info - književnost, publicistika, jezik


predavanje, tribina

Književna senzibilizacija i promocija knjige 'La Superba'

Ususret Međunarodnom danu ljudskih prava (10. prosinca) i Međunarodnog dana migranata (18. prosinca) održat će se još jedna od tribina Književne senzibilizacije, koje imaju za cilj kroz književnost senzibilizirati lokalnu zajednicu spram novopridošlih susjeda - tražitelja azila.
 
predavanje, tribina

Tribina Kajkavskoga spravišča: 'Međujezična razlaganja'

Kajkavsko spravišče, društvo za širenje i unapređivanje znanosti i umjetnosti, najavljuje Kajkavsku tribinu i predstavljanje knjige 'Međujezična razlaganja' Zvonka Kovača, u utorak, 10. prosinca, u 12 sati, u prostorijama Društva (Ilica 34, Zagreb).
 
obavijest

U Rijeci predstavljena autobiografija Vedrane Rudan

Autobiografija Vedrane Rudan 'Ples oko sunca' u izdanju VBZ-a predstavljena je u četvrtak u riječkom antikvarijatu Ex libris.
 
obavijest

Predstavljanje knjige Slobodana Prosperova Novaka 'Sv. Jeronim Dalmatinac' u Zagrebu>>>

 
 
natječaj

Natječaj V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman

Izdavačka kuća V.B.Z. šesnaesti put raspisuje javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine. Rok za prijavu: do 10. veljače 2020. godine.
 
predavanje, tribina

Tumači poezije: 'Suvremena iranska ženska poezija'

Tribina Hrvatskog P.E.N.-a 'Tumači poezije', na temu 'Suvremena iranska ženska poezija' održat će se u petak, 6. prosinca, s početkom u 19,15 sati, u Knjižnici Marije Jurić Zagorke.
 
novo izdanje

XXX. Krležini dani u Osijeku

Ovogodišnje, jubilarno izdanje manifestacije 'Krležini dani' bit će otvoreno u četvrtak, 5. prosinca, s početkom u 18 sati, prigodnom izložbom 'Tri desetljeća Krležinih dana u Osijeku'.
 
obavijest

Portugalski pjesnik João Luís Barreto Guimarães gostuje u Zagrebu

Portugalski pjesnik João Luís Barreto Guimarães predstavit će svoju novu knjigu izabranih pjesama u subotu, 7. prosinca, u Cafeu u dvorištu, Jurja Žerjavića 7. Uz autora, sudjeluju i prevoditeljica Tanja Tarbuk, Marko Pogačar i Tomica Bajsić.
 
obljetnica, proslava

Svečanost Riječi u Sisku

Matica Hrvatska u Sisku najavljuje Svečanost Riječi na kojoj će se obilježiti 50 godina od izlaženja prvoga broja 'Riječi', časopisa za književnost, kulturu i znanost i 20 godina kontinuiranog izlaženja trećega niza, a koja će se održati u četvrtak, 5. prosinca, s početkom u 19 sati.
 
obavijest

U svijetu đakovačkih bajki VII - Nova slikovnica: Čudesno putovanje u Betlehem

Program 'U svijetu đakovačkih bajki VII' će se održati u petak, na blagdan svetoga Nikole, 6. prosinca, s početkom u 11 sati, u Centru Amadea Đakovo. Tom prigodom će biti predstavljena božićna slikovnica Mirka Ćurića 'Čudesno putovanje u Betlehem', koju je ilustrirala Anita Poljak.
 
obavijest

'25 godina privatnih elektroničkih medija u Hrvatskoj'

Promocija knjige '25 godina privatnih elektroničkih medija u Hrvatskoj' će se održati 4. prosinca u Rijeci, te 6. prosinca u Osijeku. U knjizi autori kroz 27 poglavlja po prvi puta u Hrvatskoj kronološki i tematski obrađuju najbitnije događaje u razvoju privatnih medija od 1994. godine, kada je izašao Prvi zakon o telekomunikacijama koji je omogućio osnivanje privatnih radio i TV postaja, te web portala, pa sve do današnjih dana...
 
nagrada

Julijana Adamović dobitnica Nagrade Stipana Bilića-Prcića

Književna nagrada Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Stipan Bilić-Prcić dodijeljena je u utorak Julijani Adamović za knjigu 'Divlje guske', koju je Razred za književnost HAZU-a ocijenio kao vrijedno štivo koje se kvalitativno ističe unutar recentne domaće prozne produkcije.
 
obavijest

Predstavljanje zbornika Verba volant - Scripta manent u čast akademika Stjepana Krasića

Predstavljanje djela Verba volant - Scripta manent, Zbornik u čast akademika Stjepana Krasića, će se održati u srijedu, 4. prosinca, u 17 sati, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
 
predavanje, tribina

Književna večer sa srpskim piscima u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića

Hrvatsko društvo pisaca, u suradnji s partnerskom organizacijom Srpsko književno društvo iz Beograda, organizira razmjenu pisaca sa Srbijom. Ove godine u Zagrebu, u srijedu, 4. prosinca, u 19,30 sati, gostuju autori Jasna Milićev, Đorđe Kuburić i Đorđe Despić, s kojima će o njihovom spisateljskom radu i drugim književnim temama razgovarati književna kritičarka, spisateljica i urednica Darija Žilić.
 
obavijest

Predstavljanje knjige Duška Babića 'PROTUslovlja'

Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizira predstavljanje knjige 'PROTUslovlja' Duška Babića, koje će se održati u srijedu, 4. prosinca, u Velikoj dvorani Matice hrvatske na Strossmayerovom trgu 4 u Zagrebu, s početkom u 18 sati.
 
predavanje, tribina

'Rupi Kaur i njezini cvjetovi' – predavanje u Dubrovniku

OMH u Dubrovniku priređuje predavanje koje će održati magistra komparativne književnosti Ivana Grkeš s temom 'Rupi Kaur i njezini cvjetovi'. Predavanje će se održati u srijedu, 4. prosinca, u 18 sati, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.
 
natječaj

VBZ ponovo raspisuje natječaj za najbolji neobjavljeni roman

Izdavačka kuća VBZ 16. put raspisuje javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine koja će dobitniku donijeti 100 tisuća kuna i objavljenu knjigu u izdanju tog nakladnika. Rok za slanje rukopisa je 10. veljače 2020., a rukopisi se predaju pod šifrom!
 
predstavljanje

Promocija 'Svjetlaca' Tonka Maroevića

Predstavljanje antologije suvremenog hrvatskog pjesništva 'Svjetlaci' autora Tonka Maroevića održat će se u utorak, 3. prosinca 2019., u 19.30 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5, Zagreb).
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Konkvistadori s kistom' Feđe Gavrilovića

Predstavljanje knjige 'Konkvistadori s kistom' Feđe Gavrilovića održat će se u utorak, 3. prosinca, u 19 sati, u Galeriji Forum. Uz autora, o knjizi će govoriti Sibila Petlevski i Jagor Bučan, a razgovor će moderirati Seid Serdarević. 
 
festival

25. Sa(n)jam knjige u Istri

25. Sa(n)jam knjige u Istri svoje obljetničko izdanje otvara 5. prosinca 2019. u 12 sati u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Gotovo tristo domaćih i inozemnih gostiju, koje predvodi nobelovac Orhan Pamuk, sudjelovat će u više od sto programa među gotovo četrdeset tona knjiga i više od dvjesto pedeset nakladnika. Festival će trajati do nedjelje, 15. prosinca.
 
obavijest

Boris Veličan: 'Stakleni grad'

Promocija knjige 'Stakleni grad' Borisa Veličana održat će se u utorak, 3. prosinca, u 19 sati, u Grif baru (Savska 160). Na promociji sudjeluju Janko Popović Volarić, Dušan Bućan i Boris Veličan. Moderator je Kruno Lokotar. Ulaz je slobodan!
 
predavanje, tribina

Marina Vujčić gostuje u Bookvici

Ovog četvrtka, 5. prosinca, s početkom u 20,30 sati, u književnom programu Bookvica u splitskom klubu Quasimodo svoj će novi roman 'Pedeset cigareta za Elenu' predstaviti književnica Marina Vujčić.
 
obavijest

Promocija novih slikovnica u Zagrebu

Promocija novih slikovnica 'Maša i film' i 'Maša i zoološki vrt', 'Zašto ne volim proljeće' i 'Slovoceda' će se održati 6. prosinca u knjižari 'Hoću knjigu' (Bogovićeva ulica 7), s početkom u 18 sati.
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Jeziku je svejedno' u Osijeku

U petak, 6. prosinca, s početkom u 17 sati održat će se predstavljanje knjige Anđela Starčevića, Mate Kapovića i Daliborke Sarić pod nazivom 'Jeziku je svejedno'. Knjigu će u prostoru Studijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek predstaviti autori te Domagoj Kostanjevac kao moderator.
 
natječaj

Goranovo proljeće - raspisan natječaj za mlade pjesnike

Studentsko kulturno-umjetničko društvo 'Ivan Goran Kovačić', nastojeći stimulirati stvaralaštvo mladih pjesnika u Republici Hrvatskoj i drugdje gdje postoji književna aktivnost na hrvatskom jeziku, raspisuje natječaj za nagradu 'Goran za mlade pjesnike'' koji je otvoren do 31. prosinca 2019.
 
predavanje, tribina

Stefan Hertmans na tribini Razotkrivanje

Predstavljanje romana 'Obraćenica' i druženje s autorom Stefanom Hertmansom održat će se u ponedjeljak, 2. prosinca, u 18 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih, u dvorani Polanec. Razgovor s autorom vodit će urednik Roman Simić.
 
obavijest

Predstavljanje novog broja časopisa 'Svjetlo' u Karlovcu

Novi broj časopisa za kulturu, umjetnost i društvena zbivanja 'Svjetlo', u izdanju karlovačkog OMH, bit će predstavljen u ponedjeljak, 2. prosinca, u 18 sati, u Gradskom kazalištu 'Zorin dom'.
 
predavanje, tribina

'Otprilike isto: nađeno u prijevodu'

Hrvatski PEN centar najavljuje tribinu 'Otprilike isto: nađeno u prijevodu' koja će se održati u ponedjeljak, 2. prosinca, u 19,30 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.
 
x ostalo

Skup povodom 70. obljetnice rodjenja Slavenke Drakulić>>>

 
 
predstavljanje

Prezentacija knjige 'Put 88 hramova na japanskom otoku Shikoku'>>>

 
 
predavanje, tribina

Tribina Litterarum translatio: Irena Gavranović Lukšić

U ponedjeljak, 2. prosinca, na redu je peta i ujedno posljednja ovogodišnja tribina iz niza Litterarum translatio. U zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, s početkom u 18 sati, gostovat će  Irena Gavranović Lukšić, klasična filologinja koja je svoju izobrazbu stekla u Grčkoj.
 
obljetnica, proslava

Obljetnica 'Poezije' i promocija 'Svjetlaca'

Obilježavanje triju obljetnica Hrvatskog društva pisaca: 15 godina časopisa 'Poezija', 10 godina biblioteke časopisa 'Poezija' i 10 godina međunarodnog pjesničkog festivala 'Stih u regiji' održat će se u ponedjeljak, 2. prosinca, u 19 sati, u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog doma.
 
obavijest

Promocija zadnjeg romana Mani Gotovac 'Rastanci' u Splitu

U četvrtak, 28. studenog, u 18 sati, u foajeu HNK Split održat će se promocija zadnjeg romana Mani Gotovac 'Rastanci'. Na promociji sudjeluju književni kritičar Velimir Visković, urednik Drago Glamuzina te glumice Arijana Čulina i Tajana Jovanović. Glazbeni gosti su grupa TBF. Ulaz je slobodan!
 
predavanje, tribina

Kulturni četvrtak u HDA - razgovor o romanu 'Bakrene sove' Pavla Pavličića

U sklopu programa Kulturni četvrtak, u Hrvatskom državnom arhivu, 28. studenog, u 18 sati, gostovat će književnik Pavao Pavličić koji će govoriti o svojem jubilarnom stotom romanu 'Bakrene sove'.
 
predavanje, tribina

Igor Štiks na tribini 'Razotkrivanje'

Na tribini 'Razotkrivanje' u petak, 29. studenog, u 19,30 sati, u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema (dvorana WOW) predstavit će se novi roman Igora Štiksa 'W'. Razgovor s autorom vodit će urednik Seid Serdarević.
 
obavijest

Promocija monografije 'I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu'

Svečana promocija monografije 'I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu' autora Borne Marinića održat će se u četvrtak, 28. studenog, u 14 sati, u dvorani Doma HV-a 'Zvonimir', u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske.
 
festival

Revija malih književnosti posvećena Egiptu u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku

U organizaciji udruge Kulturtreger/ književnog kluba Booksa, od 28. studenog do 5. prosinca u Zagrebu, Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture 2020 i Dubrovniku održat će se festival Revija malih književnosti - Egipat, a uz književni domaćoj će publici ponuditi i filmski program. Ulaz na sve programe je besplatan!
 
natječaj

Natječaj za Nagradu 'Grigor Vitez' za 2019.

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske, osnivač i organizator Nagrade „Grigor Vitez“, objavio je Natječaj za Nagradu „Grigor Vitez“ za 2019. godinu, koji ostaje otvoren do 03. siječnja 2020.
 
predavanje, tribina

Predavanje 'Emilij Laszowski Szeliga (1868.-1949.) – turopoljski Livije'

Povodom obilježavanja 70. obljetnice smrti Emilija Laszovskog, povjesničara i arhivista, urednika i jednog od autora 'Povijesti Plemenite općine Turopolje', u četvrtak, 28. studenoga, u 19 sati, u Muzeju Turopolja predavanje će održati Milovan Petković iz Družbe 'Braća hrvatskoga zmaja'.
 
obavijest

Šest šetnji Slave Raškaj - promocija knjige i izložba ilustracija

U petak, 29. studenog, u 19 sati, u knjižari-galeriji nakladničke kuće Mala zvona (Cibonin prolaz), održat će se promocija slikovnice 'Šest šetnji Slave Raškaj' Sanje Lovrenčić (tekst) i Dominika Vukovića (ilustracije), te otvoriti izložba originalnih ilustracija za to izdanje. Uz dvoje autora, o knjizi će govoriti i urednik knjige Adrian Pelc.
 
festival

10. festival Zagreb, grad poezije / Život zagrebačkih kavana

10. festival Zagreb, grad poezije, koji se otvara u srijedu, 27. studenog, u kazališnoj kavani 'Kavkaz' multimedijalno je događanje režirano kao 'postajna drama': duhovno putovanje različitim prostorima grada Zagreba.
 
obavijest

Ante Stamać: 'Tvoj i moj znak'

U četvrtak, 28. studenoga, u 18 sati, u prostorijama Društva hrvatskih književnika, održat će se predstavljanje izabranih stihova Ante Stamaća 'Tvoj i moj znak', u povodu 80. obljetnice autorova rođenja.
 
konferencija, znanstveni skup

'Suvremeni film i njegove teorije: Od narativnosti događaja do vizualizacije života'

Hrvatsko društvo pisaca, Časopis za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti 'Tvrđa' i Centar za vizualne studije iz Zagreba organiziraju u Zagrebu 27., 28. i 29. studenog interdisciplinarni znanstveni simpozij 'Suvremeni film i njegove teorije: Od narativnosti događaja do vizualizacije života'.
 
predstavljanje

Predstavljanje romana 'Muzej izgubljenih ljubavi'>>>

 
 
novo izdanje

Novi dvobroj časopisa 'Tvrđa' (1-2/2019)>>>

 
 
predavanje, tribina

Odvalimo se poezijom u Booksi: Thomas Tranströmer

Švedski nobelovac pjesnik Thomas Tranströmer posljednji je izbor u ovoj godini za nedjeljna čitanja tribine 'Odvalimo se poezijom'. Tribina' će se održati u Booksi u nedjelju, 24. studenog, u 18 sati. Gošća je prevoditeljica Sonja Bennet koja je sa švedskog prevela pjesme ovog značajnog pjesnika na hrvatski jezik.
 
predavanje, tribina

Bugarski književnici u DHK

U okviru međunarodne suradnje s Nacionalnom zajednicom Bugara u RH u utorak, 26. studenoga, u Društvu hrvatskih književnika, u 12 sati, održat će se susret na kojem će gostovati književnici iz Bugarske. 
 
predavanje, tribina

Tribina na temu inozemne Croatice: Božica Brkan

Na tribini na temu inozemne Croatice, 26. studenog, govorit će se o novinarskome i književnome radu Božice Brkan, studiju komparativne književnosti i polonistike, pisanju na standardnome hrvatskom jeziku te na kajkavskome, odnosno moslavačkoj kekavici.
 
obavijest

Ena Katarina Haler: 'Nadohvat'

Predstavljanje romana prvijenca 'Nadohvat' Ene Katarine Haler održat će se u ponedjeljak, 25. studenog, u Vinyl baru, s početkom u 19 sati. Na promociji sudjeluju autorica, književna kritičarka Jagna Pogačnik i urednik Drago Glamuzina.
 
obavijest

'Priča o konobi' u KIC-u

U ponedjeljak, 25. studenog, u 19 sati, u Kulturno informativnom centru će se održati predstavljanje 'Priče o konobi, autorskog projekta Mikija Bratanića koji kroz prizmu fenomena izvorne, tradicionalne, težačke konobe predstavlja naše običaje, tradiciju, baštinu i prepoznatljivosti, kojima smo izuzetno bogati.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>