izložba

Izložba o kazalištu objekta u ULUPUH-u


vrijeme: 20.12.2014. - 10.01.2015.
mjesto: Zagreb; Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14

Izložba 'Iskosa gledano - kazalište objekta', koja propituje taj nedovoljno istražen smjer u kazališnoj umjetnost, smješten između kazališta i likovne umjetnosti, otvorena je u subotu, 20. prosinca, u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH.

U tri prostorije Galerije ULUPUH izloženo je devet kostima/instalacija/lutaka Ivane Bakal i Katarine Radošević Galić, koji se uz kazališnu rasvjetu i zvučnu kulisu u izložbenom prostoru pretvaraju u Kazalište objekta.

Cilj izložbe je umjetničko istraživanje kazališta objekta kao zasebne kazališne discipline s jedne i likovnosti kazališta objekta s druge strane, ističe se u najavi ULUPUH-a.

Uz likovni postav Maria Beusana, primijenjene umjetnice, kostimografkinje Ivana Bakal i Katarina Radošević Galić, oblikujući zrakoprazni prostor te figure i objekte u prostoru propituju odnose slikarstva, kostimografije, lutkarstva i suvremene umjetnosti.

Ta izložba završni je dio trilogije dviju autorica koju su posvetile kazalištu i likovnom oblikovanju kazališta, u kojoj su još 'Kazalište odbačenih' predmeta iz 2011. i 'Iskosa krojeno' iz 2012.
 
Ivana Bakal diplomirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu kao modni dizajner, a 2010. je magistrirala na istom fakultetu diplomski studij kostimografije. Doktorand je Poslijediplomskog doktorskog studija slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti. Samostalnim umjetničkim radom, kostimografijom bavi se 28 godina. Ostvarila je brojne autorske kostimografije za kazalište, promotivna događanja i glazbene spotove.

Katarina Radošević je završila modni dizajne na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, a kazališnom kostimografijom se profesionalno bavi od 1997. Surađivala je u 30 kazališnih projekata kao asistent, a samostalno ostvarila 40 kostimografija diljem Hrvatske i u inozemstvu. Dobitnica je nagrade Assiteja 2005. za najbolju kostimografiju predstave 'Kako je Tonkica kupovala kruh' kazališta Mala scena.

Njihova izložba u Galeriji ULUPUH bit će otvorena do 10. siječnja, a ulaz je slobodan.
(Hina)
 

(M.K., 22.12.2014)