izložba

Strani kipari i medaljeri u galeriji 'Josip Račić'


vrijeme: 18.12.2014. - 04.01.2015.
mjesto: Zagreb; Studio Josip Račić, Margaretska 3

Izložba 'Strani kipari i medaljeri iz fundusa Moderne galerije', za koju je odabrano šezdesetak najreprezentativnijih djela istaknutih inozemnih kipara i medaljera od 17. do 20. stoljeća, otvara se u četvrtak, 18. prosinca, u Studiju Moderne Galerije Josip Račić.

Radove za izložbu, koji su srednjoeuropske provenijencije i govore o čvrstim vezama Zagreba i tada najvećih kulturno-umjetničkih središta iz galerijskih zbirki odabrale su Đurđa Petravić i Tatijana Gareljić, muzejske savjetnice Moderne galerije.

Izložbu prati bogato ilustrirani katalog urednice Biserke Rauter Plančić, ravnateljice Moderne galerije s tekstovima autorica dviju tematskih cjelina i fotografijama Gorana Vranića.

Djela stranih kipara dio su cjeline Zbirke hrvatskog kiparstva od 19. do 21. stoljeća u Modernoj galeriji, što sadrži radove autora koji su svojim rođenjem i školovanjem pripadali drugim sredinama i nisu neposredno utjecali na razvoj hrvatskog kiparstva u 19. i 20. stoljeću.

Predstavljeni su austrijski kipar Anton Dominik Fernkorn, češki František Bilek i Karel Lidicky, bugarski Andrej Nikolov, švicarska kiparica Adele d'Affry profesionalno poznata pod muškim pseudonimom Marcello, francuski kipari Claude Michel Clodion, Emile Machault i Henri Honore Ple te dva nepoznata kipara koja pripadaju francuskoj i talijanskoj umjetnosti druge polovice 19. stoljeća. Za povijest osnutka Moderne galerije posebno je značajan reljef u drvu 'Isus i Marija Magdalena' češkog simbolističkog kipara Františeka Bileka, jedno od tri djela na kojima je u proljeće 1905. utemeljena ta galerija, njezin fundus i kasnije stalni postav.

Po riječima Đurđe Petravić, izložena djela izražavaju stilske karakteristike rokokoa 18. stoljeća, pluralizam neo-izraza historicizma druge polovice 19. stoljeća, realizam, secesiju i impresionizam kao nove likovne izraze u umjetnosti na prijelazu 19. u 20. stoljeće, Rodinove utjecaje te modernističko shvaćanje forme od četrdesetih godina prošlog stoljeća nadalje.

'Tematska raznorodnost ogleda se u portretu, spomeničkoj plastici, figurama iz književnih i biblijskih izvornika i alegorijskim i mitološkim kompozicijama s antičkom tematikom, a nabava djela stranih kipara govori o upućenosti i čvrstim vezama Zagreba s kulturnim umjetničkim središtima poput Beča, Rima, Pariza, Praga i Sofije' ustvrdila je u tekstu kataloga.

U tekstu o stranim medaljarima iz fundusa Tatijana Gareljić je napomenula da je riječ o pedeset djela stranih autora tematski vezanih za Hrvatsku, koja su nastala u spomen na vojne, političke, vjerske, gospodarske, znanstvene, kulturne i ostale značajne društvene događaje i ličnosti u razdoblju od kraja 17. do polovice 20. stoljeća. To su većinom dvostrane kovane brončane, srebrne, posrebrene ili pozlaćene medalje, a neke su izvedene u kositru ili bakru.
 
Medalje su nastale u širokom vremenskom i stilskom rasponu, od baroka 17. i 18. stoljeća, preko neoklasicizma i francuskog empire stila prve polovice 19. stoljeća, dok su najbrojnija djela nastala od polovice 19. do početka 20. stoljeća i predstavljaju srednjeeuropski historicistički stil. Medaljerska ostvarenja prve polovice 20. stoljeća, obogaćena novom formom plakete, karakterizira umjetnički stil secesije, Art decoa i suvremeno koncipirani izričaj. Izložba u studiju Moderne Galerije Josip Račić bit će otvorena do 4. siječnja.
(Hina)

(M.K., 17.12.2014)