info - književnost, publicistika, jezik


obavijest

Sakupljeno 500 naslova za dječje domove u humanitarnoj akciji 'Daruj knjigu'

U akciji po prvi put provedenoj u Hrvatskoj u sklopu Noći knjige sudjelovali knjižarski lanci, renomirani izdavači, tvrtke te privatne osobe.
 
obavijest

Predstavljanje knjiga Lászla Végela

U ponedjeljak, 20. svibnja, s početkom u 19 sati, u Institutu Balassi - Mađarskom institutu u Zagrebu bit će predstavljene dvije knjige Lászla Végela 'Exterritorium' i 'Neoplanta ili obećana zemlja'. Uz autora, o njegovim djelima govorit će Xenia Detoni i Zdravko Zima, a razgovor će moderirati urednica Iva Karabaić.
 
natječaj

Raspisan natječaj za književnu nagradu 'Ksaver Šandor Gjalski'

Kulturna manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskoga - Zabok i Društvo hrvatskih književnika (DHK) raspisuju natječaj za dodjelu književne nagrade 'Ksaver Šandor Gjalski' za 2019. godinu, objavilo je Društvo hrvatskih književnika.
 
predavanje, tribina

Poezija na živo: Branko Čegec

U utorak, 21. svibnja, u 19 sati, u klubu Booksa će, u sklopu tribine Poezija na živo, gostovati pjesnik i izdavač Branko Čegec. S njim će razgovarati kolega pjesnik i teoretičar Miroslav Mićanović.
 
predavanje, tribina

Gostovanje čileanskog književnika Andresa Moralesa Milohnića u DHK

Gostovanje uglednoga čileanskog književnika hrvatskih korijena Andrésa Moralesa Milohnića i predstavljanje njegove knjige pjesama (u prijevodu Željke Lovrenčić) 'Escrito en glagolítico (Napisano glagoljicom)' održat će se u Društvu hrvatskih književnika u utorak, 21. svibnja, s početkom u 12 sati.
 
predavanje, tribina

Sisak + Chicago = Ližnjan

U subotu, 18. svibnja, u 10 sati, u ližnjanskoj knjižnici Zvona i Nari, će u sklopu radionice pisanja i nakladništva programa FreeZURA predavanje o pjesničkom umijeću i ulozi pisca u društvu održati književnik Siniša Matasović. O svojim spisateljsko-nakladničkim iskustvima govorit će i svibanjski gosti svratišta Zvona i Nari, bračni par iz Chicaga, romanopisac i dramatičar Michael G. Stephens te urednica i publicistica, Susan Wolan.
 
predavanje, tribina

Nagovor na poeziju: Monika Herceg, Lucija Butković i Lidija Deduš

Posljednji susret u okviru projekta 'Papir, škare, knjiga' ugostit će pjesnikinje Moniku Herceg, Luciju Butković i Lidiju Deduš. U Dvorani Galženica (Velika Gorica) 17. svibnja, s početkom u 19 sati, moderatorica Romana Perečinec kroz razgovor će nam približiti pjesničke svjetove triju autorica.
 
predavanje, tribina

Prvi prijevod 'Maloga princa' na kajkavski

Društvo hrvatskih književnika i Kajkavsko spravišče, društvo za širenje i unapređivanje znanosti i umjetnosti organiziraju zajedničku tribinu u Društvu hrvatskih književnika u srijedu, 22. svibnja, u 12 sati gdje će se održati predstavljanje knjige Antoinea de Saint-Exupéryja 'Mali kralevič'.
 
natječaj

Natječaj za nagradu 'Fran Galović' 2019.

Društvo hrvatskih književnika, Podravsko-prigorski ogranak i Grad Koprivnica raspisuju natječaj za Nagradu 'Fran Galović' 2019. Natječaj je otvoren do 30. lipnja 2019.!
 
nagrada

Dobitnica V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman Olja Raičević Knežević

Dobitnica V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman je Olja Raičević Knežević, za rukopis 'Katarina, velika i mala', objavljeno je u srijedu na 12. riječkom sajmu knjiga i festivalu autora Vrisak u Rijeci.
 
obavijest

Roberta Nikšić: 'Patela'

Društvo prijatelja knjige 'Milivoj Cvetnić' Hrvatska Kostajnica organizator je promocije knjige pjesama Roberte Nikšić, 'Patela' koje će se održati u petak, 17. svibnja, u 19 sati.
 
obavijest

Predstavljanje dviju knjiga Borisa Cvjetanovića u Rijeci

U četvrtak, 16. svibnja, u 19 sati, u riječkom Ex Librisu održat će se predstavljanje dviju knjiga Borisa Cvjetanovića: 'Grad' i 'Priroda i grad'.
 
obavijest

Vladimir Jakopanec predstavlja knjigu 'Requiem za Belu Nemeth' u Koprivnici

U srijedu, 15. svibnja, u 18 sati, u Čitaonici tiska Knjižnice i čitaonice 'Fran Galović' Koprivnica gostovat će Vladimir Jakopanec koji će predstaviti svoju najnoviju knjigu 'Requiem za Belu Nemeth'. Knjigu će uz autora predstaviti dr. sc. Željka Lovrenčić.
 
predavanje, tribina

Književna večer s Édouardom Louisom

U petak, 17. svibnja, s početkom u 18 sati, u dvorani Müller kina 'Europa' održat će se književna večer s francuskim književnikom Édouardom Louisom, koju će moderirati Asja Bakić.
 
predavanje, tribina

Poezija to go – druženje s pjesnicima

Ovom prilikom, 20. svibnja, na desetom jubilarnom druženju u dvorani Müller Kina Europa, nastupaju: Ljerka Car Matutinović, Lidija Dujić, Biserka Goleš Glasnović, Ludwig Bauer, Luka Matutinović i Sonja Zubović. U glazbenom dijelu programa nastupit će Marko Matutinović na gitari.
 
obavijest

Hrvatski književnici nastupili na 16. međunarodnom Sajmu knjiga u Solunu

Od 9. do 12. svibnja hrvatski književnici nastupili su na 16. međunarodnom Sajmu knjiga u Solunu. Ove godine predstavljali su se mladi pjesnici Marija Dejanović, Maja Klarić, Dinko Kreho i Lara Mitraković, koji su čitali svoju poeziju i sudjelovali u panel diskusijama u redovnom programu Sajma te u programu manifestacije Young Writers Festival koja se također održava u okviru Sajma.
 
obavijest

Predstavljanje zbirke pjesama 'Tragovi' Marije Obad

U srijedu, 15. svibnja, u zadarskoj Gradskoj loži održat će se predstavljanje zbirke pjesama 'Tragovi' Marije Obad, s početkom u 19 sati.
 
obavijest

Istra i Kvarner očima stranaca - prof. Svein Mønnesland

Promocija nove knjige norveškog akademika Sveina Mønneslanda, profesora slavistike sa Sveučilišta u Oslu 'Istra i Kvarner očima stranaca', održat će se u Muzeju Mimara u utorak, 28. svibnja, s početkom u 19 sati.
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Grobna gruda' Máirtína Ó Cadhaina

Hena com i Veleposlanstvo Irske organiziraju predstavljanje knjige 'Grobna gruda' Máirtína Ó Cadhaina u srijedu, 15. svibnja, u 19 sati, u caffe baru Botaničar, Trg Marka Marulića 6.
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Tirkizno' u Osijeku

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek u srijedu, 15. svibnja, s početkom u 18,15 sati, organizira predstavljanje knjige 'Tirkizno' autorice Antonije Budano u prostoru American Cornera knjižnice.
 
natječaj

Raspisan natječaj za kraće književno djelo o Hrvatskom domovinskom i obrambenom ratu

Nastojeći promicati vrjednote stvaranja i obrane hrvatske države te potaknuti književno stvaralaštvo na tu temu, predsjedništvo Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru raspisuje peti natječaj za kraće književno djelo o Hrvatskom domovinskom i obrambenom ratu. Natječaj je otvoren do 31. kolovoza 2019.!
 
natječaj

Poziv za prijavu izlaganja na književno-znanstvenom skupu Dani Marije Jurić Zagorke 2019.

Centar za ženske studije Zagreb, u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, objavljuje poziv za prijavu izlaganja na znanstveno-književnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem: Emocija, manipulacija, legitimacija koji će se održati u sklopu Dana Marije Jurić Zagorke 22. i 23. studenog u Zagrebu, u prostorijama Centra za ženske studije/Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke. Rok za prijavu radova je 1. rujna 2019.!
 
obavijest

Predstavljanje grafičkog romana 'Alpha: Od Abidjana do Gare du Norda'

Predstavljanje nagrađivanog grafičkog romana 'Alpha: Od Abidjana do Gare du Norda' spisateljice Bessore i ilustratora i crtača Barrouxa, koji je na hrvatski prevela Mirna Šimat, održat će se u okviru tribine Književna senzibilizacija u utorak, 14. svibnja, u 18 sati, u Knjižnici Dugave.
 
nagrada

Proglašeni laureati 30. pjesničkih susreta Drenovci 2019.

U subotu, 11. svibnja, na Središnjem književnom sijelu, završnom programu trodnevnih Pjesnički susreta u Drenovcima, svečanim uručenjem nagrada proglašeni su ovogodišnji laureati; akademik Luko Paljetak, književnik Davor Ivankovac i mladi Andrej Đeraj.
 
predavanje, tribina

Aleksandar Rusjakov gostuje u Puli

Renomirani makedonski pjesnik, prozaik, dramaturg, filmski scenarist i redatelj te kolumnist gostovat će u subotu, 11. svibnja, u 11 sati, u prostorijama istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika.
 
obavijest

Predstavljanje 'Kaleidoskopa' Zorana Žmirića u Rijeci

U ponedjeljak, 13. svibnja, u 19 sati, u riječkom Ex Librisu održat će se predstavljanje novog romana Zorana Žmirića 'Kaleidoskop', u izdanju zagrebačke kuće Hena Com. S autorom Zoranom Žmirićem razgovarat će Enver Krivac.
 
obavijest

Vladimir Jakopanec predstavlja knjigu 'Requiem za Belu Nemeth' u Koprivnici

U srijedu, 15. svibnja, u 18 sati, u Čitaonici tiska Knjižnice i čitaonice 'Fran Galović' Koprivnica gostovat će Vladimir Jakopanec koji će predstaviti svoju najnoviju knjigu 'Requiem za Belu Nemeth'. Knjigu će, uz autora, predstaviti dr. sc. Željka Lovrenčić.
 
konferencija, znanstveni skup

Konferencija o dječjoj književnosti na zadarskom Sveučilištu

U četvrtak i petak, 9. i 10. svibnja, u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice održava se 14. međunarodna konferencija 'Dijete i knjiga S onu stranu kanona (dječje književnosti) Zadar'.
 
festival

Riječki sajam knjiga i festival autora Vrisak od 12. do 19. svibnja

Riječki sajam knjiga i sajam autora Vrisak održat će se od 12. do 19. svibnja u novom središnjem festivalskom prostoru, Guvernerovoj palači, a najugledniji gosti su francuski grafički umjetnik Barroux, ilustrator stripa 'Alpha: Od Abidjana do Gare du Norda' i jamajkanski pjesnik, prozaik, esejist i sveučilišni profesor s boravištem u Velikoj Britaniji Kei Miller, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u četvrtak u Rijeci.
 
obavijest

Goran Tribuson: 'Otac od bronce'

Nova knjiga Gorana Tribusona 'Otac od bronce' netipičan je roman atipičnog akademika, istaknuo je novinar i recenzent Denis Derk u srijedu na predstavljanju novoga djela jednog od najproduktivnijih i najčitanijih hrvatskih prozaika održanom u Knjižari Znanje u autorovoj nazočnosti.
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Cotardov sindrom: Didaktično moralistički kanconijer'

Predstavljanje knjige 'Cotardov sindrom: Didaktično moralistički kanconijer' autora prof. dr. sc. Ozrena Žuneca održat će se u petak, 10. svibnja, u 20 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.
 
susret

30. Pjesnički susreti 'Drenovci 2019'

30. Pjesnički susreti 'Drenovci 2019' održat će se u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, u petak, 10. svibnja, s početkom u 18,30 sati.
 
predavanje, tribina

Stihovnica Siska: Jutro poezije

Na Stihovnici Siska u Matici hrvatskoj (Rimska 9), u subotu, 11. svibnja, gostuje najstarija hrvatska poetska tribina 'Jutro poezije'. Okupljanje je zakazano u 19 sati, a nastupit će brojni Jutraši predvođeni predsjednikom udruge Jutro poezije Željkom Buklijašem i potpredsjednikom Nikicom Krajinom. U nastavku večeri svojim stihovima pridružit će im se i sisački pjesnici.
 
predavanje, tribina

Kako nastaje knjiga? – predavanje u Velikoj Gorici

U okviru projekta 'Papir, škare, knjiga' u petak, 10. svibnja, u 19 sati, gostuje Seid Serdarević, glavni urednik Frakture, jedne od najuspješnijih nakladničkih kuća u Hrvatskoj. Kako nastaje knjiga? Što je sve potrebno kako bi rukopisi pronašli svoj put od njihovih tvoraca do željenih čitatelja? Na ova pitanja – i sva između – odgovore možete dobiti ovog petka u Gradskoj knjižnici Velika Gorica.
 
radionica, kolonija

Art radionica Lazareti - radionica kreativnog pisanja

U četvrtak, 9. svibnja, u 18 sati, organiziran je prvi susret novog ciklusa radionice kreativnog pisanja koju po četvrti put u Art radionici Lazareti vodi Staša Aras.
 
predavanje, tribina

Tumači poezije

Hrvatski P.E.N. centar poziva na tribinu 'Tumači poezije', u srijedu, 8. svibnja, u 19 sati, u Knjižnici Marije Jurić Zagorke. Miroslav Kirin razgovara s Brankom Malešom povodom četrdesetgodišnjice zbornika Off poezije.
 
predavanje, tribina

Tribina: Demantiranje fikcije

U petak, 10. svibnja, u 18 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, održat će se tribina u okviru koje će se govoriti o načinima čitanja fikcionalnih tekstova.
 
obavijest

Marijan Grakalić: 'Pjesme izgubljenih ljeta'

Promocija knjige 'Pjesme izgubljenih ljeta' Marijana Grakalića održat će se u petak, 10. svibnja, u 19 sati, u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu.
 
predavanje, tribina

Cannes i Netflix – igra prijestolja

Nova tribina Književnog petka na temu 'Cannes i Netflix – igra prijestolja' će se održati u petak, 10. svibnja, u 20 sati, u Gradskoj knjižnici, Galerija Kupola, 3. kat, Starčevićev trg 6. O budućnosti filma i audiovizualne industrije razgovarat će filmski kritičar Mario Kozina i producent Nebojša Taraba pod moderatorskom palicom Hrvoja Pukšeca.
 
obavijest

Predstavljanje knjige humoreski 'Ne zaboravi se smijati' u Metkoviću

Ogranak Matice hrvatske u Metkoviću najavljuje predstavljanje knjige Nikole Kujundžića 'Ne zaboravi se smijati' koja će se održati u Gradskoj knjižnici u Metkoviću u petak, 10. svibnja, s početkom u 18 sati.
 
obavijest

Željko Ivanjek i Nenad Polimac: 'Branko Belan - zaboravljeni klasik'

Predstavljanje knjige Željka Ivanjeka i Nenada Polimca 'Branko Belan – zaboravljeni klasik' će se održati u četvrtak, 9. svibnja, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, s početkom u 19,30 sati. Na promociji će uz autore o knjizi govoriti filmski teoretičar Hrvoje Turković i urednica Adriana Piteša.
 
okrugli stol

Okrugli stol 'Terminološki izazovi i novi smjerovi znanstvenih istraživanja'

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Znanstveno vijeće za antropologijska istraživanja HAZU i Terminološka komisija Međunarodnoga slavističkog komiteta organiziraju okrugli stol 'Terminološki izazovi i novi smjerovi znanstvenih istraživanja' i zasjedanje Terminološke komisije Međunarodnoga slavističkog komiteta u četvrtak, 9. svibnja, s početkom u 11 sati, u dvorani Knjižnice HAZU.