predstavljanje

Ansambl LADO predstavlja novu koreografiju 'Tajnovitom Bilogorom'


vrijeme: 09.12.2014. 13 h
mjesto: Zagreb; Trg maršala Tita 6a

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO predstavit će novu koreografiju 'Tajnovitom Bilogorom' u svojim prostorijama na Trgu maršala Tita u utorak, 9. prosinca, u 13 sati.

Koreografija je nastala zahvaljujući Ivici Ivankoviću, hrvatskom etnologu i koreografu koji već dugi niz godina surađuje i s Ansamblom LADO. Scenski prikaz 'Tajnovitom Bilogorom' rezultat je mojeg osobnog dugogodišnjega terenskoga istraživanja i snimanja narodne baštine u okolici Bjelovara te praćenja rada i suradnje s folklornim skupinama u Velikom Trojstvu, Velikoj Pisanici, Novoj Rači i Grđevcu. Temelji se dijelom na osebujnoj folklornoj građi koju i danas njeguju i predstavljaju ta lokalna kulturno-umjetnička društva, kazao je Ivanković.

O ansamblu:

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, profesionalni je folklorni ansambl, osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Njegovih 35 vrhunskih plesača, koji su istovremeno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira na pedesetak različitih tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO također posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (preko 1200  kompleta), pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija originalnog hrvatskog tradicijskog ruha.

Sve to, uz čudesno bogatstvo i raznolikost folklornog izraza na tako malom prostoru kao što je Hrvatska, čini LADO jedinstvenim u svijetu, što je prepoznala i publika u brojnim svjetskim koncertnim dvoranama u kojima je LADO nastupao: od Royal Albert Hall-a u Londonu, City Centre-a u New Yorku, preko Mann Auditoriuma u Tel Avivu i Sydney Town Hall-a pa sve do 20-ak vrhunskih koncertnih dvorana u Japanu, gdje je Ladovih 27 koncerata, tijekom petotjedne turneje u 2006. godini, oduševljeno gledalo više od 50 tisuća ljudi.  
Za svoj rad i zasluge u promicanju nacionalne baštine, LADO je dobio mnoge nagrade i priznanja: Godišnju nagradu INE za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2006. godinu; ukupno 24 Porina, među kojima i Porina za životno djelo (2002);  četiri Nagrade grada Zagreba (1963, 1968, 2002, 2009); nagradu Orlando na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama 2003; dvije nagrade Ivan Lukačić na 34. i 44. Varaždinskim baroknim večerima (2004,2014) te Povelju Predsjednika Republike Hrvatske za 60. Godina umjetničkog djelovanja (2009). LADO je 2002. godine bio predstavnik Europe na VI. Svjetskom simpoziju zborske glazbe u Minneapolisu, u Sjedinjenim Državama.


(R.P.B., 05.12.2014)