Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni dan darivanja knjiga

Gradska knjižnica i čitaonica Pula poziva vas da se uključite u akciju prikupljanja slikovnica u povodu Međunarodnog dana darivanja knjiga koja se održava pod geslom "Čitam, dam, sretan sam–svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj". Akcija traje od 14. veljače do 14. ožujka.
vrijeme: 14.02.2017.
mjesto: Gradska knjižnica i čitaonica Pula

Svi koji žele sudjelovati u akciji, koja se održava u okviru nacionalne kampanje Čitaj mi!, mogu očuvane rabljene ili nove slikovnice donijeti u Središnju knjižnicu, Dječju knjižnicu i Knjižnicu Veruda od 14. veljače 2017. Po završetku akcije slikovnice ćemo darovati ustanovama i udrugama kojima su djeca u središtu interesa.

Međunarodni dan darivanja knjiga volonterski je projekt kojim se djecu želi potaknuti na čitanje i kod njih pobuditi ljubav prema čitanju i darivanju, a obilježava se 14. veljače. Darivanjem svoje slikovnice ili knjige drugima, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će drugom djetetu to značiti, dijete uči koliko je lijepo i važno pomagati.

Podsjetimo na nekoliko poražavajućih činjenica:
• većina djece u zemljama u razvoju nema vlastitu knjigu
• u Velikoj Britaniji trećina djece nema svoju knjigu
• u Sjedinjenim Američkim Državama dvije trećine djece koja žive u siromaštvu ne posjeduju vlastitu knjigu
• u Hrvatskoj oko 1700 jednogodišnjaka te oko 800 trogodišnjaka nema niti jednu slikovnicu (UNICEF-ovo anketno istraživanje provela je agencija Ipsos Puls 2012. godine, a u istraživanju je sudjelovao 1621 roditelj).

Omogućimo svakom djetetu da ima slikovnicu i da mu se čita!