izložba

Matko Trebotić / Svjetlo i zemlja


vrijeme: 28.11.2014. - 04.01.2015.
mjesto: Zagreb; Radnička galerija, Radnička cesta 22

Danas, 28. studenog, u 19, 30 sati, u Radničkoj galeriji, otvara se izložba Matka Trebotića pod nazivom 'Svjetlo i zemlja'. Također, u 18,30 sati, biti će predstavljena nova umjetnikova monografija, u izdanju kuće V.B.Z., autora Viktora Žmegača. O monografiji će govoriti Igor Zidić. Izložba je otvorena do 4. siječnja.

Matko Trebotić rođen je u Milni na Braču. Završio je splitsku Klasičnu gimnaziju, a 1961. diplomirao na beogradskom arhitektonskom fakultetu. Tijekom 1971. i 1972. pohađa poznatu Folkwangschule u Essenu, kao 'meisterschüler', kod profesora Hermana Schardta. Od 1970. počinje intenzivno izlagati diljem Europe i svijeta, gdje ostvaruje više od stotinu samostalnih i više od tri stotine skupnih izložaba.


Kao slikar, Trebotić je pronašao slikovnu formulu kojom je, na kreativan i slikarski vrstan način, uspio povezati lokalno i globalno, izraz baštine prevesti na univerzalni jezik, a domaću pasatističku viziju osuvremeniti. Njegov opus posjeduje stilsku, ikonografsku te izražajnu zaokruženost i prepoznatljivost. O njegovom je djelu tiskano pet monografija, a djela mu se nalaze u mnogim domaćim i stranim zbirkama i muzejima. Izradio je veličanstveno djelo 'Jadranski triptih'- svečane zastore za kazališta u Splitu, Dubrovniku i Rijeci.O Trebotićevom radu snimljeno je više TV filmova. S istaknutim hrvatskim i inozemnim pjesnicima, tiskao je dvadesetak pjesničko grafičkih mapa.

S vremena na vrijeme bavi se prostornim instalacijama, kao i kazališnim i televizijskim scenografijama scenografijama. Za svoj umjetnički rad dobio je dvadesetak nagrada, od kojih treba istaknuti godišnju nagradu 'Vladimir Nazor' 1990., Nagradu Grada Splita 1991., odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1996., nagradu bijenala u Seoulu 2000., nagradu 'Jure Kaštelan' 2004., nagradu 'Rudolf Bunck' Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu za najbolji likovni rad u kazalištu 2006., nagradu Splitsko- dalmatinske županije za sveukupni umjetnički rad 2006., Nagradu Rotary international-a 'Paul-Harrisa-fellow' te nagradu Grada Splita za životno djelo 2009. godine.
Više o izložbi - ovdje.

(M.K., 28.11.2014)