predavanje, tribina

Masterclass Martichke Bozhilove u Dokukinu KIC


vrijeme: 17.01.2015. 17 h
mjesto: Zagreb, KIC, Preradovićeva 5

U subotu, 17. prosinca, od 17 sati, u Preradovićevoj 5 masterclass predavanje održat će jedna od najuspješnijih europskih producentica dokumentarnog filma Martichka Bozhilova iz bugarske produkcijske kuće Agitprop. Ulaz na predavanje pod nazivom 'Tajne koprodukcijskih suradnji - lokalno i globalno u svijetu dokumentarnog filma' je slobodan!

Martichka Bozhilova kroz ovo masterclass predavanje prisutne će podučiti kako filmske projekte koje rade učiniti međunarodno relevantnima i atraktivnima, te kako primijeniti različite dramaturške postupke u pisanju scenarija za dokumentarne filmove s ciljem ostvarenja maksimalnog potencijala svake priče. Bit će riječ i tome na što treba obratiti pozornost kod pisanja projektnih prijedloga filmskim fondacijama te koja je uloga trailera i vizualnih materijala kod razvoja filmskih projekata i u procesu prikupljanja financijskih sredstava. Na temelju svog bogatog producentskog iskustva Martichka će govoriti o tome koje su potencijalne zamke na koje producenti i redatelji moraju paziti prilikom sklapanja koprodukcijskih ugovora, a otkriti će i koji su to svjetski dokumentarni trendovi koji nadolaze, kako napraviti uspješnu festivalsku strategiju za film i kako izabrati najbolje pitching forume i industrijske evente na regionalnoj i svjetskoj dokumentarnoj sceni.

Martichka Bozhilova od 1999. producentica je Agitpropa, jedne od najuspješnijih bugarskih produkcijskih kuća. Njezini dokumentarni filmovi nagrađivani su i prikazivani na festivalima u Cannesu, Berlinu, IDFA-i, Hot Docsu, Sundanceu, Tribeca Film Festivalu... Martichka je osnivačica i direktorica Balkanskog dokumentarnog centra, institucije čija je svrha razvoj dokumentarnog filma na Balkanu. Članica je izvršnog odbora europske udruge dokumentarista EDN (European Documentary Network). Bila je članica žirija na DokLeipzig Festvalu 2014. i na festivalu IDFA 2014. Dobitnica je  međunarodne nagrade Trailblazer na MIPDOC-u u Cannesu za kreativnost i originalnost na području dokumentarnog filma. Rangirana je u prestižnom izboru 100 najutjecajnijih žena u Bugarskoj, a prema Forbesu jedna je od 7 najutjecajnijih bugarskih kreativnih vizionara. 2013. bila je nominirana za Ženu godine. Kao predavačica radi na različitim međunarodnim radionicama dokumentarnog filma.

Njezina producentska filmografija obuhvaća filmove: Georgi i leptiri (Nagrada Silver Wolf na IDFA-i 2004.), Problem s komarcima i druge priče (Cannes 2007.), Koridor 8 (Berlinale 2008.), Dječak koji je bio kralj (Toronto IFF 2011.), Posljednji Crnomorski gusari (Visions du Reel, HotDocs 2013.), Ljubav i inženjerstvo (Tribeca 2014. godine).

Izvor: HAVC

(R.P.B., 13.01.2015)