info - književnost, publicistika, jezik


smotra, revija

Počinje 12. revija dramskih tekstova studenata ADU

Revija dramskih tekstova studenata dramaturgije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu 12. DeSADU donosi, od 22. do 24. travnja na Sceni F22 ADU i online na Facebook stranici revije, četrnaest tekstova kojima se mladi dramski pisci predstavljaju široj publici.
 
najave

9. FESeTemana trogirskoga libra

9. FESeTemana trogirskoga libra - tradicionalni festival knjiga trogirskih autora, izdavača i knjiga s trogirskim temama održat će se u atriju Muzeja grada Trogira od 22. do 29. travnja 2021.
 
novo izdanje

U petak Noć knjige s više od 1100 programa i akcija diljem Hrvatske

U petak, 23. travnja, u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige te u sklopu Godine čitanja održava se deseta Noć knjige. Tema ovogodišnjeg jubilarnog izdanja je 'Ljekovita moć knjige', a zaštitno lice pripovjedačica ljekovitih priča babuška Knjiguška.
 
obavijest

Online književni klub za starije od 54 godine

Centar za kulturne djelatnosti, u sklopu projekta 'Kulturna re-generacija' pokreće književni klub 'Zajedničko čitanje', namijenjen osobama starijima od 54 godine. Tijekom deset mjeseci – od travnja 2021. do siječnja 2022. – sastajat će se jednom mjesečno u virtualnom prostoru i pod stručnim vodstvom razgovarati o knjizi koju su pročitali.
 
obavijest

Objavljen roman Maxa Bunkera 'U ime mafije'

U izdanju Sandorfa iz tiska izašao je krimić 'U ime mafije' kultnog talijanskog strip autora Maxa Bunkera, iz njegova popularnog serijala o detektivu Finziju, čiju fatalnu heroinu na naslovnici hrvatskog izdanja utjelovljuje Severina.
 
obavijest

Objavljen roman 'Sjena i kost' po kojemu je Netflix snimio seriju

Nakladnik Znanje objavio je prvi dio trilogije 'Sjena i kost' Leigh Bardugo, bestseler New York Timesa prema kojemu je snimljena Netflixova serija čije prikazivanje počinje 23. travnja.
 
obavijest

Objavljen zbornik radova 'Nikola Martić - pjesnik hrvatski'

Zbornik radova s 13. neretvanskoga književnoga, znanstvenog i kulturnog susreta 'Nikola Martić - pjesnik hrvatski', objavili su nakladnici Neretvanska riznica umjetnina i inih vrijednosti, Ogranak Matice hrvatske Čitluk i Hrvatska kulturna zaklada.
 
obavijest

Tri intrigantna naslova u izdanju Mozaika knjiga

Nakladnik Mozaik knjiga objavio je tri intrigantna nova naslova s prvih mjesta svjetskih bestseler lista, romane 'Zabava' Elizabeth Day, 'Lord kojem sam pisala' Elizabeth Boyle i 'S druge strane ulice' Lesley Pearse.
 
obljetnica, proslava

Dan hrvatske knjige, 22. travnja

U četvrtak, 22. travnja, obilježavamo Dan hrvatske knjige - 500 godina od prvoga izdanja 'Judite' Marka Marulića i 121. godinu od osnutka Društva hrvatskih književnika.
 
obavijest

Objavljena zbirka pjesama Stjepana Svedrovića 'Pjev'

Zbirku pjesama književnika Stjepana Svedrovića 'Pjev' objavilo je Društvo hrvatskih književnika u ediciji Mala knjižnica.
 
obavijest

Odabrano 11 polufinalista tportalove književne nagrade

Žiri tportala odabrao je 11 naslova koji su ušli u širi izbor za najbolji hrvatski roman u 2020. godini, odabranih među 49 pristiglih na 14. natječaj za 50 tisuća kuna vrijedno priznanje kojim se nagrađuje domaća književna produkcija.
 
obavijest

15 naslova u užem izboru Nagrade 'Grigor Vitez' za 2020.

Na ovogodišnji natječaj Nagrade 'Grigor Vitez' pristiglo je 136 knjiga i slikovnica, što je rekordan broj u povijesti ove Nagrade. U užem izboru Nagrade 'Grigor Vitez' za 2020. godinu je odabrano 15 naslova.
 
obavijest

'Vidimo se na Zoomu' – 'Nijemi monolozi' Tene Lončarević

U novom izdanju online književnog programa 'Vidimo se na Zoomu' u petak, 23. travnja, s početkom u 19,30 sati na Zoomu i Facebook Liveu održat će se promocija knjige kratkih priča 'Nijemi monolozi' autorice Tene Lončarević.
 
obavijest

Odgađa se porečka BOOKtiga, ne i Noć knjige

Ovogodišnji, 14. po redu međunarodni festival pročitanih knjiga BOOKtiga, koji se trebao održati od 22. do 24. travnja, odgađa se zbog pandemije Covid-19.
 
predstavljanje

Predstavljeni programi Godine čitanja u povodu Dana hrvatske knjige i jubilarne 10. Noći knjige

U povodu Dana hrvatske knjige i jubilarne 10. Noći knjige, a u okviru programa Godine čitanja u Gradskoj knjižnici održana je konferencija za medije na kojoj su najavljeni mnogi programi poticanja čitanja i razvoja čitateljske publike.
 
predavanje, tribina

74. poezija u dvorištu - u Galeriji VN u gostima: Stanislav Habjan

U suradnji sa zagrebačkom Knjižnicom Vladimira Nazora, tribina će se po prvi puta održati u egzilu, u Čitaonici i Galeriji VN u Ilici 163, u Zagrebu. Prvi gost izmještene 74. poezije u dvorištu, 20. travnja, u 19 sati, bit će umjetnik, pjesnik, performer, dizajner i glazbenik Stanislav Habjan.
 
djeca, mladi

14. Festival dječje knjige i manifestacija 'Uberi priču!'

U ponedjeljak, 26. travnja, u 10,30 sati, počinje 14. Festival dječje knjige sa manifestacijom 'Uberi priču!'. Premda su festival i manifestacija izvorno zamišljeni tako da budu otvoreni što većem broju djece, ove godine u njoj će sudjelovati, uz pridržavanja svih epidemioloških mjera, samo trešnjevačke škole i vrtići.
 
obavijest

Objavljena zbirka pjesama Zdenke Čavić 'Zaprpreni kaj'

Zbirku pjesama Zdenke Čavić 'Zarpreni kaj', koja obiluje pošalicama i rugalicama, objavio je varaždinski ogranak Matice hrvatske.
 
najave

Počinje 'zumasti' Tjedan dobre dječje knjige 2021. u Rijeci

Od 19. do 24. travnja Gradska knjižnica Rijeka, u suradnji s narodnim knjižnicama iz Primorsko-goranske županije, organizira 'zumasti' Tjedan dobre dječje knjige.
 
obavijest

Finalisti Nagrade Anto Gardaš za najbolji roman ili knjigu pripovijedaka za 2020.

Objavljena su imena finalista 15. književne nagrade 'Anto Gardaš' za najbolji roman ili knjigu pripovijedaka za djecu i mladež objavljenu u 2020. godini.
 
obavijest

Čitateljski izazov u koprivničkom Bibliobusu

Ova, 2021. godina proglašena je Godinom čitanja. U znak podrške ovoj inicijativi, osmišljen je Čitateljski izazov za korisnike koprivničkog Bibliobusa. Osnovni cilj ovoga programa i njegovoga pokretanja je poticanje korisnika Bibliobusa svih dobnih skupina na čitanje raznovrsnije literature, na razvijanje čitateljskih navika, kao i na posjećivanje Bibliobusa i korištenje usluga pokretne knjižnice.
 
predavanje, tribina

'Klasici frankofonske književnosti Magreba I' – predavanje u Zadru

U utorak, 20. travnja, od 18 sati, u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači, Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar i Odjel za francuske i frankofonske studije Sveučilišta u Zadru organiziraju predavanje 'Klasici frankofonske književnosti Magreba I: Ženski likovi u romanima alžirskih romanopisaca Mohammeda Diba i Kateba Yacinea' koje će održati dr. sc. Daniela Ćurko.
 
obavijest

Ivana Šojat: 'Štajga ili put u maglu'

Predstavljanje romana Ivane Šojat 'Štajga ili put u maglu' će se održati u Gradskom kazalištu 'Joza Ivakić' u Vinkovcima, u srijedu, 21. travnja, u 17 sati. Uz autoricu, na predstavljanju sudjeuju Seid Serdarević, Zrinka Turalija Kurtak i Zdenko Rečić.
 
djeca, mladi

'Trnoružica' u novom ruhu ilustratorice Željke Mezić

'Trnoružica' je klasična bajka o princu, princezi, zloj vještici te o tome kako dobro uvijek pobijedi zlo. Nakon više od 200 godina od prvog objavljivanja svima omiljena bajka dobila je novi izgled zahvaljujući ilustratorici Željki Mezić, u izdanju Mozaika knjiga.
 
djeca, mladi

Čitaj i gledaj: preporuke kvalitetnih slikovnica - novi video

U sklopu projekta 'Čitaj i gledaj: preporuke kvalitetnih slikovnica' Marija Ott Franolić snimila je novu video-preporuku, za slikovnicu 'Ljubav će nas spasiti' Svjetlana Junakovića. Program podržava Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.
 
djeca, mladi

Virtualno čitanje slikovnice 'Lobi ide na ljetovanje'

U organizaciji Udruge 'Melanom', u petak, 16. travnja, s početkom u 18 sati, putem Facebook stranice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, može se poslušati virtualno čitanje slikovnice pod nazivom 'Lobi ide na ljetovanje' autorskog dvojca spisateljice Romane Kutlača i ilustratorice Ivane Rod.
 
obavijest

Objavljena knjiga Manfreda Spitzera o ugrozi pametnih telefona

U izdanju Naklade Ljevak izašla je knjiga 'Epidemija pametnih telefona: Prijetnja zdravlju, obrazovanju i društvu' Manfreda Spitzera, u kojoj se taj međunarodno priznati njemački psihijatar, psiholog i neuroznanstvenik bavi ugrozom koju za čovjeka predstavlja pametni telefon.
 
obavijest

Ivan Sivrić: 'Orni za vrijeme'

Zbirku pjesama književnika Ivana Sivrića 'Orni za vrijeme', u kojoj se poetski zagleda u vrijeme koje neumitno protječe, objavilo je mostarsko Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne.
 
najave

Trešnjevka se budi - Book corner u Milčecovom parku

U petak, 23. travnja, s početkom u 18 sati, u Parku Zvonimira Milčeca (Trešnjevački trg 1, Zagreb) svi ljubitelji čitanja i knjige moći će se pridružiti akciji 'Trešnjevka se budi - Book corner u Milčecovom parku'.
 
obavijest

Herman Melville: 'Benito Cereno'

Naklada Mala zvona objavila je novu knjigu u svojoj biblioteci Fantastična knjižnica Malih zvona; kratki roman Hermana Melvilla naslovljen 'Benito Cereno'.
 
predavanje, tribina

Tribina 'U središtu interesa' - Magdalena Blažević: 'Svetkovina'

Predstavljanje knjige Magdalene Blažević 'Svetkovina' održat će se u petak, 16. travnja, s početkom u 20 sati, u zagrebačkoj Knjižari Fraktura. Uz autoricu, o knjizi će govoriti Marko Tomaš i Seid Serdarević. Razgovor ćete moći pratiti uživo na YouTube kanalu Fraktura Najbolja Literatura i na FB profilu Fraktura – najbolja literatura.
 
obavijest

Frano Baras: 'Susreti s Talijom. Kritike i osvrti'

Knjigu kazališnih kritika hrvatskoga romanista i kritičara Frane Barasa 'Susreti s Talijom. Kritike i osvrti' objavio je splitski nakladnik Književni krug.
 
obavijest

Objavljena knjiga Ninoslave Počuča 'Naslijeđe Carla Gustava Junga'

Nakladnik Durieux objavio je knjigu 'Naslijeđe Carla Gustava Junga' Ninoslave Počuča, koja ukazuje na različita prisvajanja i izobličenja Jungovih psihoanalitičkih teorija, nastojeći pridonijeti rehabilitaciji 'znanstvenog' Junga.
 
obavijest

Objavljena knjiga 'Hrvatski grbovi - Geneza, simbolika, povijest'

Knjigu povjesničara Mate Božića i Stjepana Ćosića 'Hrvatski grbovi - Geneza, simbolika, povijest', u kojoj autori razjašnjavaju brojna otvorena pitanja, objavili su Hrvatska sveučilišna naklada, zagrebački Filozofski fakultet i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar.
 
obavijest

Objavljena knjiga 'Kruna harvackoga jazika: Renesansni pisci o svetom Jeronimu'

Knjigu 'Kruna harvackoga jazika: Renesansni pisci o svetom Jeronimu', posvećena 1600. obljetnici smrti sv. Jeronima, koju su uredili Bratislav Lučin i Luka Špoljarić, objavio je nakladnik Književni krug Split.
 
natječaj

Pjesnička rezidencija 'Vesna Parun' - poziv

Kulturna udruga Fotopoetika iz Šibenika raspisuje prvi poziv za novoosnovanu pjesničku rezidenciju 'Vesna Parun' na otoku Zlarinu. Rok za podnošenje prijave je 5. svibnja 2021., u ponoć!
 
natječaj

Natječaj za putničku nagradu Dijana Klarić 2021.

Hrvatski klub putnika iz Šibenika raspisuje natječaj za dodjelu Nagrade Dijana Klarić. Nagrada je pokrenuta u znak sjećanja na Dijanu Klarić, mladu šibensku putnicu i fotografkinju čiji su život i djelo bili vezani uz putovanja, umjetnost i radost življenja. Rok za prijavu je 10. svibnja 2021.!
 
predavanje, tribina

'Poezija u eteru': Marija Lamot

U ciklusu emisija 'Poezija u eteru' večerašnja gošća je pjesnikinja Marija Lamot, s kojom će razgovarati Maja Kušenić Gjerek.
 
predavanje, tribina

Pisci na Baniji: Tomislav Domović, Ena Katarina Haler, Miroslav Kirin u Glini

Književna tribina 'Pisci na Baniji' održat će se u Knjižnici i čitaonici Glina u četvrtak, 15. travnja, u 18 sati.
 
obavijest

Objavljen roman Elvisa Bošnjaka 'Gdje je nestao Kir'

Nakladnik Hena com objavio je roman glumca, dramskog pisca i scenarista Elvisa Bošnjaka 'Gdje je nestao Kir', posvećen zapovjedniku osječke policije Josipu Reihl-Kiru, ubijenom iz zasjede 1991. godine.
 
obavijest

Objavljena knjiga Mate Sušca 'Sjeverni mozaik'

Knjigu poetsko-proznih tekstova hrvatskog književnika Mate Sušca 'Sjeverni mozaik', u kojoj autor čitatelje vodi na svojevrsno prostorno-duhovno putovanje, objavila je splitska Naklada Bošković.
 
obavijest

Objavljena zbirka pjesama Enerike Bijač 'Okoliš naš – svagdanji'

Nova zbirka pjesama Enerike Bijač 'Okoliš naš – svagdanji', koja uključuje pedesetak pjesama tematski vezanih na okoliš i vrijeme u kojemu živi suvremeni svijet i u kojemu nitko nije otok za sebe, objavilo je Društvo hrvatskih književnika (DHK) u svojoj Maloj knjižnici.
 
obavijest

‘Little Guru’ – aplikacija za učenje sanskrta

ICCR (Indijsko vijeće za kulturnu razmjenu) pokreće kampanju za promociju sanskrta, namijenjen studentima, vjerskim učenjacima, indolozima te povjesničarima širom svijeta. ‘Little Guru’ je naziv aplikacije zasnovane na interaktivnoj platformi koja će sanskrtsko učenje učiniti lakim te zabavnim.
 
obavijest

Ivan Sokač: 'Rosa'

U nakladi NIU 'Hrvatska riječ' iz Subotice objavljena je nova zbirka lirskih proza Ivana Sokača 'Rosa'. Ovo je prva knjiga tog proznog pisca i pjesnika napisana na hrvatskom jeziku.
 
obavijest

Besplatna digitalna publikacija Hrvatskog društva filmskih kritičara

Hrvatsko društvo filmskih kritičara objavilo je, povodom navršavanja desete obljetnice postojanja tribine 'Psihijatrija i film', besplatnu digitalnu publikaciju 'Mama, Ljubav'.
 
natječaj

10. književni natječaj za kratku priču Muzeja anđela

Muzej anđela Varaždin uz desetu obljetnicu djelovanja (13. 5. 2011. – 13. 5. 2021.) raspisuje 10. književni natječaj za kratku priču.
 
natječaj

Natječaj za književnu Nagradu 'Mato Lovrak' za dječji roman

Izvršni odbor Lovrakovih dana kulture raspisuje natječaj za književnu Nagradu 'Mato Lovrak' za dječji roman. Natječaj će biti otvoren do 12. svibnja 2021.!
 
najave

'Hoću knjigu' pokrenuo podcast o knjigama 'Između redaka'

Knjižarski lanac 'Hoću knjigu' pokrenuo je podcast o knjigama 'Između redaka' koji kroz neformalni razgovor s autorima, urednicima, prevoditeljima, ali i 'običnim' ljubiteljima pisane riječi demistificira knjige i približava ih široj publici.
 
obavijest

Dva svjetska bestselera u izdanju Mozaika knjiga

Nakladnik Mozaik knjiga objavio je hrvatske prijevode romana s bestseler lista New York Timesa, Washington Posta i Wall Street Jorunala, 'Zapleši sa mnom' američke književnice Susan Elizabeth Phillips i 'Dar prošlosti' britanske spisateljice Fione Valpy.
 
obavijest

Dva nova naslova iz MeandarMedije

U izdanju MeandarMedije objavljena je knjiga esejističkih kritika književnika i pjesnika Miroslava Mićanovića 'Ronjenje na dah', te zbornik o ulozi konceptualnih umjetničkih praksi 'Konceptualizam' pjesnika i književnog kritičara Sanjina Sorela.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>