radionica, kolonija

25. zimska škola hrvatskog folklora u Crikvenici


vrijeme: 12.01.2015.
mjesto: Crikvenica

U Crikvenici je u organizaciji Matice iseljenika počela 25. zimska škola hrvatskog folklora s 97 polaznika - mladih Hrvata, među kojima su i potomci iseljenika koji su u trećem naraštaju rođeni daleko od domovine svojih predaka, a nastoje očuvati nacionalni identitet njegujući hrvatski folklor i kulturu.

Umjetnički voditelj škole je ugledni etnolog i koreograf Andrija Ivančan, a polaznici su stigli iz europskih i prekomorskih zemalja.

Ovogodišnji program Zimske škole hrvatskog folklora obuhvaća pjesme, plesove, glazbala i nošnje hrvatskoga jadranskog područja, od kvarnerskih otoka do krajnjeg juga Župe dubrovačke i Dubrovnika.

Od plesova Hrvata koji žive u susjednim zemljama, a koji pripadaju jadranskome području, poučavaju se oni iz južne Hercegovine i Boke kotorske.

Sviranje tradicijskih glazbala poučava Vjekoslav Martinić, tamburaškim orkestrom ravna Tibor Buen, a gost predavač je ravnatelj Tamburaškog orkestra HRT-a Siniša Leopold. Osim njih, u radu škole sudjeluju mnogi drugi ugledni stručnjaci i istraživači hrvatskoga folklornog naslijeđa.

Svi polaznici Zimske škole hrvatskog folklora nastupit će na završnom koncertu u Gradskoj sportskoj dvorani u ponedjeljak, 12. siječnja, navečer. (Hina)

(R.P.B., 12.01.2015)