radionica, kolonija, konferencija, znanstveni skup

Otvoreni 23. Dani Frane Petrića


vrijeme: 22.09.2014. - 27.09.2014.
mjesto: Cres

Međunarodna znanstvena manifestacija Dani Frane Petrića, tijekom koje će se održati dva znanstvena skupa i jedna znanstvena radionica za učenike osnovnih i srednjih škola, otvorena je u Cresu, rodnom mjestu ovog znamenitog znanstvenika i filozofa.

U radu manifestacije koja će trajati do 27. rujna sudjeluje 150 sudionika iz 13 zemalja.

Tijekom prvoga, jutros otvorenog simpozija "Povijesni svijet", promišlja se odnos čovjeka i svijeta, posebno u napetosti dvostruke uloge čovjeka kao "proizvođača svijeta", a ujedno i "proizvoda svijeta". Razmatrat će se pitanja poput toga što danas znači biti "svjetskim čovjekom", kako se on snalazi unutar "globalnoga sela" te što je uopće "svjetskost" čovjeka u prostoru koji je premrežen, umrežen i uvijek uključen. U polazištima za raspravu navodi se da je neophodno temeljito sagledavanje odnosa čovjeka i svijeta danas kako bi se razmotrilo hoće li nastavkom sadašnjega pristupa svijetu u kojemu je svijet sveden na skup izračunljivih informacija doći do njegova uništenja ili će čovjek po prvi puta imati mogućnost ozbiljiti humanističke ideale.

Drugi simpozij, "S Petrićem u žarištu: Hrvatski filozofi u europskome kontekstu", koji počinje 24. rujna, usmjeren je istraživanju i njegovanju hrvatske filozofske i kulturne baštine, s posebnim osvrtom na gotovo neiscrpnu građu koju je Frane Petrić ostavio u naslijeđe.

Doprinosi hrvatskih znanstvenika brojni su i slojeviti, mnogi su ugrađeni i u najznačajnije dosege našega doba te se ovaj simpozij posvećuje valoriziranju njihova djela unutar suvremenoga konteksta, ocjena je organizatora skupa, Hrvatskog filozofskog društva.

Suorganizator je grad Cres a pokrovitelji su predsjednik RH Ivo Josipović, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Primorsko-goranska županija.

Projekt "Znanstveni inkubator: trening za znanstvena istraživanja" okupio je učenike triju hrvatskih srednjih škola (iz Zagreba, Splita i Obrovca) i osnovnoškolce iz creske škole Frane Petrića te ih potaknuo da učine prve korake u samostalnim znanstvenim istraživanjima. Projekt se provodi od 2013. godine s ciljem popularizacije znanosti među učenicima osnovnih i srednjih škola. Tijekom završne aktivnosti projekta u okviru Dana Frane Petrića učenici će svojim kolegama, ali i prisutnim znanstvenicima, predstaviti rezultate svojih višemjesečnih aktivnosti u provođenju malih znanstvenih istraživanja. Projekt uspješno predstavlja sve aspekte bavljenja znanošću te potiče sudionike na daljnje aktivnosti vezane uz znanost. Središnja tema ovogodišnjeg "Znanstvenog inkubatora" je "Demokracija i znanost".

Filozof i polihistor Frane Petrić rodio se u Cresu 1528., a umro u Rimu 1597. S deset godina otišao je iz Cresa, a u Italiji i Njemačkoj studirao je filozofiju i matematiku. Predavao je filozofiju na sveučilištima u Ferrari i Rimu.

Ostavio je mnoga pisana djela, među kojima se posebice ističe kapitalno djelo "Nova sveopća filozofija". U njemu izlaže vlastitu originalnu prirodno-filozofijsku sliku svijeta, ugrađujući elemente mnogih različitih struja, mišljenja, filozofsko-teoloških, metafizičkih i znanstvenih spekulacija. Njegove filozofske ideje preuzeli su veliki mislioci kao što su Giordano Bruno, Isaac Newton i Rene Descartes.

Petrić se bavio i muzikologijom, književnom teorijom, teorijom jezika i procesa razumijevanja, fizikom i drugim znanstvenim disciplinama. (Hina)

(R.P.B., 23.09.2014)