Preskočite na glavni sadržaj

Queer Zagreb Sezona najavljuje gostovanje koreografa Stephena Petronia

Queer Zagreb Sezona 6. listopada, s početkom u 21 sat, u Kulturnom centru Travno poziva na izvedbe jednog od najznačajnijih predstavnika suvremenog plesa, Stephena Petronia, koji sa svojim kolektivom prvo izvodi rad Mercea Cunninghama na kojem je radio i Andy Warhol te zatim vlastiti rad koji u suvremeno plesni kontekst stavlja pitanje 'što od Cunninghama možemo naučiti'.
vrijeme: 06.10.2016. 21 h
mjesto: Zagreb; Kulturni centar Travno, Božidara Magovca 17
url: http://www.queerzagreb.org/

Posljednji puta kada je zagrebačka publika mogla vidjeti Petronia bilo je prije 20-ak godina u Zagrebačkom plesnom centru, a u međuvremenu je znameniti koreograf razvio izrazito uspješnu karijeru ovjenčanu brojnim nagradama. Petronio je jedan od rjeđih suvremenih plesnih umjetnika čije ime zvuči poznato i površnim poznavateljima suvremenog plesa. Na početku svoje plesne karijere surađuje s Trishom Brown, koja je obilježila razvoj modernog i postmodernog plesa, a u čijem je ansamblu Stephen Petronio bio prvi muški plesač, što je dovelo i do njegove kasnije suradnje sa Steveom Paxtonom.
 
U godinama koje slijede Stephen Petronio ostvaruje brojna priznanja, bivajući stipendiran od strane John Simon Guggenheim fondacije, te u trajanju od čak 20 godina od strane Zaklade za umjetnost New Yorka. Prvi je dobitnik nagrade ustanovljene od strane Američke nacionalne plesne fondacije za koreografiju (1987.), a nositelj je i najpoznatije američke izvedbene nagrade Bessie.
 
Izvedbe u programu Queer Zagreb Sezone predstavljaju dio serije radova koju Petronio razvija posljednjih godina, a u kojima koreograf proučava „obiteljsko stablo“ američkih postmodernih plesnih izvedbi. U Zagrebu će se predstaviti svojevrsnom studijom opusa Mercea Cunninghama, prvo izvodeći njegovu predstavu RainForest (Prašuma) iz 1968., a zatim i vlastitu koreografiju  inspiriranu istraživanjem Cunninghamovog djelovanja.
 
Izvedba Prašume, čiju izvornu scenografiju potpisuje i Andy Warhol, slijedi originalnu verziju baziranu na prikazu životinjskog apstraktnog pokreta i zvuka, uz glazbenu pratnju koju će u Kulturnom Centru Travno uživo izvoditi glazbenici iz gostujućeg ansambla. Nakon toga će uslijediti Petronijeva autorska koreografija „Locomotor“  ilustrativno od autora opisana kao „esej o Cunninghamu“ u kojoj progovara o svom viđenju Cunninhama kao autora te o njihovoj suradnji. Poznavaoci Cunninghamovog rada će u ovoj izvedbi moći lako prepoznati njegov utjecaj na Petronijev izričaj. Plesni vokabular izvedbe vezan je uz balet, ali s promijenjenom frazeologijom, izraženijim korištenjem gravitacije i većim naglaskom na torzo. U jednoj od svojih izjava vezanih uz ovu predstavu Petronio ističe da se mogla zvati i „što od Mercea još možemo naučiti?“

Izvedbe su besplatne uz prethodno rezerviranje ulaznica putem maila udrugadomino.marketing@gmail.com.
 
Program se provodi uz potporu fondacije Trust for Mutual Understanding, Ministarstva kulture RH te Ureda za kulturu Grada Zagreba.