predstava, djeca, mladi

'Petar Pan' premijerno u ZKM-u


vrijeme: 16.12.2014.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7

U Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) premijerno će u utorak, 16. prosinca, biti postavljena predstava 'Petar Pan' u režiji istaknutog slovenskog redatelja za djecu Roberta Waltla, najavljena kao suvremena verzija poznatog predloška i 'veliki spektakl idealan za adventsko vrijeme'.

Predstava je nastala prema djelu škotskog pisca Jamesa Matthewa Barriea u dramatizaciji Ivora Martinića koja "potencira tvrdoglavu prirodu Barrijeva jezika, te se obraća i današnjoj publici preko jednostavih i učinkovitih intervencija", ističe se u najavi.

Petar Pan jedan je od najzanimljivijih likova dječje književnosti. Prvi se put pojavljuje u Barrijevu romanu "Mala bijela ptica" (1902.), a glavni lik postaje u drami "Petar Pan, dječak koji nije želio odrasti" praizvedenoj 1904., za kojom je uslijedio nastavak "Petar Pan u Kensington Gardensu" (1906.). Predstavu je zbog velike popularnosti Barrie 1911. pretočio u roman pod nazivom "Petar i Wendy", u nas preveden kao "Petar Pan".

Redatelj poznat po suvremenim i inovativnim redateljskim iščitavanjima poznatih bajki, Waltl je liku hrabrog sanjalice koji odbija odrasti odlučio pristupiti iz suvremene perspektive i predstaviti ga u sasvim novom svjetlu, postavljajući pitanja "što uopće znači odrasti?", "koje to odgovornosti nosi?", te "tko se uopće može nazvati odraslim?", stoji u najavi.

Waltl u predstavi također preispituje ulogu roditelja u sazrijevanju djece, ali se prisjeća i zašto je tako lijepo biti dijete, te zašto ne bismo smjeli "zaboraviti letjeti".

U najnovijoj podrukciji slavne bajke Petra Pana glumi Vedran Živolić, njegovu prijateljicu Wendy Anja Đurinović, vila Zvončica je Doris Šarić Kukuljica, a Kapetan Kuka Frano Mašković.

U predstavi još glume Urša Raukar, Pjer Meničanin, Petar Leventić, Danijel Ljuboja, Dora Polić Vitez, Hrvojka Begović, Kristijan Ugrina, Milivoj Beader, Marko Cindrić, Filip Vidović i Lukrecija Tudor.

Scenografiju je osmislio priznati francuski scenograf Jean Guy Lecat, stalni suradnik Petera Brooka, dok je skladatelj i autor songova Arsen Dedić. Dramaturg predstave je Ivica Buljan, kostime kreira Ana Savić Gecan, a koreografkinja je Selma Banich.

Robert Waltl smatran je jednim od najistaknutijih slovenskih redatelja za djecu, čije predstave svojim "dramaturškim maštovitostima, atraktivnim kostimima, lako pamtljivom glazbom i odličnim koreografijama" nude "ležeran, duhovit, prpošan i vedar" pogled na poznate priče iz djetinjstva. U ZKM-u je režirao neke od svojih ponajboljih predstava za djecu, 2005. "Malu sirenu", te 2011. "Ružno pače".

"Waltlovo uprizorenje Petra Pana bit će pravi spektakl, dobrodošao u predbožićno vrijeme", stoji u najavi. (Hina)

(R.P.B., 05.12.2014)