info - književnost, publicistika, jezik


natječaj

Produžen rok za prijavu za Nagradu Dijana Klarić

Zbog posebnih okolnosti produžen je rok za prijavu za Nagradu Dijana Klarić (Hrvatski festival putnika). Novi rok za prijavu je 1. lipnja 2020.!
 
predavanje, tribina

#kajnebibilo #do-bro književni online susreti iz koprivničke knjižnice

U srijedu, 1. travnja, s početkom u 18 sati, održat će se prvi #kajnebibilo #do-bro književni online susret s jednim od najznačajnijih suvremenih hrvatskih književnika Kristianom Novakom.
 
x ostalo

Besplatne elektroničke knjige Društva za promicanje književnosti na novim medijima

Projekt 'Besplatne elektroničke knjige' [BEK] pokrrnulo je Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] početkom 2001. godine, a u okviru njega se na mrežnoj stranici projekta objavljuju među ostalim i brojni književni naslovi suvremenih hrvatskih autorica i autora koji time čitateljima postaju dostupniji te potpuno besplatni. Do danas je u okviru projekta objavljeno više od 260 naslova.
 
obavijest

HDP donosi nove tekstove u 'Dnevnik iz karantene'

Program Hrvatskog društva pisaca koji je pokrenut kao prva mjera potpore autorima kojima je trenutno onemogućen rad - Dnevnik iz karantene -  donio je nekoliko novih tekstova i mogu se pratiti na njihovoj internetskoj i Facebook stranici.
 
natječaj

Raspisan natječaj za Nagradu i Povelju uspješnosti Julija Benešića

Društvo hrvatskih književnika Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i Ogranak Matice hrvatske u Đakovu raspisuju natječaj za Nagradu Julija Benešića i Povelju uspješnosti Julija Benešića, priopćio je DHK.
 
natječaj

'Moje drago serce' - produžen rok za prijave na književni natječaj

Mjere sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, unijele su promjene i u Međunarodni književni natječaj za kratku ljubavnu priču 'Moje drago serce', pa je, tako, do 30. travnja produžen rok za prijavu na natječaj. 
 
natječaj

Natječaj za Hrvatsku književnu nagradu Grada Karlovca 'Zdravko Pucak' za mlade pjesnike

Grad Karlovac i Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu raspisali su Natječaj za Hrvatsku književnu nagradu Grada Karlovca "Zdravko Pucak" za mlade pjesnike u 2020. godini. Natječaj traje do 1. lipnja 2020.
 
x ostalo

Književniku Ivanu Gaćini uručen počasni doktorat iz književnosti

Nakon više od 100 književnih priznanja koja je književnik Ivan Gaćina primio u zemlji i inozemstvu, Institut za europske studije Roma i istraživanja protiv zločina čovečnosti i međunarodnog prava, kojeg vodi predsjednik, academician prof. dr. Bajram Haliti, uručio mu je počasni doktorat iz književnosti, veoma značajno priznanje iza kojeg stoje 27 svjetskih doktora znanosti i 7 akademika.
 
x ostalo

Tri ponovljena izdanja Mire Gavrana

Književnik Miro Gavran u ožujku je postao vlasnikom čak tri nova ponovljena izdanja. Riječ je o 4. izdanju knjige 'Ljubavi Georgea Washingtona i druge drame', 12. izdanju romana 'Judita' i 16. izdanju dječjeg romana 'Zaljubljen do ušiju'.
 
x ostalo

Objavljen novi roman francuske književne zvijezde Édouarda Louisa

Naklada OceanMore objavila je treći roman francuskog književnika Édouarda Louisa 'Tko je ubio mog oca', u kojemu se ponovo vraća vlastitoj autobiografiji u knjizi koju je kritika opisala kao zastrašujuću društvenu kritiku suvremene Francuske.
 
natječaj

Kultura na pauzi - Poziv za priče iz kreativne zajednice

Culture Hub Croatia poziva sve zainteresirane da im pošalju priče vezane uz trenutnu situacjiju u kojoj se nalazimo. Koliko i kako ona utječe na vas kao umjetnika, kulturnog i kreativnog radnika? Što bi po vašem mišljenju trebalo učiniti ili promijeniti te što svatko od nas može u ovom trenutku poduzeti? Kako ostajete pozitivni? Rok za slanje je 3. travnja 2020.!
 
x ostalo

Što čitati u karanteni? - #ostanidoma i putuj čarolijom knjige

Dok pandemija koronavirusa trese svijet, knjige mogu poslužiti kao korisno sredstvo za lakše podnošenje izolacije i karantene! Bilo da ste strastveni knjigoljubac ili se s knjigom družite samo pod prisilom, ova situacija u kojoj se cijeli svijet upravo nalazi je idealna prilika za bijeg u neke imaginarne svjetove, poručuju iz Naklade Znanje.
 
obavijest

Knjigom protiv korone: Hoću knjigu u suradnji s izdavačima pokrenuo veliku akciju

Knjižarski lanac Hoću knjigu u suradnji s partnerima izdavačima pokrenuo je veliku knjišku akciju 'Knjigom protiv korone'.
 
novo izdanje

Noć knjige ide dalje – 23. travnja virtualno slavlje knjige

S ciljem popularizacije knjige i poticanja čitanja u Republici Hrvatskoj te u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige 23. travnja ove godine održat će se deveta, virtualna Noć knjige. Prijave programa bit će otvorene do 23. travnja putem online prijavnice dostupne na mrežnim stranicama Noći knjige.
 
obavijest

Putovanja u doba karantene

U sklopu kulturnog programa na društvenim mrežama, svakog dana točno u podne putopjesnikinja Maja Klarić čita ulomke iz svojih putopisnih knjiga (Život u ruksaku, Quinta Pitanga, Nedovršeno stvaranje, Vrijeme badema i Približavanje zore).
 
djeca, mladi

Desa Muck: 'Anica i Majčin dan'

Nakladnička kuća Mozaik knjiga objavila je hrvatsko izdanje nove knjige Dese Muck, najpopularnije slovenske književnice za djecu i mlade. Nova, neodoljiva i poučna priča 'Anica i Majčin dan' pogodna je za početnike u čitanju zbog velikih i lako čitljivih slova, a ilustracije u boji je oslikala Ana Košir.
 
natječaj

Decameron 2020 - poziv za slanje kratkih priča na online event

Mlade riječke književnice Ana Cerovac, Vesna Kurilić i Antonija Mežnarić otvorile su ovog tjedna platformu za kolektivno književno stvaralaštvo u kojem će moći sudjelovati svi zainteresirani autori i čitatelji. Riječ je o online eventu pod nazivom Decameron 2020 - priče iz karantene. Sudjelovanje u ovom eventu u potpunosti je volontersko, a izbor priča koje će se objaviti provodit će uredništvo.
 
novo izdanje

Na novom portalu IHJJ-a priručnici za pomoć u svladavanju gradiva hrvatskog jezika

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) na novom portalu Jezik.hr objedinio je najvažnije priručnike i mrežne izvore koji će u vrijeme škole na daljinu pomoći učenicima da što jednostavnije dođu do informacija potrebnih za svladavanje gradiva hrvatskog jezika.
 
susret

Pisci na mreži - virtualni književni susreti

Ciklus virtualnih susreta Pisci na mreži već dugi niz godina ljubiteljima književnosti omogućava izravan kontakt s hrvatskim književnicima, prevoditeljima, kritičarima, pjesnicima.
 
natječaj

Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2020.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske objavljuje Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2020. godini, s rokom prijave do 9. studenoga 2020.
 
x ostalo

Objavljen novi prijevod 'Vladara' Niccolòa Machiavellija

Izdavačka kuća 'Disput' objavila je novi prijevod na hrvatski jezik političkog spisa 'Vladar' Niccolòa Machiavellija u kojem je razotkrio mehanizme vlasti i vladanja, hipokriziju kršćanskih vladara i njihove okrutne metode razračunavanja s neprijateljima i protivnicima te prizemnu realnost politike.
 
najave

Novi program HDP-a: 'Dnevnik iz karantene'

Hrvatsko društvo pisaca pokreće projekt 'Dnevnik iz karantene', u okviru kojega će se svakodnevno na web-stranici HDP-a objavljivati za ovu priliku nastali tekstovi i/ili video prilozi pisaca − članova HDP-a, ponajprije samostalnih umjetnika.
 
djeca, mladi

Objavljeno novo izdanje klasika za djecu 'Matilda' Roalda Dalha

Zagrebačka Mozaik knjiga objavila je u hrvatskom prijevodu novo izdanje jednog od najpopularnijih romana za djecu svih vremena, 'Matilda',  proslavljenog britanskog književnika Roalda Dahla.
 
obavijest

Prvi roman Darija Foa 'Papina kći' na hrvatskom

Roman 'Papina kći' talijanskog dramskog pisca, kazalištarca i političkog aktivista Darija Foa, romaneskni prvijenac tog istaknutog književnog Nobelovca, objavljen je na hrvatskom u izdanju Naklade Ljevak.
 
djeca, mladi

Vrijeme je za online priču

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek na službenom Youtube kanalu Knjižnice pokreće projekt "Vrijeme je za online priču" namijenjen najmlađima te poziva zainteresirane autore/-ice slikovnica i dječjih priča na suradnju.  
 
obavijest

Objavljen 'Uljez', novi roman kralja horora Stephena Kinga

Nakladnička kuća Znanje objavila je novi roman kralja horora Stephena Kinga, 'Uljez', kojega se opisuje kao 'jezivi triler što neumoljivo propituje čudovišnu stranu čovjekove prirode'.
 
obavijest

Gavranov roman 'Zaboravljeni sin' objavljen na albanskom u Skopju

Roman Mire Gavrana 'Zaboravljeni sin' objavljen je ovih dana na albanskom jeziku u izdanju izdavačke kuće SHKUPI iz Skopja u Sjevernoj Makedoniji.
 
natječaj

UHBDR91 raspisao natječaj za kratku priču o koronavirusu

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) raspisala je natječaj za najbolju kratku neobjavljenu priču na temu 'Koronavirus', a zainteresirani svoje radove mogu slati do 15. svibnja.
 
festival

Pjesnički festival 50 Poems for Snow u Križevcima

Prvo križevačko izdanje pjesničkog festivala 50 Poems for Snow održat će se 19. ožujka na Trgu Antuna Nemčića, s početkom u 18 sati. Pjesme će čitati Sanja Benko, Josip Petrlić Pjer i Ingrid Potočnjak. 
 
x ostalo

Preminuo esejist i prevoditelj Živan Filippi

U Korčuli je u 80. godini života preminuo dr. Živan Filippi, esejist, prevoditelj i istaknuti kulturni djelatnik, priopćeno je iz DHK-a.
 
predavanje, tribina

Tribina Poezija to go

Najnoviji susret bit će u ponedjeljak, 16. ožujka, u KIC-u, a počinje u 19,30 sati. Na tom trinaestom po redu druženju s pjesnicima nastupaju: Dražen Katunarić, Tomislav Domović, Marijana Rukavina Jerkić, Marija Lamot, Tamara Bakran i Sonja Zubović. Ovo je prva tribina koja će imati direktan prijenos, odnosno streeming na fb profilu Poezija to go.
 
festival

Obavijest o skraćenom održavanju 57. Goranovog proljeća

Goranovo proljeće održat će se u skraćenom obliku, u subotu, 21. ožujka, u 12 sati, u Domu kulture Lukovdol dodijelit će se nagrade Goranov vijenac i Goran za mlade pjesnike, a u 20 sati u Sceni F22 Akademije dramske umjetnosti u Frankopanskoj 22 u Zagrebu organizirat će se pjesnički maraton s domaćim pjesnikinjama i pjesnicima te glazbenim programom. Detaljni program bit će poznat uskoro.
 
x ostalo

Objavljena prva 'Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka'

Glazbena knjižara Rockmark objavila je 'Enciklopediju hrvatskog milenijskog rocka' autora Zorana Tučkara i Stjepana Vrečka koja, po prvi puta od hrvatske samostalnosti, donosi kompletan uvid u domaće stvaralaštvo i izvođače koji su u proteklih 20 godina obilježili hrvatsku scenu.
 
novo izdanje

Dobrotvorna akcija 'Daruj knjigu' kreće dalje

Nakon prošlogodišnje vrlo uspješne dobrotvorne akcije prikupljanja knjiga povodom Svjetskog dana knjige, 23. travnja, kada je knjižarski lanac Hoću knjigu u suradnji s izdavačima i svojim kupcima donirao knjige dječjim domovima i domovima za odgoj djece i mladeži, ove godine akcija kreće korak dalje – u prikupljanje knjiga za osobe treće životne dobi koje će se donirati domovima za starije i nemoćne diljem Hrvatske.
 
nagrada

Laureati 57. Goranovog proljeća Miroslav Mićanović i Tomislav Augustinčić

Nagrada Goranov vijenac ove je godine dodijeljena Miroslavu Mićanoviću, a Goran za mlade pjesnike Tomislavu Augustinčiću. Laureate je na konferenciji za novinare u književnom klubu Booksi proglasio predsjednik odbora Goranova proljeća Marko Pogačar.
 
predavanje, tribina

U Booksi gostuje dobitnik NIN-ove nagrade Saša Ilić

U Booksi će 14. ožujka, u 18 sati, gostovati Saša Ilić koji je za roman 'Pas i kontrabas' (Orfelin) u siječnju nagrađen prestižnom NIN-ovom nagradom za najbolji roman na srpskom jeziku u 2019.
 
najave

Promocija teatrološke knjige 'Tragovi i svjedočanstva (1953.-1980.)' Mladena Škiljana

Promocija nove teatrološke knjige 'Tragovi i svjedočanstva (1953.-1980.)' autora Mladena Škiljana održat će se u ponedjeljak, 16. ožujka, u 12 sati, u foajeu GDK 'Gavella'. Knjiga je nastala u izdanju Biblioteke Mansioni Hrvatskog centra ITI.
 
obavijest

Predstavljanje zbirke pjesama 'Obrisi neba' Ivanke Zdrilić

Predstavljanje nove zbirke pjesama 'Obrisi neba' Ivanke Zdrilić će se održati u srijedu, 11. ožujka, u 17 sati, u prostoru Digitalnog laboratorija NSK.
 
obavijest

Translating from Croatian into English: A Handbook with Annotated Translations

Predstavljanje knjige 'Translating from Croatian into English: A Handbook with Annotated Translations' će se održati u utorak,10. ožujka, u 19,30 sati,u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.
 
x ostalo

Indigo knjiga pokrenula prvi izdavački podcast u Hrvatskoj

Nova izdavačka kuća 'Indigo knjiga' pokrenula je podcast koji se emitira na platformi Soundcloud, a u premijernoj epizodi slušatelje upoznaje s trilerom 'Izgubljena noć' američke debitantice Andree Bartz - ujedno i prvom knjigom u njihovoj nakladi.
 
predavanje, tribina

U Bookvici gostuje Igor Rajki

Književni program Bookvica, koji se održava u splitskom klubu Quasimodo, ovog četvrtka, 12. ožujka, s početkom u 20,30 sati, ugošćuje višestruko nagrađivanog autora romana, kratkih proza, drama, eseja te knjiga za djecu i mladež Igora Rajkija, kojeg publika i kritika već dugi niz godina prepoznaje i cijeni kao jednog od naših najoriginalnijih i najsamosvojnijih književnika.
 
obavijest

Predstavljanje zbirke pjesama autora Franka Sorića u Zadru

U srijedu, 11. ožujka, s početkom u 19 sati, u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice u Zadru održat će se predstavljanje najnovije zbirke pjesama autora Franka Sorića 'Svetost stiha, antidepresiv i ludo srce'.
 
obavijest

Promocija publikacije 'Koraci grada. NOVI NOVI Zagreb'

Promocija publikacije 'Koraci grada. NOVI NOVI Zagreb' održat će se u zagrebačkoj Booksi u četvrtak, 12. ožujka, s početkom u 19 sati. Promociju moderira Sonja Leboš uz sudjelovanje autora: Marije Perkec, Patricie Počanić, Nives Sertić i Frane Rogića, te goste iznenađenja.
 
predavanje, tribina

'Odvalimo se poezijom' na Dan žena

Posebno izdanje tribine 'Odvalimo se poezijom' u Booksi očekuje nas ove nedjelje, u 16,30 sati, gdje proslavljamo Dan žena uz ženski kolektiv ZhenKaz, jedinstveno žensko kazalište osnovano u rano ljeto 2019. godine.
 
djeca, mladi

Promocija knjige za djecu 'Kusa Lara' Saše Sabol

Naklada Semafora najavljuje promociju knjige za djecu 'Kusa Lara' autorice Saše Sabol koja će se održati 11. ožujka, od 18 sati, u Hrvatskom centru za dječju knjigu, Starčevićev trg 4 u Zagrebu. 'Kusa Lara' dirljiva je pripovijetka koja obrađuje vječnu temu: prijateljstvo kućnog ljubimca (psa) i vlasnika.