Preskočite na glavni sadržaj

Dragana Sapanjoš: 'the Devil in Miss Jones'

U petak, 4. studenog, od 19,30 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti  Istre / Museo d`arte contemporanea dell` Istria, održat će se otvorenje izložbe i cjelovečernji tableau vivant (živa slika) Dragane Sapanjoš, kojim Muzej nastavlja ciklus predstavljanja istarskih umjetnika mlađe generacije.
vrijeme: 04.11.2016. 19,30 h
mjesto: Pula; Muzej suvremene umjetnosti istre, Sv. Ivana 1
url: http://www.msu-istre.hr

„the Devil in Miss Jones“  višeslojni je  projekt  koji uključuje različite umjetničke forme i medije, a kojima autorica utjelovljuje preobrazbu muzejskog prostora u specifičan ambijent pun simbola i asocijacija. Poznata publici po radovima koji su redovno praćeni zvukom - glazbenim prepoznatljivim podlogama i live intervencijama za čiju realizaciju preuzima s punim pravom ulogu redatelja, scenariste, scenografa pa i kostimografa (ali u kojima gotovo nikada nije glavni akter), „the Devil in Miss Jones“ razvija nadalje i u spomenutoj formi tableau vivant-a  kojom zatvara svoju jednadžbu i za ovu prigodu koncipiranu audio - vizualnu ikonografiju koja se  doživljava vidom i sluhom i u kojem publika postaje sastavni dio projekta.
 
Na sebi svojstven način, umjetnica ovim projektom čiji naziv vuče porijeklo iz filmskog svijeta, * progovara o stanju u suvremenom društvu, o svečanostima, celebrity-ma,  gocentrizmu, samodostatnosti s jedne i usamljenosti s druge strane, jednako kao i o sustavima  nadzora i kontrole, eleganciji i estetizmu, a da pritom sve vješto nadvija slojem ironije koji implicitno u konačnici cilja ka sarkazmu

•  the Devil in Miss Jones izvorni je naziv poznatog pornografskog filma nastalog početkom sedamdesetih godina (redatelj  Gerard  Damiano, 1973.), a predstavlja inačicu originala The Devil and Miss Jones iz 1941. (redatelj Sam Wood).
 
Životopis:

Dragana Sapanjoš  rođena je 1979. u Hrvatskoj. Godine 2004. diplomirala je na Accademia di Belle Arti - Brera, u Milanu. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama počevši od 1999. Živi i radi između  Novigrada i Milana.
 
Izložba je realizirana uz podršku  Upravnog odjela  za kulturu Istarske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Pule, a može se pogledati do 4. prosinca 2016. od  10.00 – 19.00 sati svakim danom osim ponedjeljka i blagdana.

Kustosica izložbe: Ketrin Milićević Mijošek