info - književnost, publicistika, jezik


obavijest

Zalogaj poezije: Petrinjska umjetnička scena

Sisačka udruga za promicanje alternativne i urbane kulture najavljuje novo izdanje Zalogaja poezije na kojem će se predstaviti perjanice petrinjske suvremene umjetničke scene.
 
predavanje, tribina

Razgovor s pjesnikinjom: Ljiljana Lipovac i Lidija Puđak>>>

 
 
predavanje, tribina

Bartholomew Ryan - večer irske poezije i glazbe u Booksi>>>

 
 
nagrada

Priča 'Špiro' Marije Dukić osvojila prvo mjesto na natječaju za kratku priču Gradske knjižnice Samobor

Gradska knjižnica Samobor je, u sklopu manifestacije Dani kratkopričaša, proglasila pobjednike natječaja za kratku priču kojeg organizira već šestu godinu za redom. Prvo mjesto na natječaju osvojila je priča 'Špiro' Marije Dukić, drugonagrađena je priča 'Ljubav prema tebi' Senke Čorak, a treća nagrada pripala je Suzani Matić i priči 'Ali razvit će se još'.
 
obavijest

Predstavljena Antologija suvremene poezije slavenskih pjesnika 'Rijeka i njezine treće obale'

Antologija suvremene poezije slavenskih pjesnika 'Rijeka i njezine treće obale' u kojoj su objavljene pjesme autora iz 21 zemlje, među kojima i hrvatskih pjesnika poput Ivana Goluba, Luke Paljetka i Jakše Fiamenga, predstavljena je u Društvu hrvatskih književnika.
 
najave

David Mitchell gostuje u Zagrebu i Dubrovniku

U razdoblju od 21. do 23. rujna Hrvatsku će po prvi puta posjetiti David Mitchell, engleski pisac koji je svjetsku slavu stekao romanom 'Atlas oblaka' po kojem je snimljen i poznati film s Tomom Hanksom i Halle Berry u glavnim ulogama.
 
predstavljanje

Predstavljanje zbirki poezije i otvorenje izložbe Đurđice Haladi>>>

 
 
predavanje, tribina

Disku(r)sija u Splitu

Splitska udruga Kurs, koja već više od deset godina uspješno vodi rezidencijalni program za inozemne pisce i druge umjetnike 'Marko Marulić' u Splitu, redovito organizira književne tribine Disku(r)sija u kojima sudjeluju inozemni i domaći autori i autorice. Ovomjesečna Disku(r)sija održat će se u petak, 14. rujna, s početkom u 19 sati, u Muzeju Grada Splita.
 
obavijest

Predstavljanje zbornika 'Hrvatska i Hrvatsko proljeće 1971.'

Predstavljanje zbornika radova 'Hrvatska i Hrvatsko proljeće 1971.', koji je uredio Igor Zidić, održat će se u četvrtak, 13. rujna, s početkom u 12,30 sati, u Velikoj dvorani Matice hrvatske.
 
konferencija, znanstveni skup

Desničini susreti 2018.

Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem 'Desničini susreti 2018.' održat će se u Zagrebu od 14. do 16. rujna. Tema ovogodišnjih Desničinih susreta motivirana je vezanošću Vladana Desnice (Zadar, 1905. – Zagreb, 1967.) uz Zagreb, gdje je studirao od 1924. do 1930. godine i umjetnički stvarao od 1945. godine do smrti.
 
natječaj, djeca, mladi

'Zauvijek ću biti dijete' - natječaj za dječje pjesnike

Udruga za promociju prirodnih nauka i književnosti Oaza znanja iz Podgorice raspisuje prvi međunarodni natječaj pod nazivom 'Zauvijek ću biti dijete'. Natječaj je namijenjen dječjim pjesnicima s prostora bivše Jugoslavije. Natječaj je otvoren do 30. studenog 2018.!
 
predavanje, tribina

Međunarodni mostovi književnosti u DHK

Od 11. do 12. 9. u Društvu hrvatskih književnika gostuje Elka Nyagolova. Tom prigodom održat će se književna večer s autoricom te će se idućega dana održati predstavljanje antologije suvremene poezije slavenskih pjesnika.
 
obavijest

Proglašeni finalisti Nagrade 'Fran Galović' 2018.

Povjerenstvo za dodjelu Nagrade 'Fran Galović' 2018. za najbolje samostalno objavljeno književno djelo na temu zavičaja i/ili identiteta od 61 knjige pristigle na natječaj odabralo je 10 finalista.
 
obavijest

Besplatne elektroničke knjige: objavljen ženski prozni blok

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige (BEK) tri prozna naslova hrvatskih spisateljica – 'Koliko sam puta okidala s boka' Suzane Matić, 'Tuđi život' Marine Vujčić i 'Iščekivanje' Darije Žilić.
 
predavanje, tribina

Gostovanje Elke Nyagolove>>>

 
 
natječaj

Natječaj za prijevode drama na strane jezike

Portal Drame.hr objavljuje svoj šesti natječaj za financiranje prijevoda drama na strane jezike. Natječaj je otvoren od 7.9.2018 do 1.10.2018, a u selekciju ulaze tekstovi pristigli na portal od prošlog natječaja do navedenog roka. Žiri će izabrati jednu dramu koja će se prevesti na strani jezik po izboru autora, u dogovoru s uredništvom portala.
 
predavanje, tribina

Stihovnica Siska ugošćuje pjesnikinje iz Novske

Iduća Stihovnica Siska na rasporedu je u subotu, 8. rujna, s početkom u 19 sati. Ovaj put će u Matici hrvatskoj (Rimska 9) gostovati tri znamenite pjesnikinje iz Novske: Višnja Lovrić-Mencej, Kristina Semenjuk i Jasna Popović Poje.
 
predstavljanje

Predstavljanje zbirke 'Lo Schiavone' Daniela Načinovića u Puli>>>

 
 
predavanje, tribina

Predstavljanje knjige Suzane Marjanić 'Topoi umjetnosti performansa – Lokalna vizura' na 5. FIUK-u u Koprivnici>>>

 
 
nagrada

Mladen Blažević dobitnik nagrade za književnost na društvenim mrežama

Mladen Blažević dobio je nagradu 'Post scriptum' za književnost na društvenim mrežama za 2018. godinu, koja će mu biti uručena na ovogodišnjem KaLibar bestivalu u Zadru koji će se održati od 27. do 29. rujna.
 
konferencija, znanstveni skup

Stručni skup 'Pismenost za sve: obrazovanje, istraživanja i projekti'

Hrvatsko čitateljsko društvo tradicionalno organizira stručni skup povodom Međunarodnog dana pismenosti na kojem izlaganja drže domaći i strani predavači i stručnjaci za područje pismenosti i čitanja. Naziv ovogodišnjeg skupa, koji će se održati 7. rujna, je Pismenost za sve: obrazovanje, istraživanja i projekti.
 
festival

Ovca u kutiji 2018. / međunarodni festival slikovnice

Treći međunarodni festival slikovnice 'Ovca u kutiji' održat će se u Pazinu od 10. do 14. rujna 2018. godine, a dio festivalskog programa odvijat će se i u Trstu, Kopru, Umagu, Novigradu, Lupoglavu, Karojbi i Cerovlju.
 
festival

U nedjelju počinje 6. Festival svjetske književnosti

Šesto izdanje Festivala svjetske književnosti dovodi od 2. do 8. rujna u Zagreb i Split stotinjak gostiju iz 17 zemalja, a bogat festivalski program od 60-ak događanja sastavljen od književnih predstavljanja, filmskih projekcija, okruglih stolova i izložbi otvorit će u nedjelju u zagrebačkom Kinu Europi gošća iz Poljske, slavna književnica i ovogodišnja dobitnica nagrade Man Booker International Olga Tokarczuk. 
 
nagrada, obavijest

Andrea Petrlik Huseinović kandidatkinja za nagradu ALMA 2019.

Nagrađivana ilustratorica Andrea Petrlik Huseinović hrvatski je kandidat za međunarodnu nagradu ALMA - Astrid Lindgrenu Memorial Award 2019. za ukupni doprinos na području književnosti za djecu i mlade. Nagradu je utemeljila Švedska vlada, a vodi je Swedish Arts Council u Stocholmu.
 
predavanje, tribina

Disku(r)sija: Mirko Božić i Katja Grcić

Tribina će se održati u srijedu, 29. kolovoza 2018. u 20 sati, u Kulturnoj ustanovi galeriji Kula u Splitu. Sudjeluju: gost programa Writers in Residence Udruge UKRS - mostarski pjesnik, prozaist i prevoditelj Mirko Božić, i gošća večeri, splitska pjesnikinja, prozaistica i prevoditeljica Katja Grcić.
 
festival

Pjesnički festival 'Odvalimo se poezijom' u Bolu na Braču

Drugu godinu zaredom pjesnički festival 'Odvalimo se poezijom' održava se u Bolu na Braču, od 31. kolovoza do 2. rujna 2018. Događanje je dio kulturne manifestacije 29. Bolsko lito, a sav program odvija se uz organizaciju i podršku Centra za kulturu Općine Bol.
 
obavijest

Umrla istaknuta književnica i prevoditeljica Vesna Krmpotić

Cijenjena i nagrađivana hrvatska književnica i prevoditeljica Vesna Krmpotić umrla je u utorak u 87. godini.
 
obavijest

Predstavljanje zbirke pjesama 'Gorka zora' akademika Luka Paljetka

Predstavljanje knjige, zbirke pjesama 'Gorka zora' akademika Luka Paljetka održat će se večeras, 20. kolovoza 2018. u 21 sat, u atriju palače Sponza u Dubrovniku.  
 
predavanje, tribina

Razgovor s pjesnikinjom: Ljubica Ribić i Đurđica Porobija Garvanović>>>

 
 
seminar

47. seminar Zagrebačke slavističke škole

U ponedjeljak 20. kolovoza 2018. u Dubrovniku počinje dvotjedni 47. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole. U radu Seminara sudjelovat će inozemni studenti slavistike i kroatistike te sveučilišni nastavnici kojima su hrvatski jezik i književnost primarni znanstveni interes.
 
najave

Gostovanje pjesnika Enesa Kiševića u šibenskom Azimutu

U četvrtak, 16. kolovoza u 20 sati, u klubu Azimut u Šibeniku održat će se književna večer s pjesnikom Enesom Kiševićem.
 
festival

Opatijski festival fantastike Liburnicon

Tema 13. Festivala znanstvene fantastike i fantastike Liburnicona, koji će se od 17. do 19. kolovoza održati u Opatiji, su – vilenjaci, najavili su u ponedjeljak organizatori festivala iz opatijske udruge Kulturni front. 
 
nagrada

Olja Savičević Ivančević nagrađena u Makedoniji

Ovogodišnja dobitnica nagrade Festivala 'Druga prikazna' (Druga priča) koji se održao u Skopju, hrvatska je spisateljica i pjesnikinja Olja Savičević Ivančević, propćeno je iz Sandorfa. 
 
susret

10. Neretvanski pjesnički susreti

Južnohrvatski ogranak Društva hrvatskih književnika najavljuje 10. Neretvanske pjesničke susrete - 'Maslini u lice', koji će se održati od 12. do 14. kolovoza 2018. u Metkoviću, Opuzenu i Podgradini.
 
novo izdanje

28. Croatia rediviva ča-kaj-što

U Selcima na otoku Braču u petak 10. kolovoza 2018. održat će se 28. svehrvatska jezično-pjesnička smotra 'Croatia rediviva ča-kaj-što'. Pjesnici nastupaju na Trgu Stjepana Radića, popularnoj selačkoj Pijaci, od 21 sat. 
 
predavanje, tribina

Večer splitskih pjesnikinja na 64. Splitskom ljetu

Tri suvremene splitske pjesnikinje Ivana Čagalj, Katja Grcić i Nada Topić, uz moderaciju dramaturga i putopisca Jasena Boke, predstavit će svoj rad, ali i govoriti o poeziji kao književnoj vrsti i njezinu položaju u današnjoj književnoj hijerarhiji. Intermezzo će činiti interpretacija njihove poezije u izvedbi glumice Andrijane Vicković. Poetska večer održat će se u srijedu, 8. kolovoza u 21 sat na Sustipanu, a ulaz je slobodan. 
 
predavanje, tribina

'Razgovor s pjesnikinjom' ugošćuje Gordanu Igrec i Antoniju Željku Kahlik

Tribina Razgovor s pjesnikinjom preselila se preko ljeta u novi prostor te najavila i novo vrijeme održavanja. Ubuduće će se održavati svake druge srijede u 19 sati u Antikvarijatu 'Jesenski i Turk', polukat iznad KIC-a, Preradovićeva 5 u Zagrebu. Voditeljica tribine je i nadalje književnica Ana Horvat, a gošće sljedeće, osme po redu, tribine (8. 8. 2018.) su pjesnikinje Gordana Igrec i Antonija Željka Kahlik.  
 
obavijest

Umro književnik i akademik Nedjeljko Fabrio

Hrvatski književnik i akademik Nedjeljko Fabrio umro je u subotu ujutro u Rijeci u 81. godini, potvrđeno je Hini u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU). 
 
obavijest

'Književna republika' posvećena Daši Drndić

Iz tiska je izašao novi svezak časopisa za književnost - Književna republika (5-8/2018). Ovaj svezak časopisa posvećen je Daši Drndić.
 
natječaj, nagrada

Natječaj za književnu Nagradu Fric

Objavljen je natječaj za Nagradu Fric za najbolju knjigu fikcijske proze. Prijave na natječaj primaju se do 1. rujna 2018. 
 
susret

8. međunarodni pjesnički susret 'Šumski pjesnici'

Osmi međunarodni pjesnički susret 'Šumski pjesnici' će se održati u Butorima nedaleko od Grožnjana u petak, 3. kolovoza, s početkom u 21 sat.
 
obavijest

Poziv za prijavu događaja u sklopu ovogodišnjeg Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju

Hrvatska udruga Benedikt iz Splita i ove godine organizira kulturno-društvenu manifestaciju Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju te poziva zainteresirane da do 28. rujna 2018. pošalju prijedlog događaja za ovogodišnji program manifestacije. 
 
festival

ŠUŠUR! Festival od riči 'Čitaj aktivno!'

U ugodnom ambijentu korčulanskog Ljetnog kina u petak, 3. kolovoza, s početkom od 21 sata, ŠUŠUR! Festival od riči, u svom sedmom izdanju, pod nazivom Čitaj aktivno!, podsjetit će okupljenu publiku na naslijeđe koje je za sobom ostavila '68. godina, na one vrijednosti koje danas uživamo, a koje su rezultat požrtvovnosti i aktivizma naših prethodnika.
 
obavijest

Predstavljanje monografije Ivo Kalina u Opatiji

Hrvatski muzej turizma najavljuje predstavljanje monografije Ivo Kalina u Opatiji, vila Angiolina, u utorak, 24. srpnja, s početkom u 11,30 sati
 
najave

Stihovnica Siska

Iduća Stihovnica Siska na rasporedu je u subotu, 21. srpnja, s početkom u 19 sati, a okupit će sudionike još jednom prije masovnog egzodusa na ljetovanje i podijeliti međusobno svoje najuspjelije stihove nastale u prvoj polovici godine.
 
obavijest

Objavljena knjiga izabranih djela Josipa Pupačića 'Pjesme, ogledi i zapisi'

Knjigu izabranih djela Josipa Pupačića 'Pjesme, ogledi i zapisi', koju je priredio Nedjeljko Mihanović, objavila je u svom nizu 'Stoljeća hrvatske književnosti' Matica hrvatska.
 
obavijest

Besplatne elektroničke knjige: Više od milijun i pol čitanja e-knjiga

U prvom je polugodištu 120 tisuća korisnika preuzelo na svoje uređaje 35 tisuća e-knjiga, dok ih je online čitano više od 53 tisuće. Ukupno je dosad čitano i/ili preuzeto više od milijun i pol e-knjiga.
 
natječaj

Natječaj za Nagradu Janko Polić Kamov

Hrvatsko društvo pisaca ustanovilo je 2014. godine Nagradu Janko Polić Kamov za najbolje književno djelo (proza, poezija, drama) napisano na hrvatskom jeziku. Kriterij odabira prvenstveno je književna izvrsnost, međutim nagrada također promiče inovativnost, bilo u stilsko-jezičnom ili u tematskom smislu. Natječaj je otvoren do 26. srpnja 2018.!
 
nagrada

Tomislav Zajec nagrađen na najvažnijem natječaju za dramske pisce u Francuskoj

Dramski tekst 'Trebalo bi prošetati psa' hrvatskog dramatičara Tomislava Zajeca nagrađen je Grand Prixom 29. Journées de Lyon des Auteurs de Theatre u Lyonu, najvećeg natječaja za dramske pisce u francuskom govornom svijetu.
 
nagrada

Nagrada 'Tin Ujević' Milku Valentu

Na rođendan Tina Ujevića 5. srpnja tradicijski se održava književna priredba 'S Tinom u Vrgorcu 2018.', na kojoj je predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović proglasio ovogodišnjeg dobitnika pjesničke nagrade 'Tin Ujević' - zagrebačkog pjesnika Milka Valenta.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>