izložba

Hrvatska keramika predstavljena u Irskoj na izložbi u Zagrebu


vrijeme: 14.01.2015. - 30.01.2015.
mjesto: Zagreb; Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14

Izložba koja je pod naslovom 'Hrvatska keramika u Irskoj - IAC 2014 Dublin', prošle jeseni prvi put u Dublinu predstavila taj nedovoljno poznati dio hrvatske umjetnosti, završit će svoj izlagački put u Zagrebu, gdje se u srijedu, 14. siječnja, otvara u Galeriji ULUPUH.

Petnaest hrvatskih keramičara za izložbu je odabrala Blaženka Šoić Štebih, članica Međunarodne akademije za keramiku iz Ženeve i predsjednica Hrvatskog keramičarskog udruženja Kerameikon, uz pomoć međunarodnog žirija.

Na izložbi su zastupljene sve generacije umjetnika, od bardova keramike do mladih nada, a zanimljivo je da su svi oni u svom izrazu mladi i moderni, vrlo prisutni u sadašnjem trenutku, rekla je Šoić Štebih za Hinu.

Cilj je bio prikazati hrvatske keramičare u onome u čemu su najbolji i ne vezati ih uz neku temu, pa je izložba bila dinamična i zapažena, ustvrdila je, dodavši kako je riječ o umjetničkih skulpturama specifičnima za svakog od njih.

U sklopu popratnih programa tijekom zasjedanja Generalne skupštine Akademije, u prestižnom Dublin Castleu, predstavili su se Ida Blažičko, Nadica Eichhorn, Đurđica Horvat, Mladen Ivančić, Višnja Markovinović, Dora Pezić Mijatović, Danijela Pičuljan, Svjetlana Plazonić Driženko, Snježana Pokos Vujec, Dijana Rajković, Sanja Stani, Bojana Švertasek, Marina Tudjina Badurina, Ivančica Vončina i Renata Vranyczany.
 
Dobna razlika između najstarijih i najmlađih sudionika više je od pola stoljeća i tu je razliku nemoguće zapaziti, no potpisi uz radove donose iznenađenje jer keramika doajena mladenački je razigrana, a radove mladih autorica krasi zrelost, ustvrdila je u katalogu izložbe Marina Bagarić, viša kustosica i voditeljica Zbirke keramike Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, koja je bila na čelu međunarodnog žirija za izložbu.
 
Po njezinim riječima, takva slika hrvatske keramičarske scene iznimno ohrabruje i garantira kontinuitet, a zanimljivo je i što mnogostrukost pristupa mediju keramike, mašta autora i strast u eksperimentiranju rezultiraju posve originalnim djelima, koja imaju naglašeno kiparske kvalitete i osobiti senzibilitet za teksturu.
 
Međunarodna akademija za keramiku iz Ženeve krovna je organizacija keramičara širokog profila iz cijelog svijeta. Njezina godišnja skupština održala se u Dublinu, kada su u popratnom programu izlagali hrvatski keramičari, uz Kinu, Koreju i Norvešku. Irski keramičari pozvani su da 2016., uz kolege iz Njemačke, Rumunjske, Slovenije i Srbije, budu partneri i gosti na petom Međunarodnom festivalu keramike i izložbi Ceramica Multiplex.
 
Uz Marinu Bagarić, u žiriju su bili Maša Štrbac, likovna kritičarka i voditeljica Galerije ULUPUH, Ivančica Cvitić Znidarčić, keramičarka i članica ULUPUH-a i Kerameikona te Michael Moore, član Akademije i irskog organizacijskog odbora Generalne skupštine.
 
Nakon Dublina radovi hrvatskih keramičara izloženi su u Varaždinu, u Kerameikonovoj galeriji K10, a zagrebačka izložba, za koju je ulaz besplatan, bit će otvorena do 30. siječnja.
(Hina)

(M.K., 07.01.2015)

Tagovi: ulupuh, keramika