predstava

'A gdje je revolucija, stoko?'- nova premijera Montažstroja


vrijeme: 15.01.2015. 20 h
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7

Umjetnički kolektiv Montažstroj već četvrt stoljeća upire prstom u goruće probleme naše zajedničke svakodnevnice. Obilježavanje 25. godišnjice ustrajnog djelovanja Montažstroj zaključuje premijernom izvedbom predstave 'A gdje je revolucija, stoko?' 15. siječnja u Zagrebačkom kazalištu mladih, a reprize slijede 16. i 17. siječnja. Sve izvedbe počinju u 20 sati.

Predstava propituje suvremenu komodifikaciju društvenog bunta kojeg je iznjedrio glazbeni album "Paket aranžman" i jugoslavenski novi val iz 80-ih godina prošloga stoljeća. To je predstava o montiranoj video snimci predstave MČŽPC (akronim) – zabranjene zbog kršenja autorskih prava. Na digitalnim ostacima zabranjene predstave Montažstroj ogoljuje uvjerenje da pop glazba doprinosi društvenim promjenama.

Predstava 'A gdje je revolucija, stoko?'nastala je u napetosti i neskladu između konteksta osakaćenog cenzurom i autocenzure koja je postala kontekst. 'A gdje je revolucija, stoko?' je predstava o pravnim posljedicama stava da glazbu možemo međusobno dijeliti, a da pritom ništa ne izgubimo. Ona govori o taštini, licemjerju i nedosljednosti u društvu u kojem je osnovna vrijednost novac.

Praizvedbom ove predstave na ovogodišnjem festivalu Bitef, Montažstroj je postao prva hrvatska skupina koja je dobila čast otvaranja ovog kultnog festivala. Predstava koja će prvi puta biti izvedena u Zagrebu, dobitnik je Specijalne nagrade festivalskog žirija Bitefa i ispraćena je ovacijama publike.


Fotografija: Szerda Zsofia


(R.P.B., 07.01.2015)