Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen ovogodišnji program Filozofskog teatra

Na konferenciji za novinare, održanoj 10. listopada, u 11 sati, u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, na kojoj su sudjelovali Srećko Horvat (urednik i voditelj Filozofskog teatra) i Dubravka Vrgoč (intendantica HNK u Zagrebu) predstavljen je ovogodišnji program Filozofskog teatra.
vrijeme: 10.10.2016.
mjesto: Zagreb; HNK Zagreb, Trg maršala Tita 15
url: http://www.hnk.hr/

U svojim dosadašnjim izdanjima Filozofski teatar etablirao se kao jedan od najzanimljivijih intelektualno-kazališnih programa u Hrvatskoj koji je u posebnom spoju filozofije i kazališta u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu doveo neke od najvažnijih intelektualaca, režisera i glumica današnjice, od slavne Vanesse Redgrave do ekonomista Thomasa Pikettyja, od Slavoja Žižeka do Margarethe von Trotte. U režiji Paola Tišljarića izvedena je predstava po tekstu Tariqa Alija “Nove avanture Don Kihota”, a već iduće godine u režiji Angele Richter premijerno će biti izvedena dugo očekivana Žižekova “Antigona”
 
U sklopu projekta Filozofskog teatra izašla je i knjiga francuskoga filozofa Alaina Badioua “Rapsodija za teatar”, u nakladi posebnog izdanja zagrebačkoga HNK, koja je ovom prigodom predstavljena javnosti.
 
Novu sezonu Filozofskog teatra 30. listopada, uz izvedbu njegova “Don Kihota”, otvara slavni britansko-pakistanski intelektualac, dragi gost hrvatske publike, Tariq Ali. Rođen je u pakistanskom gradu Lahore, koji je u to vrijeme bio pod britanskom upravom u sastavu Indije, a zbog svojih opozicijskih stavova prema pakistanskoj diktaturu 60-ih godina pronalazi stalni egzil u Velikoj Britaniji. Studirao je na Oxfordu, a 1960-ih godina važio je za ikonu studentskih protesta diljem svijeta.
 
Ostali gosti koji stižu na Filozofski teatar narednih mjeseci su sociolozi Zygmunt Bauman i Aleksandra Kania, talijanski filozof Franco B. Bifo, kao i pjevač kultnog rock-sastava Primal Scream, a poseban interes hrvatske publike zasigurno će izazvati dolazak kontroverznog bivšeg grčkog ministra financija - Yanisa Varoufakisa!
 
Komentirajući novu sezonu Filozofskog teatra, urednik i filozof Srećko Horvat je rekao: “U sveopćoj atmosferi raspada svih društvenih vrijednosti, od jačanja nacionalizma diljem Europe sve do Donalda Trumpa, upravo bi Filozofski teatar - kroz spoj radikalne ekonomije, filozofije, a ovaj put i rocka - trebao ponuditi nove alternative i pogled u svijet koji nam nerijetko nedostaje ovdje u Hrvatskoj”