj 97.

U ovom scenskom uprizorenju Antuntuna, mladom autorskom timu - redateljici Heleni Petković i glumcu Anti Krstuloviću, svojim iskustvom u scenom pokretu priključio se Mladen Vasary. Glazbu je napravio Damir Šimunović, a kostimografiju Zjena Glamočanin.

Helena Petković o predstavi kaže:

'Kako zaista živi Antuntun? Posve na svoj način... On je uvijek originalan i poseban, zanimljiv u svojoj neobičnosti i zaigranosti. Grigor Vitez kroz niz snažnih slika u ovoj pjesmi opisuje neobične dogodovštine iz života ovog simpatičnog, zaigranog čudaka koji "jaja za leženje u vrtu sadi", "snijegom soli ovce", "loncem hvata mrak", a "bicikl na livadu tjera da pase".

Antuntun nam vješto pokazuje kako je moguće živjeti drugačije, „na svoj način“ i biti sretan. Svatko od nas u sebi zapravo nosi djelić Antuntuna, svatko od nas nosi u sebi neki neobičan i poseban svijet. Upravo taj svoj svijet, važno je i živjeti.

Antuntun je spretan i vješt, on uvijek nalazi način kako ostvariti vlastitu ideju. Vi možda i ne vidite gusku koja mu je sletjela na rame kako bi je nahranio sijenom, ali Antuntun je vidi. Ona je živa u njegovoj mašti i zato za njega jednako stvarna kao i jaje koje pokušava zašiti koncem. Svijet koji Antuntun stvara, makar možda samo u svojoj mašti - svijet je pun izazova, vesele igre i u njemu nikada nije dosadno.

Antuntun nas uči poštivanju različitosti. Uči nas  kako je  važno slijediti svoj put ma koliko to ponekad i teško bilo. Jer, samo originalnost i mašta guraju čovjeka naprijed i vode do malih i  velikih otkrića, ali i novih saznanja. Ako nikada ne  pokušamo ribu naučiti pjevati – kako ćemo znati da je to nemoguće?'

Trajanje:40 min
Za dob: 4+

(R.P.B., 15.01.2015)