info - ples


predstava

Multimedijalna inkluzivna predstava 'Druga koža, treće žene' u Rijeci

Premijerna izvedba multimedijalne inkluzivne predstave 'Druga koža, treće žene' održat će se u HKD-u na Sušaku 15. siječnja. Ova predstava umjetnička je i produkcijska suradnja Plesne grupe Magija iz Rijeke, Divert inkluzivnog plesnog kolektiva iz Zagreba te splitske Kolaborativne izvedbene platforme – KIP, a dijelom je službenog kulturnog i umjetničkog programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.
 
x ostalo

ZPC: Nakon uspješne 2020. u siječnju nova premijerna predstava

Zagrebački plesni centar (ZPC) izvijestio je da je unatoč okolnostima u 2020. godini imao rekordnih 16 premijera, a uspješan niz nastavljaju 16. siječnja, premijernom izvedbom predstave 'Individue(t)' Lare Frgačić i Endija Schröttera.
 
predstava

Balet 'Orašar' u HNK Ivana pl. Zajca

Riječko Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca najavljuje posljednje dvije ovosezonske izvedbe 'Orašara', popularnog baletnog obiteljskog klasika Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Maura de Candije. Nakon Marije Matarranz i Marte Kanazir, u ulozi djevojčice Marie 12. i 13. siječnja po prvi će put nastupiti nova članica riječkog Baleta, Mao Fujita.
 
predstava

Advent u 'Zajcu' uz izvedbe baleta 'Orašar'

Riječko Hrvatsko narodno kazalište 'Ivana pl. Zajca' i krajem ove izazovne godine svojoj publici osigurava mogućnost da u prosinačke dane uoči božićnih blagdana uživa u jedinstvenom ozračju blistavog 'Orašara', baletnog obiteljskog klasika Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Maura de Candije, bez kojeg je teško zamisliti blagdansko vrijeme.
 
predstava

'Projekt Venera' na Queer Zagrebu

Queer Zagreb Sezona najavljuje online plesnu predstavu 'Projekt Venera' slovenske autorice Male Kline, koju će se moći pogledati u utorak, 15. prosinca.
 
predstava

Antisezona 20: kolektivno i individua kao koreografsko polje

Na kraju turbulentne 2020., Antisezona 20 svoj posljednji blok plesnih događanja u MSU posvećuje temi zajedništva i pojedinca kao odnosa koji sklapa silnice koreografskog polja. U ovim predstavama to je polje istovremeno inovativno, tjelesno silovito, intelektualno lucidno, ali i senzitivno, emocionalno, poetično. Tako je oba dana na programu premijera predstave 'Koga briga,' višestruko nagrađivane plesne umjetnice i autorice Ane Kreitmeyer.
 
predstava

'Revel Revel' – novi premijerni naslov ZPC-a i koreografkinje Roser López Espinosa

Zagrebački plesni ansambl u suradnji sa jednom od najuspješnijih španjolskih koreografkinja Roser López Espinosa priprema novu plesnu predstavu REVEL REVEL koja će domaćoj publici premijerno biti predstavljena 11. prosinca u Zagrebačkome kazalištu mladih. Dramaturgiju potpisuje Katarina Pejović, a predstavu izvode Margareta Firinger, Andreja Jandrić, Gendis Putri Kartini, Petra Valentić i Jovana Zelenović. 
 
izložba

BADco.: 'Nemoguća iskapanja'

U nedjelju, 29. studenog, u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra u Domu mladih u Splitu otvara se izložba izvedbenog kolektiva BADco. u suorganizaciji Platforme 9.81, MKC Split i BADco. Izložba ostaje otvorena do 10. prosinca 2020.
 
konferencija, znanstveni skup

'Ususret 100. obljetnici dolaska Margarite Froman u Zagreb - Profesionalizacija i uspostava hrvatskog nacionalnog Baleta'

U subotu i nedjelju, 28. i 29. studenoga, u prostoru Kuće Arko, Basaričekova 24, održat će se znanstveno-umjetnički skup 'Ususret 100. obljetnici dolaska Margarite Froman u Zagreb - Profesionalizacija i uspostava hrvatskog nacionalnog Baleta'.
 
susret

31. Susret hrvatskih plesnih ansambala 28. studenoga u online okruženju

Hrvatski sabor kulture, vodeći predstavnik kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj, predstavlja 31. susret hrvatskih plesnih ansambala koji će se po prvi puta održati u online okruženju, u subotu, 28. studenoga, u 19 sati. Na Susretu će 12 odabranih skupina iz cijele Hrvatske predstaviti 21 koreografiju.
 
predstava, obavijest

Zbog koronavirusa odgođeno 'Labuđe jezero' splitskoga HNK

Premijera predstave 'Labuđeg jezera' Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu, koja je bila najavljena za subotu, 14. studenoga, odgođena je nakon što se pokazalo da je dvoje plesača koji su trebali nastupiti u predstavi pozitivno na koronavirus, doznaje se u kazalištu.
 
predstava

Prezentacija rada 'Kabinet čud(ovišt)a' Saše Božića 11. studenoga na TSP-u

'Kabinet čud(ovišt)a', novi autorski projekt Saše Božića u produkciji kazališne skupine de facto kroz formu otvorene probe bit će predstavljen u srijedu, 11. studenoga, u 22 sata, u prostoru StudiaChekhov u sklopu 37. Tjedna suvremenog plesa.
 
koncert

Koncert tradicijskih minijatura Folk must go on!

Na koncertu 14. studenog u Kulturnom centru Travno (PIRN) nastupit će FA Zagreb Markovac i učenici Škole za klasični balet – odjel narodnih plesova.
 
predstava

Premijera plesne predstave 'Treće lice jednine' u Splitu

Plesna udruga 'Tiramola', u suradnji s udrugom 'Zalet' iz Zadra, producirala je suvremenu plesnu predstavu 'Treće lice jednine', koja će se premijerno odigrati u Amfiteatru Doma mladih u Splitu, u petak, 6. studenog, s početkom u 20,30 sati.
 
obljetnica, proslava

Svjetski dan flamenca 17. studenoga u Lisinskom

U povodu desete obljetnice UNESCO-ova proglašenja flamenca nematerijalnom svjetskom baštinom, 17. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održat će se Svjetski dan flamenca, u kojemu će online sudjelovati renomirani svjetski i domaći umjetnici flamenca.
 
obavijest

Preminuo baletni umjetnik Miljenko Vikić

Istaknuti član Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika Miljenko Vikić, hrvatski baletni plesač i koreograf, preminuo je u petak, 30. listopada u Dubrovniku, izvijestili su iz tog društva.
 
festival

18. izdanje Queer Zagreb Sezone i Sounded Bodies Festival u ZPC-u

Festival izvedbenih umjetnosti Sounded Bodies održat će se od 2. do 7. studenoga u Zagrebačkom plesnom centru, a donosi plesne predstave, koncert i radionicu, s fokusom na propitivanje odnosa između tijela i zvuka.
 
koncert

Ansambl LADO slavi 71. rođendan koncertima u Zagrebu - OTKAZUJE SE

Ansambl LADO i ove će godine održati svečane koncerte u svom rođendanskom mjesecu. Koncerti su na repertoaru 16. i 20. studenoga u Hrvatskom narodnom kazalištu. Posljednji koncert u studenome održat će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, 24. studenoga.
 
festival

37. Tjedan suvremenog plesa

Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj, te jedan od najstarijih u Europi, 37. Tjedan suvremenog plesa, ove će se godine održati u Zagrebu u tri zasebna bloka: 29. i 30. listopada (Frank Vigreaux, Daina Ashbee), od 9. do 15. studenoga (Gilles Jobin, Ida Jolić, Matej Kejžar, Saša Božić, Petra Hrašćanec…) te 19. studenoga (Jonathan Burrows) .
 
predstava

Uz 20. rođendan Tale 'Muškarci u suknjama, a žene-isto!?' u novom ruhu

U povodu 20. obljetnice uspješnog djelovanja, Plesni centar Tala obnovio je svoju nagrađivanu predstavu "Muškarci u suknjama, a žene-isto!?". Predstava će se prvi put moći pogledati 30. listopada u Hali V Tehničkog muzeja u Zagrebu.
 
najave

Aktivnosti DIVERT inkluzivnog plesnog kolektiva u Zagrebu i Bjelovaru

DIVERT inkluzivni plesni kolektiv najavljuje aktivnosti u Zagrebu i Bjelovaru, koje uključuju reprizne izvedbe produkcije 'Bella Ciao' i radionicu DanceAbility metode prvi puta u Bjelovaru.
 
predstava

Predstava 'Skupa' Petre Hrašćanec premijerno u Zagrebačkom plesnom centru

Plesna umjetnica Petra Hrašćanec, u suradnji sa šest mladih plesačica, priprema novi projekt - plesnu predstavu 'Skupa' koja će premijerno biti izvedena u četvrtak i petak, 22. i 23. listopada, u Zagrebačkom plesnom centru te potom 24. listopada na međunarodnom festivalu suvremenog plesa Visavì u Gorizii u Italiji.
 
predstava, festival

Dance Inn/Out predstavlja 'Spektakl' i 'Portrete' 18. i 21. listopada

Drugo izdanje Dance Inn/Out festivala u 2020. godini uključuje nove predstave Studija za suvremeni ples i Zadarskog plesnog ansambla – riječ je o radovima 'Spektakl' Irme Omerzo koja će biti izvedena u nedjelju, 18. listopada, u 17 sati, na igralištu Elipsa (ulica Izidora Kršnjavog) te predstavi 'Portreti' Aleksandre Janeve Imfeld koja će biti izvedena u srijedu, 21. listopada, u 20 sati, u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla.
 
susret

27. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina - OTKAZANO!

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i prema preporuci nadležnog Civilnog stožera, 27. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina koji se trebao održati 17. 10. 2020. u Čakovcu, se otkazuje.
 
festival, djeca, mladi

Plesni zbirkus II - festival za djecu koji su osmislila djeca

Plesni zbirkus - festival izvedbenih umjetnosti za djecu, manifestacija je za djecu i odrasle koju osmišljavaju djeca i na različite lokacije u Rijeci i Opatiji od 13. do 18. listopada dovodi niz predstava suvremenog plesa, novog cirkusa i interdisciplinarnih i kazališnih izvedbi, kao i radionica na kojima se djeca mogu upoznati i okušati u vještinama tih izvedbenih područja.
 
predstava

Premijera predstave 'Oko s površine' Aleksandre Mišić i Zagrebačkog plesnog ansambla

Plesna umjetnica Aleksandra Mišić i Zagrebački plesni ansambl pripremaju novi premijerni naslov – plesnu predstavu 'Oko s površine' koja će biti predstavljena 16. listopada u Zagrebačkom plesnom centru.
 
predstava

Premijerne izvedbe plesne predstave 'Spektakl'

Nova predstava Studija za suvremeni ples 'Spektakl', u koreografiji Irme Omerzo, preispituje nasljeđe ovog najstarijeg hrvatskog plesnog ansambla. Premijera će se održati u subotu, 10. listopada, s početkom u 17 sati na site specific lokaciji – na srednjoškolskom igralištu Elipsa (ulica Vjekoslava Klaića 8, Zagreb). Repriza će biti održana idući dan, 11. listopada, u 17 sati, na istom mjestu.
 
predstava

Antisezona 20: Pogled i identitet / figura i pokreti koji je orijentiraju

Prvi jesenski blok Antisezone 20 će se održati od 8. do 16. listopada u MSU Zagreb, te prikazati čak tri premijere i sveukupno osam izvedbi.
 
festival

5. Periskop – festival suvremenog plesa i novog cirkusa

Od 9. do 13. listopada u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Exportu na Delti i Filomdrammatici održat će se peti po redu Periskop – festival suvremenog plesa i novog cirkusa. Iako smanjenog obujma zbog poštivanja epidemioloških mjera i preporuka, Riječanke i Riječani će moći pogledati četiri predstave te sudjelovati u edukativnom, razgovornom i filmskom popratnom programu.
 
festival

Varaždin: 5. Kliker festival plesa, pokreta i igre od 28. rujna do 4. listopada

Umjetnička organizacija VRUM organizator je petog izdanja Kliker festivala plesa, pokreta i igre koji će se u Varaždinu održavati od 28. rujna do 4. listopada, najavljeno je u utorak.
 
festival

Dance INN OUTside 2020.

Dance INN OUTside je novo izdanje pop up festivala koje se održava u dvije edicije tijekom 2020. godine na otvorenom. Prva edicija festivala održava se 19. i 20. rujna 2020.
 
predstava

Premijera predstave suvremenog plesa 'Danas je jučer od sutra'

U javnom prostoru Lipe održat će se 19. i 20. rujna predstava suvremenog plesa 'Danas je jučer od sutra' u izvedbi Umjetničke organizacije Kabinet. Predstava je dio programa 'Prepoznavanje odsustva' Memorijalnog centra Lipa pamti koji je  posvećen sjećanju na 269 stradalih Lipljana i trajnom ukazivanju na razorne posljedice rata i nepoštivanja temeljnih ljudskih prava.
 
predstava

Premijera predstave 'Neobične ljubavi' inkluzivnog plesnog kolektiva DIVERT

Predstava za dječju i mladu publiku 'Neobične ljubavi' nastala je u produkciji DIVERT inkluzivnog plesnog kolektivi, a u režiji i koreografiji Žaka Valente. Premijerne izvedbe su 18. i 19. rujna, u 18 sati, u Zagrebu, MSU - dvorana Gorgona.
 
predstava

Premijera plesne predstave NNNI

Udruga profesionalnih plesnih umjetnika 'PULS' najavljuje pretpremijeru i premijeru plesne predstave NNNI,18. i 19. rujna, u Zagrebačkom plesnom centru u 20 sati. NNNI je interaktivna plesna predstava koja kroz meditaciju, iluziju i tijelo izvođača propitkuje u kojoj mjeri sve veći stresovi i zahtjevi naše svakodnevnice te naše životne priče i prošlost, često obilježene raznim patnjama i traumama kontroliraju i našu sadašnjost.
 
rezidencijalni program

Mediteranski plesni centar u rujnu

Nakon intenzivnog ljetnog perioda, u Mediteranskom plesnom centru u Istri u rujnu borave umjetnici Melita Lovričević i David Belas u okviru rezidencijalnog programa, a za zainteresiranu javnost održat će se i dvije radionice: 'Zajednička igra' Melite Lovričević koja uključuje istraživanje zvukova Savičente te radionica plesa i pokreta 'Što osjeća(m)?' pod vodstvom Ivane Pavlović i Petre Chelfi.
 
seminar

Poziv na online seminar o povijesti plesa 'Historia magistra vitae est'

Hrvatski sabor kulture najavljuje seminar koji se bavi poviješću plesa i njegovom reperkusijom u sadašnjosti. 'Historia magistra vitae est' je online seminar namijenjen voditeljima plesnih skupina, plesnim pedagozima, koreografima i plesačima koji će putem ZOOM aplikacije biti održan 19. i 26. 9. 2020. pod vodstvom baletne umjetnice Vlaste Rittig. Prijave su otvorene za sve zainteresirane do 17. 9. 2020.!
 
predstava

Predstava 'Lada' otvara novu sezonu Zagrebačkog plesnog centra

Zagrebački plesni centar otvara novu kazališnu sezonu 4. i 5. rujna (pret)premijerom predstave 'Lada', autorice i izvođačice Maje Drobac.
 
festival

Karlovac Dance Festival - KDF010

Deseto izdanje festivala Karlovac Dance Festival održat će se od 30. kolovoza do 4. rujna u Karlovcu. KDF010 obuhvatit će prikazivanje radova i predstava međunarodnih, hrvatskih i lokalnih umjetnika na jedinstvenim lokacijama grada.
 
predstava

Premijerna izvedba plesne predstave 'Zagrljaj' u dubrovačkim Lazaretima

Plesna predstava 'Zagrljaj' koreografkinje Meleat Fredriksson u produkciji Centra za izvedbene umjetnosti Vitlycke iz Švedske, premijerno će, u sklopu projekta 'Future Epics' sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, biti izvedena u ponedjeljak, 17. kolovoza, u 21,30 sati, u Lazaretima.
 
predstava

Posveta Felliniju: 'Felliniana'

Plesnu predstavu 'Felliniana' izvest će 7. kolovoza, s početkom u 21 sat, na sustipanskoj pozornici, talijanska trupa Compagnia Artemis Danza. 
 
festival

12. Monoplay u Zadru

Dvanaesto izdanje festivala plesnog sola – MONOPLAY u Zadru – održava se od 24. do 28. kolovoza 2020. Festivalski program bit će opsežan i bogat kao i prijašnjih godina, a pored najavljenog europskog koreografa Jonathana Burrowsa, u Zadar stiže i istaknuti britanski plesni umjetnik Julyen Hamilton!
 
seminar

Hrvatski sabor kulture najavljuje novi online plesni seminar

Hrvatski sabor kulture nastavlja s organizacijom online plesnih seminara. Seminar je na temu „Ninjability – preciznost, propriocepcija i tišina“, a namijenjen je voditeljima plesnih skupina, plesnim pedagozima, koreografima i plesačima. Prijave se primaju do 21. kolovoza 2020.
 
radionica, kolonija

Merge in motion - plesni tjedan

Plesna udruga 'Tiramola' ove godine organizira plesni tjedan, a radionice će se održavati u periodu od 1. do 6. kolovoza 2020. u prostoru Mala scena Doma mladih Split.
 
predstava

Premijera baleta 'Plamteća voda' u riječkom HNK

Balet "Plamteća voda" koreografa i dramaturga Andonisa Foniadakisa izvest će se premijerno u HNK Ivana pl. Zajca 27. srpnja, u sklopu programskog pravca Doba moći projekta Rijeka 2020 - EPK, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare.
 
obavijest

Umrla baletna umjetnica Irena Milovan

Međunarodno priznata balerina i baletna pedagoginja Irena Milovan umrla je 16. srpnja u Madridu, u 84. godini.
 
festival

Šibenik Dance Festival, Special Edition 9,5

Šibenik Dance Festival, Special Edition 9,5, održava se u ponedjeljak i utorak, 20. i 21. srpnja 2020., na Poljani (program otvorenja) i na šibenskim tvrđavama (glavni program).
 
predstava

Baletne gala-večeri na Splitskom ljetu

Plesni program 66. Splitskog ljeta otvorit će Balet HNK Split izvedbama Baletne gala-večeri, u subotu i nedjelju, 18. i 19. srpnja, s početkom u 21 sat. Ulomke iz omiljenih naslova klasičnog, neoklasičnog i repertoara suvremenog plesnog izraza, u magičnom ozračju baletne scene na otvorenom na Sustipanu, izvest će ansambl Baleta HNK Split, pojačan gostima - solistima Bavarskog državnog baleta iz Münchena i Baleta HNK u Zagrebu.
 
festival, najave

12. festival plesnog sola - Monoplay

Dvanaesto izdanje festivala plesnog sola - MONOPLAY održat će se od 24. do 28. kolovoza u Zadru i predstaviti niz plesnih izvedbi renomiranih domaćih i stranih umjetnika i umjetnica. U Zadar ove godine stiže i renomirani britanski koreograf Jonathan Burrows...
 
festival

21. Festival plesa i neverbalnog kazališta, Svetvinčenat

21. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat održat će se od 24. do 26. srpnja 2020. u ponešto izmijenjenom izdanju, a poštujući preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
 
obavijest

Umro hrvatski baletni umjetnik svjetske reputacije Jelko Jureša

Hrvatski "Nurejev", baletni umjetnik svjetske reputacije Jelko Jureša umro je 8. srpnja u Zurichu, u Švicarskoj, priopćilo je u petak Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika (HDPBU).
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>