Preskočite na glavni sadržaj

Ratko Divjak Trio u Vinylu

Jazz bubnjar Ratko Divjak 1. ožujka 2017. nastupa u Vinylu s Trijom u kojem uz njega sviraju gitarist Bruno Mičetić i orguljaš Joe Kaplowitz. 
vrijeme: 01.03.2017.
mjesto: Zagreb, Vinyl, Bogovićeva ulica 3

Ratko Divjak rođen je 1947 godine u Vukovaru, školovao se u Osijeku, gde je i maturirao. Bubnjeve je počeo svirati 1964. godine, a nezamjenjivi jazz bubnjar postao je nakon studija na Institutu za jazz u Gracu.

Prvo je svirao bubnjeve po rock i pop sastavima, a sa jazzom se upoznao slušajući gramofonske ploče kao i većina naših glazbenika iz tog vremena. 1968. godine dolazi u Zagreb i postaje član orkestra Iće Kelemena, a godinu dana kasnije počinje surađivati i sa Boškom Petrovićem. Bio je bubnjar u Petrovićevom kvartetu, u ‘B.P.Convention’, te član njegovog međunarodnog ansambla ‘Nonconvertabile All Stars’.

Sa tim ansamblima je nastupao na međunarodnim festivalima u Pragu, Montreuxu, Budimpešti, Beču, Zapadnom Berlinu i Ljubljani. U Zagrebu je snimao sa Leom Wrightom i Slideom Hamptonom, a sa triom Popa Asanovića nastupio je na međunarodnom jazz festivalu u Szegedu.

Krajem 1973. godine odlazi u Ljubljanu gdje svira sa Petrom Ugrinom u sastavu ‘Pop Jazz Ljubljana’, u kvintetu sa Tonetom Janšom Sinan Almanovic trio, sa kojim predstavlja JRT na međunarodnom jazz festivalu u Poriju u Finskoj.

Iako je dugo vremena proveo u Ljubljani njejgovi kontakti sa Zagrebom su česti, pa je tako sa Boškom Petrovićem i njegovim sastavima gostovao u zagrebačkom klubu ‘Lapidarij’ te na koncertima u Novom Sadu, Zagrebu i Ljubljani, kada je snimljen album ‘4 lica jazza’.
 
Jazz.hr