info - književnost, publicistika, jezik


obavijest

Promocija zbirke poezije Marija Kovača u Galeriji K2

Nakon online promocije zbirke poezije 'Metamorfoze iliti pretvorbe' Marija Kovača na Facebook stranici križevačkog Kluba kulture, promocija uživo će se održati u srijedu, 27. svibnja, u 20 sati, u dvorištu Galerije K2, uz pridržavanje mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.
 
obavijest

Četvrti slučaj Kurta Wallandera iz pera Henninga Mankella na hrvatskom

Nakladnik Mozaik knjiga objavio je na hrvatskom roman 'Čovjek koji se smiješio' rodonačelnika nordijske kriminalističke književnosti Henninga Mankella, četvrti slučaj u kojemu se pojavljuje slavni istražitelj Kurt Wallander.
 
obavijest

Objavljen trobroj časopisa 'Zadarska smotra', godište LXIX. broj 1-3

Trobroj časopisa za kulturu, znanost i umjetnost 'Zadarska smotra', godište LXIX. broj 1-3, posvećen papi Ivanu Pavlu II., akademiku Ivanu Aralici i poljskoj književnici Olgi Takarczuk, objavio je Ogranak Matice hrvatske u Zadru.
 
obavijest

Preminuo književnik i prevoditelj Bekim Sejranović

Nakon kratke i teške bolesti, u 48. godini života preminuo je istaknuti pisac i književni prevoditelj Bekim Sejranović. Hrvatsko društvo pisaca organizira komemoraciju za svog preminulog člana u utorak, 26. svibnja, u 12 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5) u Zagrebu.
 
obavijest

Online promocija knjige Mateja Delaša

Online promocija romana Mateja Delaša 'U potrazi za skrivenim totemom' održat će se 25. svibnja na facebook stranici i YouTube kanalu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, s početkom u 18 sati.
 
djeca, mladi

Međunarodni sajam dječje knjige u Bologni - online izdanje

Međunarodni sajam dječje knjige u Bologni utemeljen je 1963. godine, a ove je godine po prvi puta, zbog pandemije COVID-19, održano specijalno online izdanje. Tako je ovaj značajan sajam za dječju književnost i izdavaštvo za djecu postao dostupan publici širom svijeta.
 
nagrada

Književna nagrada 'Anto Gardaš' Vjekoslavi Huljić

Nagrada 'Anto Gardaš' koju dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika i Ogranak DHK u Osijeku dodijeljena je u četvrtak autorici Vjekoslavi Huljić za roman za mlade 'Moj Titanic ne tone'.
 
natječaj

Raspisan natječaj za Nagradu 'Fran Galović' 2020.

Društvo hrvatskih književnika, Podravsko-prigorski ogranak, i Grad Koprivnica raspisuju Natječaj za Nagradu 'Fran Galović' 2020. Natječaj je otvoren do 30. lipnja 2020.!
 
nagrada

Damir Karakaš dobitnik književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman

Damir Karakaš dobitnik je 13. književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman, a 50 tisuća kuna vrijedno priznanje donijela mu je knjiga 'Proslava' u kojoj je pisac, po mišljenju žirija, uspio stvoriti prostor književne imaginacije koji zaslužuje tu prestižnu nagradu.
 
djeca, mladi

Znanje predstavlja prijevod prve knjige za djecu nagrađene Islandskom književnom nagradom

Nakladnička kuća Znanje predstavlja dva noviteta za mlade čitatelje: poučnu, nagrađivanu bajkovitu 'Priču o plavom planetu' iz pera islandskog autora Andrija Snæra Magnasona koja zauzima posebno mjesto u islandskoj književnosti kao prva knjiga za djecu koja je nagrađena prestižnom Islandskom književnom nagradom; te fantastičnu poslasticu' Otok Čuvara oluja' irske spisateljice Catherine Doyle, savršenu za sve ljubitelje Nikadgrada i Harryja Pottera.
 
obavijest

'Ljeto' Karla Ovea Knausgårda od sad i na hrvatskom

Knjiga 'Ljeto', posljednja u kvadrilogiji 'Enciklopedija godišnjih doba' norveškog književnika Karla Ovea Knausgårda, autora monumentalnog heksaloga 'Moja Borba', uskoro izlazi na hrvatskom u izdanju nakladnika OceanMore.
 
natječaj

Natječaj za 12. 'Književni Kranjčić'

U organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ raspisan je natječaj za 12. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“.
 
natječaj, nagrada

Natječaj za dodjelu Nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama

Udruga za kreakciju Kultipraktik raspisuje natječaj za dodjelu godišnje Nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama. Svrha nagrade je poticanje i popularizacija književnosti na društvenim mrežama i u društvu.
 
nagrada

Proglašeni dobitnici Nagrade EU za književnost – EUPL 2020

Proglašeni su dobitnici Nagrade Europske unije za književnost (European Prize for Literature – EUPL) koja prepoznaje nove književne talente diljem Europe. Među ovogodišnjim dobitnicima je i mlada hrvatska književnica Maša Kolanović koja je nagradu dobila za djelo 'Poštovani kukci i druge jezive priče' (Dear beetles and other scary stories). Nagrada EUPL dodjeljuje se od 2009. godine od kada je nagradu primilo 122 pisaca kroz jedanaest izdanja.
 
obavijest

Knjiga 'Češki Hrvati – hrvatski tragovi u Češkoj' dostupna online

Od 19. svibnja na internetskoj stranici Hrvatsko-češkog društva javnosti je bez naknade dostupno elektroničko izdanje knjige 'Češki Hrvati – hrvatski tragovi u Češkoj', autora Marijana Lipovca i Franje Vondračeka.
 
najave

Dodjela 14. Hrvatske književne nagrade za najbolju proznu knjigu djecu i mladež 'Anto Gardaš'

U Osijeku, 21. svibnja 2020., na rođendan istaknutog hrvatskog književnika za djecu i mladež Ante Gardaša, dodijelit će se nagrada koja nosi njegovo ime za nabolju knjigu za djecu i mladež u 2019.
 
predavanje, tribina

Klub čitatelja online Svjetskog saveza mladih Hrvatska - prijave u tijeku

Zbog novonastale epidemiološke situacije, Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) otvorio je prijave za online raspravu u sklopu projekta 'Klub čitatelja', kako bi knjigoljupci slobodno vrijeme ispunili što kvalitetnije.
 
natječaj

Raspisan natječaj za književnu nagradu 'Ksaver Šandor Gjalski'

Kulturna manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskoga – Zabok i Društvo hrvatskih književnika (DHK) raspisuju natječaj za dodjelu književne nagrade 'Ksaver Šandor Gjalski'' za 2020. godinu, objavio je DHK.
 
obavijest

Objavljen roman Branimira Miroslava Tomlekina 'Martina'

Roman književnika Branimira Miroslava Tomlekina 'Martina', u kojem prati povijest jedne obitelji, objavio je zagrebački nakladnik Tkanica.
 
obavijest

Objavljena monografija Juraja Kolarića "Međimurje u Zagrebu (1936.-2016.)"

Monografiju Juraja Kolarića "Međimurje u Zagrebu (1936.-2016.) - u povodu 80. obljetnice utemeljenja 'Hrvatskoga društva Međimuraca' u Zagrebu" objavile su zagrebačke nakladne kuće Teovizija i Tkanica.
 
obavijest

Dva nova naslova iz Edicija Božičević

Nakladnik Edicije Božičević objavio je dva nova naslova, putopisni roman 'Unutar tajne (Put u Sjevernu Koreju)' portugalskog književnika Joséa Luísa Peixota i roman kontroverznog švicarskog pisca Christiana Krachta 'Mrtvi'.
 
obavijest

Knjiga o Trojanskom ratu iz ženske perspektive

Roman 'Tisuću lađa' iz pera radijske voditeljice i klasične filologinje Natalie Haynes, koja donosi priču o Trojanskom ratu iz isključivo ženske perspektive, objavljen je na hrvatskom u izdanju nakladničke kuće Vorto Palabra.
 
obavijest

Izišao svibanjski broj časopisa Matica

Iz tiska je izišlo svibanjsko izdanje časopisa Matica, Hrvatske matice iseljenika (HMI) koji donosi raznovrsne domovinske i iseljeničke priloga s udaljenih meridijana od Sjeverne do Južne Amerike, i bližeg europskoga susjedstva, priopćeno je u nedjelju iz HMI.
 
obavijest

Predstavljanje knjige: 'Unutar tajne (Put u Sjevernu Koreju)' J. L. Peixota

Video-intervju s autorom o knjizi bit će prenesen uživo 26. svibnja na Youtube portalu i Facebook stranici 'Knjige su moj svijet', poručuju iz Edicije Božičević. 
 
obavijest

Znanje objavilo roman M. R. Careyja 'Dječak na mostu'

Nakladnička kuća Znanje objavila je roman "Dječak na mostu" britanskog pisca M. R. Careyja, prethodnicu njegovog popularnog znanstveno-fantastičnog horora "Djevojka sa svim darovima" po kojemu je snimljen film s Gemmom Arterton i Glenn Close u glavnim ulogama. Prijevod romana potpisuje Jana Merlin.
 
obavijest

Objavljen roman Marka Tomaša 'Nemoj me buditi'

Prvi roman istaknutog pjesnika Marka Tomaša "Nemoj me buditi", objavljen je u izdanju nakladnika VBZ.
 
predavanje, tribina

Tribina o stripu: Domagoj Zovak i Borna Sor

Na drugom izdanju Booksine serije tribina o superherojskoj literaturi, voditelj Leonard Jurić će na Facebook live streamingu razgovarati s Bornom Sorom i Domagojem Zovakom.
 
obavijest

Nova knjiga Nevenke Nekić: Đakovačke tajne

Đakovački kulturni krug objavio je novu knjigu hrvatske književnice Nevenke Nekić - 'Đakovačke tajne, intimni zapisi, studije i kritike'. 
 
obavijest

Online predstavljanje novog broja časopisa Dubrovnik

Online predstavljanje časopisa Dubrovnik 1-2/2020. održat će se u petak, 8. svibnja 2020. godine, u 18 sati. U predstavljanju sudjeluju članovi uredništva: povjesničarka književnosti Slavica Stojan, pisac Davor Mojaš i povjesničar književnosti Ivan Viđen. Snimka predstavljanja moći će se pogledati na internetskoj i facebook stranici Ogranka MH u Dubrovniku.
 
obavijest

Nagrađivani klasik 'Ubiti pticu rugalicu' Harper Lee u novom ruhu

Nakladnička kuća Znanje objavila je novo izdanje književnog klasika "Ubiti pticu rugalicu" iz pera američke spisateljice Harper Lee. Novo izdanje na hrvatskome objavljeno je u prijevodu Ljiljane Šćurić.
 
obavijest

Dvanaest rukopisa u polufinalu V.B.Z. nagrade

Žiri u sastavu Zoran Ferić (predsjednik žirija), Vanja Kulaš, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić izabrao je 12 polufinalista nagrade VBZ-a za najbolji roman u 2020.
 
natječaj

Literarni natječaj za djecu - 'Knjiga mi je mrak!'

KGZ - Dječja knjižnica Marina Držića pokrenula je literarni natječaj "Knjiga mi je mrak!" namijenjen djeci od 8 do 11 godina.
 
predavanje, tribina

Tribina 'Susreti u DHK' online

Voditeljica Tribine 'Susreti u DHK' Lada Žigo Španić srijedom će na mrežnim stranicama i facebook profilu Društva hrvatskih književnika predstavljati nove knjige.
 
obavijest

Željko Božić: 'Cvjetovi svjetla'

Hrvatski pisac i nagrađivani pjesnik Željko Božić objavio je epski fantastički roman 'Cvjetovi svjetla' u formi e-knjige.
 
obavijest

Objavljena knjiga Ivana Bradvice 'Ono nešto'

Zbirka pjesama i osmislica književnika Ivana Bradvice 'Ono nešto' objavljena je u sunakladništvu Društva hrvatskih književnika HB i vlastitoj nakladi, a dostupna je i elektronska inačica knjige.
 
natječaj

Otvoren natječaj za Nagradu Janko Polić Kamov

Hrvatsko društvo pisaca (HDP) objavilo je natječaj za Nagradu Janko Polić Kamov, na koji se prijave mogu slati do 10. srpnja, a pobjednik će biti proglašen u studenom 2020. godine.
 
obavijest

Objavljena knjiga 'Izabranih djela' Dubravka Horvatića

Knjigu 'Izabranih djela' Dubravka Horvatića, koju je priredio Božidar Petrač, objavila je Matica hrvatska u svojoj uglednoj ediciji Stoljeća hrvatske književnosti.
 
obavijest

BEK: U travnju utrostručena čitanost, učetverostručen broj korisnika

Nakon rekordnog ožujka projekt Besplatne elektroničke knjige (BEK) učetverostručio je broj korisnika u travnju, a čitanost besplatnih naslova je utrostručena te je osam naslova zabilježilo više od tisuću čitatelja.
 
obavijest

Objavljeni finalisti tportalove književne nagrade

Žiri 50 tisuća kuna vrijedne književne nagrade tportala objavio je pet finalista u užem izboru za titulu najboljeg hrvatskog romana obavljenog u 2019., a tko je ovogodišnji laureat znat će se u 20. svibnja.
 
obavijest

Objavljena knjiga Nives Opačić 'Završne riječi, ipak'

Četvrtu knjigu eseja o riječima jezikoslovke Nives Opačić 'Završne riječi, ipak' objavila je Matica hrvatska u svojoj knjižnici Posebnih izdanja.
 
obavijest

Objavljena zbirka pjesama Stanka Krnjića 'Ratište riječi'

Zbirku pjesama književnika Stanka Krnjića 'Ratište riječi' objavili su Ogranak Matice hrvatske u Podstrani i mostarska Naklada Društva hrvatskih književnika HB.
 
nagrada

Nagrade 'Dubravko Horvatić' Ž. Reineru i G.Quinu, 'Ljubica Štefan' Stjepanu Lozi

Ovogodišnju književnu nagradu 'Dubravko Horvatić' za pjesništvo dobio je akademik Željko Reiner, za prozu Guido Quien, a nagradu za istarživačko-historiografski rad 'Ljubica Štefan' dobio je povjesničar Stjepan Lozo.