najave

Novi tekst Ivora Martinića prva premijera Gavelle u 2015.


vrijeme: 16.01.2015.
mjesto: Zagreb; Gradsko dramsko kazalište Gavella, Frankopanska 8-10

Premijernu sezonu nove kalendarske godine, u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavelli, otvorit će, u petak, 16. siječnja, nova drama Ivora Martinića 'Bojim se da se sada poznajemo', u režiji mladog austrijskog redatelja Dominiquea Schnizera.

Predstava je rezultat suradnje s kazalištem Theater und Orchester Heidelberg u sklopu međunarodnog projekta 'The Art of Aging'.

Kako se ističe u najavi, Martinićev novi tekst u središte svoje radnje postavlja prekid ljubavnog odnosa pripadnika suvremene generacije.
Prošlost jednom zaljubljenih promatrana je iz sadašnjosti, s ciljem da se dođe do razloga zašto se neki kraj dogodio, te da li se mogao spriječiti, postavljajući pitanja poput 'Od čega se sastoji naša osobna povijest?', 'Kako formiramo prošlost?', te 'Kakve to posljedice ima za naš identitet?'.

'Drama je to koja govori o sjećanju, o pokušaju definiranja istine, o povijesti koja je uvijek drugačija, ovisno o trenutku iz kojega ju promatramo', stoji u najavi.

'Katastrofalnu situaciju' Martinićev pojedinac pokušava prebroditi okupljajući oko sebe grupu ljudi među kojima pokušava 'ostvariti misiju življenja u onome što se već dogodilo', istodobno protestirajući protiv svega što donosi budućnost.

Glume Ivana Bolanča, Filip Križan, Natalija Đorđević i Irena Tereza Prpić. Scenografkinja i kostimografkinja je Christin Treunert a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.

U nastavku sezone, u veljači će u Gavelli premijerno zaigrati i Pulitzerom nagrađena crna komedija američkog dramatičara Tracyja Lettsa 'Kolovoz u okrugu Osage' u režiji Slađane Kilibarde.

Proglašen 'najuzbudljivijom novom dramom koju je Broadway vidio posljednjih godina', kao i 'zapanjujućom kreacijom koja može stajati uz bok velikim američkim obiteljskim dramama', 'Kolovoz u okrugu Osage' cinično je duhovit i potresno tužan tekst, smješten u međuprostor između (crne) komedije i melodrame.

Kilibarda ga u Gavelli postavlja kao 'priču o tome što smo sve spremni učiniti kad ne znamo kako voljeti'.

Lettsove likove 'okupane neurozama, alkoholom, tabletama, histerijom, izgubljenošću i željom za bijegom' glume Zoran Gogić, Anja Šovagović Despot, Bojana Gregorić Vejzović, Janko Rakoš, Anja Đurinović, Antonija Stanišić Šperanda, Nela Kocsis, Jelena Miholjević, Darko Milas, Hrvoje Klobučar, Lukrecija Tudor, Ranko Zidarić i Đorđe Kukuljica.

Dramaturg je Dubravko Mihanović, scenografkinja Valentina Crnković, kostimografkinja Marita Ćopo a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.
(Hina)

(M.K., 29.12.2014)