obljetnica, proslava

Rođendan umjetnosti / Art's Birthday 2015.


vrijeme: 16.01.2015. 21,10 h

Hrvatski radio se već deseti put uključuje u međunarodni projekt skupine stručnjaka za ars acusticu Europske radijske unije kojim se slavi Rođendan umjetnosti. Prinos iz Zagreba uključuje se u satelitski raspored u petak, 16. siječnja, od 21,10 sati i to prijenosom predstave 'Hoerspiel: Mala igra za slušanje (i gledanje)' autorice Pavlice Bajsić Brazzoduro, iz Kule Lotrščak.

I ove godine Europska radijska unija na svoja će dva satelitska kanala ponuditi izravne prijenose iz dvadesetak gradova Europe u koje su uključene nacionalne i nezavisne radijske postaje.

Hrvatski radio na Trećem programu uključit će se u projekt EBU-a u punom trajanju (od 20 sati do ponoći) kombinirajući prijenose događanja iz sljedećih gradova: Antwerpen, Pariz, Berlin, Bukurešt, Tallin, Bratislava, Helsinki, Pilsen, Laussane, Moskva, Stockholm, Ljubljana, Lisabon, Barcelona, Freiburg, Beograd, Dublin, Beč, Napulj, Madrid  i naravno Zagreb.

Urednica i komentatorica radijskog prijenosa je Iva Lovrec Štefanović.

Prinos iz Zagreba uključuje se u satelitski raspored od 21.10 i to prijenosom predstave "Hoerspiel: Mala igra za slušanje (i gledanje)" autorice Pavlice Bajsić Brazzoduro, iz Kule Lotrščak.

Hoerspiel – mala igra za slušanje (i gledanje) je predstava koja se referira na radio kao umjetnički medij ali i kao svojevrsno mjesto “bestjelesne utjehe”.  Početna ideja je bila da probijemo  ograničenja radijskog studija i na scenu donesemo posebnu vrstu kvalitete, nevidljivog partnera – zvuk. Zvuk kao sredstvo ekspresije, napetosti, atmosfere, osjećaja i kao tema sama za sebe. Također, željeli smo zaviriti u prošlost, ne da bismo je glorificirali, nego u njoj potražili prve teoretske i poetske misli upućene tadašnjem “novom mediju” i reinterpretirali ih kroz kazalište.

U  Hoerspiel-u balansiramo na zamišljenoj tankoj granici između teatra i etera. Tijekom burlesknog putovanja kroz ranu povijest radija, 10 performera (glumaca, glazbenika, pisaca) žonglira proizvodeći zvučne efekte uživo (foleys), atmosfere, glazbu i tišinu nudeći percepciji različite puteve. Sve to povezano je fragmentima tekstova oko 30 autora iz cijelog svijeta.

Radiofonijski teatar izvode: Jelena Miholjević, Ivana Rushaidat, Sven Medvešek, Dino Brazzoduro, Matija Antolić, Ljubica Letinić, Ante Perković, Nina Bajsić, Ivan Zelić.

Urednica tog projekta je Adriana Kramarić.

Art's Birthday slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua koji je 17 siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1000000 godina (kada je netko ubacio spužvu u kabao s vodom). Nakon njegove smrti, 1987. godine umjetnici diljem svijeta slave njegovu zamisao Vječne mreže (La Fete permanente). Rođendan umjetnosti na različitim se  događajima tako slavi uz obvezu umjetnika da donesu svoj dar koji će se moći tom mrežom podijeliti s drugima.

(R.P.B., 14.01.2015)