Preskočite na glavni sadržaj

Izabrani su Finalisti Nagrade Radoslav Putar za 2017. godinu

Izabrani su Finalisti Nagrade Radoslav Putar za 2017. godinu, a to su Tea Ivković, Matej Knežević, Ana Kovačić i Ana Sladetić. Izložba Finalista održat će se u petak, 2. lipnja, u MMSU u Rijeci, gdje će žiri nakon drugog kruga natjecanja i razgovora sa svakim pojedinim finalistom, izbrati dobitnika/cu Nagrade Radoslav Putar za 2017.
url: https://www.facebook.com/ICA.Zagreb
Nagrada Radoslav Putar, godišnja nagrada za najboljeg mladog likovnog umjetnika/umjetnicu u Hrvatskoj, dodjeljuje se od  2002. godine. Ovogodišnji stručni žiri u sastavu :Niko Mihaljević, (dobitnik Nagrade Radoslav Putar 2016.), :Boris Greiner (likovni kritičar, Zagreb) i :Miroslav Karić (kustos, Remont – nezavisna umetnička organizacija, Beograd, Srbija) i :Marta Kiš (kustosica, voditeljica Galerije SC, Zagreb) između pristiglih prijava izabrali su 4 ovogodišnja Finalista Nagrade Radoslav Putar.

Finalisti Nagrade Radoslav Putar 2017. su:
Tea Ivković, 1992. Zagreb.
Diplomirala je 2016. na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Mirjane Vodopije. Okupacija kojom se bavi je konstantna potraga za problemima i proces njihovog rješavanja. Rad smatra glavnim sredstvom realizacije svakog čovjeka.
 
Matej Knežević, 1983., Slavonski Brod
Matej Knežević je vizualni umjetnik zaokupljen aktualnim društvenim problemima globalnog karaktera i pojavama u lokalnoj zajednici. Uz umjetnički angažman, završio je Medicinski Fakultet Sveučilišta u Zagrebu, te radi kao liječnik / specijalist urologije.
 
Ana Kovačić, 1986., Zagreb
2010. završila je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, 2013. završila je nove medije na odsjeku za Animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2013. član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a od 2014. godine član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. U svom radu istražuje povezanost između osobne i kolektivne memorije, te način na koji je memorija upisana u naša tijela i prostore u kojima živimo.
 
Ana Sladetić, 1985., Vukovar
Diplomirala je 2009. i doktorirala 2016. na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a samostalno izlaže od 2009. godine.
Zanima je ljudski okoliš i nevidljivi elementi ugrađeni u ljudsku okolinu i uloga koju oni imaju u stvaranju vizualne komunikacije.  

Izložba Finalista, otvorit će se upetak, 2. lipnja 2017. u 20:00 sati u Muzeju Moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, gdje će žiri nakon drugog kruga natjecanja i razgovora sa svakim pojedinim finalistom, izbrati dobitnika/cu Nagrade Radoslav Putar za 2017. Prošle i ove godine u natjecanje je uneseno nekoliko novosti, pa tako sada dobitnik Nagrade dobiva produženi, dvomjesečni boravak u New Yorku, u organizaciji Residency Unlimited, a ove smo godine podigli dobnu granicu za natjecatelje, te se od sada mogu prijaviti svi umjetnici do 40 godina starosti. Radionice za zainteresirane kandidate i ove su godine u tri termina održana u Zagrebu i online, za kandidate izvan Zagreba.

Uz boravak u Residency Unlimited, NY, dobitnik dobiva i samostalnu izložbu u Institutu za suvremenu umjetnost, zagreb i mjesto u žiriji Nagrade Radoslav Putar u 2018. godini. Nagrada Radoslav Putar dio je međunarodne mreže YVAA - Young Visual Artists Awards.