info - ples


obavijest

Preminuo istaknuti baletni umjetnik Ivica Sertić

Dugogodišnji istaknuti član Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika (HDPBU), međunarodno afirmirani baletni umjetnik, koreograf i pedagog Ivica Sertić preminuo je u 93. godini.
 
x ostalo

LADO Electro singl i spot posvetio Elizabeti Toplek - Teti Lizi

Ansambl LADO i dvojac HR Electro vraćaju se na glazbenu scenu novim spotom za pjesmu „Dolinom se… (Song for Elizabeth)“ s albuma 2.0 Memorabilium nastalim u sklopu zajedničkog projekta LADO Electro.
 
x ostalo

'Antivirus' - Grupa modernog plesa Baletnog studija HNK Split u filmu Remusa Dimachea

Antivirus je jednoipolminutni film Grupe modernog plesa Baletnog studija HNK Split kojim polaznici, plesačice i plesači mladi u rasponu od sedam do 17 godina, poručuju koliko im nedostaje ples u vremenima kad su im plesne pozornice i dvorane za vježbu nedostupne. 
 
predstava

'Labuđe jezero' HNK Split

Splitsko Hrvatsko narodno kazalište (HNK) ove je subote točno u podne na svojoj Facebook stranici i YouTube kanalu prikazalo 'Labuđe jezero', prvu online premijeru hrvatskih kazališta​​.
 
obljetnica, proslava

Međunarodni dan plesa uz Malu scenu online

Međunarodni dan plesa, koji se obilježava 29. travnja, kazalište Mala scena popratit će s dva događaja. U srijedu, 29. travnja, u 18 sati, Una Matija Štalcar Furač donosi besplatnu radionicu plesa za najmlađe, a u subotu, 2. svibnja, daruje svojoj publici besplatnu izvedbu predstave 'Padobranci (ili o umjetnosti padanja)' Ivice Šimića.
 
obljetnica, proslava

UPUH organizira trodnevni online program

Uz Međunarodni dan plesa, koji se održava svake godine 29. travnja na rođendan francuskog baletnog reformatora i svestranog kazališnog umjetnika Jean Georgesa Noverra (1727. - 1810.), Udruga plesnih umjetnika Hrvatske – UPUH, organizira trodnevni online program te poziva svoje članstvo i publiku da zajedno obilježe taj dan.
 
obljetnica, proslava

Video poruka Karlovačke plesne reprezentacije za Međunarodni dan plesa

Međunarodnim danom plesa ističe se vrijednost i važnost plesa kao umjetničke forme te se na taj dan uoči plesnih predstava čitaju međunarodne i nacionalne poruke izabranih umjetnika, a ove se godine s obzirom na pandemiju dijele putem društvenih mreža i web stranica.
 
novo izdanje

Međunarodni dan plesa: Sada treba plesati više nego ikada

Međunarodni dan plesa obilježava se svake godine 29. travnja, u povodu čega je južnoafrički plesač i koreograf Gregory Vuyani Maqoma poručio da u današnjoj situaciji treba plesati više nego ikada.
 
x ostalo

Online baletni klas Baleta HNK Split uživo na Međunarodni dan plesa

Na Međunarodni dan plesa u srijedu, 29. travnja, u 12,30 sati, Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split održat će zajednički baletni klas. Unatoč tome što su vrata kazališta još uvijek zatvorena, plesači u svojim domovima svakodnevno održavaju svoju formu a na Međunarodni dan plesa 29. travnja odlučili su održati zajedničke vježbe, baletni klas u virtualnom prostoru, koji će biti uživo prenošen uživo na facebook stranici HNK Split. Vježbe će voditi solist Baleta HNK Split Aaron Kok.
 
predstava

Antisezona 20 online + live: Nađena koreografija

U subotu, 2. svibnja, od 19 sati na programu je online izvedba 'Nađena koreografija', kolektivni rad mladih plesnih umjetnica Ivane Bojanić, Dore Brkarić, Viktorije Bubalo, Anne Javoran i Tee Maršanić, nastao za vrijeme njihova studija plesa pri Akademiji dramskih umjetnosti. Rad je za Antisezonu preveden u online + live izvedbu.
 
obavijest

Poziv za sudjelovanje na Međunarodnom danu plesa

Povodom Međunarodnog dana plesa koji se tradicionalno održava svake godine 29. travnja, umjetnička organizacija KIP i plesna udruga Tiramola iz Splita u suradnji s umjetničkom organizacijom Shooma iz Bjelovara objavljuju poziv na sudjelovanje na temu: 'Kako se nakon ove intenzivne situacije s epidemijom koronavirusa ponovno fizički približiti ljudima? Hoće li biti moguće doći bliže bez zadrške, straha i 'šuljanja'?'
 
predstava

Zagrebački plesni centar obilježava Međunarodni dan plesa online plesnim predstavama

Zagrebački plesni centar, kao središnji prostor suvremenog plesa u Hrvatskoj, i ove će godine obilježiti Međunarodni dan plesa, 29. travnja, iako na nešto drugačiji način, online predstavama.
 
obljetnica, proslava

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2020.

Međunarodni dan plesa obilježava se od 1982. godine na inicijativu Međunarodnog plesnog odbora (IDC) u sklopu Svjetskog ITI (International theatre institute) centra. Kao dan posvećen slavljenju plesa odabran je 29. travnja, u spomen na jednog od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta.
 
radionica, kolonija

Plesna izvedba i radionica 'Prostor ni ja'

Izvedba i radionica 'Prostor ni ja' čine interdisciplinarni projekt koji istražuje teme prostora u suvremenoj plesnoj praksi. Autori projekta su profesionalne plesačice Koraljka Begović i Nastasja Štefanić te video umjetnik i snimatelj Matija Kralj.
 
festival

Spring Forward festival – the show must go on-line

Hrvatski kulturni dom na Sušaku i međunarodna plesna mreža Aerowaves zovu sve plesne profesionalce – plesne umjetnike, producente, programatore, novinare koji prate plesnu scenu i publiku koju zanima suvremeni ples, na 3 dana online Spring Forward festivala, od 24. do 26. travnja.
 
natječaj

ZPC: Produžen rok za prijavu na program Mreže Pan-Adria

Zagrebački plesni centar (ZPC) je izvijestio da je zbog izvanrednih okolnosti produžen rok za prijavu na program regionalnog partnerstva suvremenog plesa 2020./2021. Međunarodne mreže Pan-Adria, do 23. travnja 2020.!
 
predstava

Antisezona / Gdje su naša tijela / online+live

Projekt Antisezona / Gdje su naša tijela / online+live je nastao kao odgovor skupine plesnih umjetnika na mjere izolacije i karantene nastale pandemijom COVID 19. Za 11. travnja najavljena je premijerna izvedba 'Što je ono što treba nastati' Sonje Pregrad, jedne od naših najinovativnijih plesnih umjetnica s međunarodnom reputacijom.
 
predstava

Antisezona 20 – Gdje su naša tijela? /online and live/

Antisezona 20 je mjesto susreta - u svijetu kakvim ga danas oblikuje COVID 19, ona će biti kontinuriani program live online izvedbi, drugih programa i razgovora live-streamanih na Youtube kanalu https://tinyurl.com/antisezona. 
 
obavijest

Krunoslav Šokac novi je umjetnički voditelj Ansambla LADO

Upravno vijeće Ansambla LADO, na sjednici održanoj početkom ožujka ove godine, većinom je glasova izabralo novog umjetničkog voditelja plesnog ansambla nacionalnog statusa Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Andriju Ivančana na tom mjestu zamijenit će Krunoslav Šokac, nekadašnji Ladov plesač pjevač - solist i bivši umjetnički voditelj dubrovačkog Folklornog ansambla Linđo te predavač na Školi za klasični balet u Zagrebu.
 
natječaj

Produžen rok za prijavu na program regionalnog partnerstva suvremenog plesa 2020./2021. mreže Pan-Adria

Zbog izvanrednih okolnosti, Međunarodna mreža Pan-Adria produžuje rok za prijavu na program regionalnog partnerstva suvremenog plesa do 23. travnja 2020. godine!
 
predstava

Premijera plesne multimedijalne predstave 'Vidljivo vrijeme'

Centar za plesnu i izvedbenu umjetnosti F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac premijerno predstavlja novu plesnu predstavu 'Vidljivo vrijeme' u Zagrebačkom plesnom centru u subotu, 14. ožujka, s početkom u 20 sati.
 
koncert

Koncert Ansambla LADO u Rijeci - ODGOĐENO

Koncert Ansambla LADO i prezentacija tradicijskih glazbala održat će se 13. ožujka 2020. u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. 
 
natječaj

Otvorene prijave za sudjelovanje u Plesnom zbirkusu

Pozivaju se umjetnici/e s područja suvremenog plesa i pokreta, novog cirkusa i kazališta te posebno oni interdisciplinarni koji stvaraju programe za djecu da se prijave na natječaj Prostora Plus i Vijeća mladih Benčić za sudjelovanje u programu dječje manifestacije Plesnog zbirkusa, koji će se održati od 26. travnja do 10. svibnja u Rijeci. Prijave se zaprimaju do 13. ožujka 2020.!
 
predavanje, tribina

Priča o baletu - predavanje Melinde Szitt

Predavanje baletne majstorice Melinde Szitt pod naslovom 'Priča o baletu', s kojim započinje serija programa 'Mađari u suvremenoj umjetnosti Zagreba' održat će se u četvrtak, 27. veljače, u 19 sati, u Mađarskom institutu u Zagrebu.
 
predstava

'Ponos i predrasude' u koreografiji Lea Muića nova baletna premijera HNK-a Zagreb (odgođeno!)

Nova baletna premijera Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu bit će, 27. ožujka, balet 'Ponos i predrasude' koji prema literarnom predlošku kultnoga klasika Jane Austen postavlja koreograf i redatelj Leo Mujić.
 
radionica, kolonija

Ljetna škola vertikalnog plesa i somatskog učenja 2020.

Otvorene su prijave za ljetnu školu vertikalnog plesa i somatskog učenja u organizaciji Umjetničke organizacije Histeria Nova, s rokom prijave 1. travnja 2020.
 
predstava

Izvedba plesne predstave 'Körpertreffer' u ZPC-u

Njemačka skupina CocoonDance gostovat će u Zagrebačkom plesnom centru 19. i 20. veljače, s predstavom 'Körpertreffer'. U ovom interdisciplinarnom projektu udružili su snage s glumcima Državnog kazališta u Darmstadtu, videoumjetnikom te dramskim piscem da bi potražili nove, razigrane plesne oblike izražavanja u vrijeme koje naizgled raspršuje tijelo u digitalnom prostoru.
 
natjecanje, natječaj

14. Međunarodno folklorno natjecanje Pautalia - Kyustendil, 2020.

XIV International Folklore Contest "Pautalia" - Kyustendil 2020 održat će se od 3. do 5. srpnja 2020. u bugarskom gradu Kyustendilu.
 
obavijest

Promocija novog broja časopisa 'Kretanja'

Promocija novog broja plesnog časopisa 'Kretanja' održat će se u četvrtak, 6. veljače 2020. godine, u 18 sati, u Kulturnom centru Mesnička u Zagrebu. Tema broja su kolektivne prakse, a časopis je izdan na hrvatskom i engleskom jeziku.
 
predstava

Premijera plesne predstave 'Ladice' u Rijeci

Predstava 'Ladice' bit će premijerno izvedena u subotu, 8. veljače, s početkom u 20 sati, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Tema predstave je prosuđivanje, etiketiranje i kategoriziranje okoline, odnosno 'stavljanje ljudi u ladice'.
 
natječaj, audicija

Zagreb: Audicija za upis na rotterdamsku Codarts akademiju

Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje i ove je godine domaćin audicije za upis na prestižnu Codarts akademiju iz Rotterdama, koja će se održati 15. ožujka u Zagrebačkom plesnom centru. Rok za prijave je 10. ožujka 2020. (do podneva)!
 
nagrada

Milko Šparemblek dobitnik Prešernove nagrade za životno djelo

Hrvatski koreograf i baletni plesač Milko Šparemblek ovogodišnji je dobitnik Prešernove nagrade za životno djelo, najveće državne nagrade koja se u Sloveniji dodjeljuje na području umjetnosti i kulture.
 
predstava

Baletna predstava 'Orašar' u CeKaTe-u

Povodom 20. obljetnice umjetničkog djelovanja, Baletni studio Jastrebarsko gostovat će u subotu, 18. siječnja, u 19 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka s baletnom predstavom 'Orašar' P. I. Čajkovskog. Koreografkinja, redateljica i kostimografkinja je Svetlana Lukić, nekadašnja solistica Baleta HNK-a, a danas uspješna plesna pedagoginja i voditeljica Baletnog studija u Jastrebarskom.
 
predstava

U ZPC-u program Koreospektar za mlade plesne umjetnike

Program Koreospektar, usmjeren afirmiranju mladih autora i njihovih kreativnih projekata, donosi u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC) od 10. siječnja do 1. veljače šest predstava, od čega dvije premijere.
 
predstava

Baletne predstave 'Carmen' i 'Šeherezada' na pozornici Lisinskog

Strastveni zagrljaj klasičnog i modernog baleta u mjesecu zaljubljenih, dvije su predstave u jednoj večeri, 16. veljače, na pozornici Lisinskog, u izvedbi baletne trupe Ukrainian Classical Ballet.
 
predstava

'Pričamo bajke odraslima'

De facto, u suradnji sa Radio teatrom Bajsić &prijatelji, najavljuje premijeru projekta 'Pričamo bajke odraslima' 29. prosinca, u 19 sati, u Sudiju Chekhov, Gajeva ul. 10.
 
predstava

Gla Sanje / Voic Ing

Predstava 'Gla Sanje' / 'Voic Ing' nastavak je predstave 'Objekt u subjekt prelazi' prikazan na Periskopu 2017. 'Gla Sanje' se bavi glasom tijela, svjetla i zvuka koji u ovoj predstavi imaju jednaku težinu, i njihovom suigrom, a bit će izvedena u subotu i nedjelju 21. i 22. prosinca, u 19 sati, u riječkoj Filodrammatici.
 
radionica, kolonija, djeca, mladi

Ciklus plesnih radionica 'Mi plešemo!' u MSU

Ciklus plesnih radionica 'Mi plešemo!' namijenjen je djeci koja se žele okušati u plesnoj umjetnosti, a održavat će se jednom mjesečno. Na radionicama će se upoznati s osnovama plesnih i scenskih tehnika i praksi, ali i razvijati maštu kroz igru i pokret. Voditelj radionice je Žak Branko Valenta, koreograf, plesač i kazališni pedagog.
 
predstava

Plesna predstava 'Kill B.' premijerno u ZPC-u

Premijerna izvedba plesne predstave 'Kill B.', koju su autori Bruno Isaković i Mia Zalukar oblikovali prema motivima filma 'Kill Bill' Quentina Tarantina, održat će se 21. prosinca u Zagrebačkom plesnom centru.
 
predstava

Premijera plesne predstave 'O nevinosti' u ZPC-u

U petak i subotu, 13. i 14. prosinca, u 20 sati, u Zagrebačkom plesnom centru održat će se pretpremijera i premijera plesne predstave 'O nevinosti', nastale u produkciji Udruge profesionalnih plesnih umjetnika PULS.
 
natječaj

Springback Academy - traže se plesni kritičari

Nakon Umeå, Barcelone, Pilsena, Aarhusa, Sofije i Pariza, Springback Academy ponovno će ponuditi plesnim kritičarima-početnicima priliku da se educiraju na temu osnova kvalitetne plesne kritike u sklopu Spring Forwarda – ovaj put u Rijeci gdje će se od 24. do 26. travnja 2020. godine održati ovaj godišnji festival mreže Aerowaves. Prijave se primaju do 17. siječnja 2020.!
 
predstava

Premijera predstave 'Rončić - umjetnik i doktor prirodnih znanosti' u Karlovcu

Premijera plesne multimedijalne predstave 'Rončić - umjetnik i doktor prirodnih znanosti' će se održati u Gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu u petak, 13. prosinca, s početkom u 20 sati.
 
radionica, kolonija

Besplatne radionice plesa 'Yes za ples'

Udruga Urbana mladež & Plesni studio Bachata Inspire pozivaju mlade do 30 godina da se prijave na besplatne radionice plesa u sklopu projekta 'Yes za ples'.
 
predstava

'Orašar' premijerno i u Puli

Jedan od najomiljenijih baletnih klasika, temeljen na fantastičnoj Hoffmannovoj bajci 'Orašar i kralj miševa', bit će premijerno izveden 30. studenog, u 20 sati, u INK- Gradskom kazalištu Pula. Riječ je o produkciji Baleta HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, u koreografiji Maura de Candie.
 
predstava

YGRN – Priča o Narcisu i Echo

Plesna umjetnica Martina Granić u Zagrebačkom plesnom centru predstavlja svoj novi solo rad YGRN, pretpremijerno i premijerno 6. i 7. prosinca, u 20 sati. Kroz priču o Narcisu i Echo, a u suradnji s glazbenikom Aldom Orlićem predstava se, kako najavljuje autorica, čita kao slika, poezija, pokret, performans i soundtrack.
 
festival

Zimska edicija Karlovac Dance Festivala 009

Posljednje ovogodišnje izdanje Karlovac Dance Festivala 009, u organizaciji Centra za plesnu i izvedbenu umjetnosti F.R.E.E. D.A.N.C.E., održat će se 29. i 30. studenog. Uz predstavu gostujuće organizacije Četveroruka i razgovora publike s umjetnicima i izvođačima, očekuju nas projekcije plesnih filmova i radionice plesne kritike uz voditeljicu Ivanu Slunjski.