najave

Glenn Miller Orchestra uskoro u Lisinskom


vrijeme: 19.01.2015.
mjesto: Zagreb; Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Trg Stjepana Radića 4

Svjetski big band The Glenn Miller Orchestra, koji godinama nosi laskavu titulu jednog od najvećih glazbenih sastava svih vremena, nastupit će u ponedjeljak, 19. siječnja u Zagrebu, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Unikatan, prepoznatljiv zvuk Glenn Miller Orkestra utemeljen je na klarinetu, dva alt saksofona i dva tenor saksofona, a navodno je taj karakterističan 'Glenn Miller sound' nastao slučajno, tijekom jednog koncerta kada je glazbenik na prvoj trubi ozlijedio usnicu pa je njegove dionice morao zamijeniti klarinet, ističe se u najavi koncerta

Na zagrebačkom koncertu orkestar će izvesti neke od legendarnih skladbi, "Moonlight Serenade", "Somewhere Over the Rainbow", "In the Mood", "Rhapsody in Blue", "Chattanooga Choo Choo", "Taxedo Junction", "Saint Louis Blues March", "Sunrise Serenade" i druge iz svog bogatog repertoara koji danas ima više od 1700 skladbi.

Sadašnji Glenn Miller Orchestra utemeljen je 1956., od kada je konstantno na turneji. Godišnje ima u prosjeku 300 koncerata, koje posjeti oko 500 tisuća ljudi diljem svijeta. Članovi sastava nastavljaju tradiciju i sviraju mnoge originalne Millerove aranžmane, kao i mnoge suvremene skladbe aranžirane i izvedene u Millerovom stilu.

Glenn Miller Orchestra u Zagrebu će nastupiti vođeni Nizozemcem Wilom Saldenom, ravnateljem orkestra za Europu koji je u svom radu prihvatio Millerovu 'čarobnu formulu' po kojoj "svaki dirigent, aranžer, sanja o stvaranju novog i nepogrešivog glazbenog izričaja - koji će biti prepoznatljiv nakon prvih par nota".
(Hina)

(M.K., 02.01.2015)