info - književnost, publicistika, jezik


obavijest

Objavljena knjiga izabranih pjesama Carol Ann Duffy 'Gramatika svjetla'

Nakladnik V.B.Z. objavio je prvi puta na hrvatskom izbor izabranih pjesama nagrađivane britanske pjesnikinje Carol Ann Duffy, okupljenih u opsežnom izdanju 'Gramatika svjetla' čiji prijevod potpisuje Tomislav Kuzmanović.
 
obavijest

Objavljeno luksuzno izdanje 'Misala kneza Novaka'

Nakon godinu dana duge pripreme, u suradnji Katedre Čakavskog sabora Roč, Staroslavenskoga instituta i Mozaika knjiga objavljen je 'Misal kneza Novaka' iz 1368. godine, jedna od naših najljepših i najvrjednijih rukopisnih knjiga koja predstavlja najvišu razinu kaligrafskog, iluminatorskog i uopće knjiškog umijeća naših glagoljaša.
 
obavijest

Časopis ZiN Daily predstavlja novosti i poziva autore da pošalju svoje radove

Književni časopis ZiN Daily ima novi vizualni identitet, rubrike, uredništvo i Twitter stranicu na kojoj možete pratiti obavijesti o objavama i ostale zanimljive i relevantne informacije. ZiN Daily također poziva autore da pošalju svoje radove…
 
obavijest

Preminula hrvatska književnica i prevoditeljica Truda Stamać

Književnica i prevoditeljica s njemačkoga Truda Stamać, koja je hrvatskoj čitateljskoj publici približila djela Rilkea, Brechta, Grassa, Hessea, Bernharda i Schillera, preminula je u petak u 79. godini.
 
obavijest

Goran Rem/Sanja Jukić/ Hikos Mash-up: 'Osječka mediostilistika'

Književno-znanstveni naslov 'Osječka mediostilistika' u supotpisu troje autora  - Goran Rem/Sanja Jukić/ Hikos Mash-up, objavljen je u izdanju Slavonsko-baranjsko-srijemskoga Ogranka DHK i MeandarMedie.
 
obavijest

Objavljen zbornik radova posvećen Mirku Tomasoviću

Zbornik radova sa znanstvenoga skupa održanog u Omišu 2018. 'Emisija i recepcija. Uz 80. obljetnicu rođenja Mirka Tomasovića', koji je uredila Cvijeta Pavlović objavila je Matica hrvatska u svojoj knjižnici Komparativna povijest hrvatske književnosti.
 
obavijest

Perzijsko izdanje 'Priče iz davnine' Ivane Brlić Mažuranić u prijevodu Ebtehaja Navaeya

Zbirka pripovijetki Ivane Brlić-Mažuranić 'Priče iz davnine' objavljene su ovoga mjeseca u Iranu na perzijskome jeziku. Izdavač Shahab-e Sagheb zbirku je objavio u Teheranu uz financijsku pomoć Ministarstva kulture i medija RH i podršku Hrvatsko-iranskoga društva 'Irandustan'.
 
predavanje, tribina

Tribina Litterarum translatio: Goran Čolakhodžić i Stjepanka Pranjković

U ponedjeljak, 25. siječnja, na redu je prva ovogodišnja tribina iz niza Litterarum translatio. U zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, s početkom u 18 sati, spomenuta će tribina uslijed izvanrednih okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa biti priređena bez prisutnosti publike. Bit će snimljena i ubrzo će se pojaviti na YouTube kanalu DHKP-a.
 
obavijest

Objavljena knjiga Oswalda Spenglera 'Heraklit'

Hrvatski prijevod knjige njemačkoga filozofa Oswalda Spenglera 'Heraklit. Studija o temeljnoj energetičkoj misli njegove filozofije', koju je s njemačkoga preveo Damir Vesely, objavio je zagrebački nakladnik AGM.
 
financiranje

Objava rezultata Javnog poziva za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva

Nakon započete objave rezultata Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. godinu programima književno-nakladničke, knjižarske i knjižnične djelatnosti u 2021. Godini čitanja, Ministarstvo nastavlja s objavom rezultata Javnog poziva za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u 2020. godini.
 
natječaj

Natječaj za neobjavljeni rukopis

Nakladnička kuća Antìpōd raspisuje natječaj za neobjavljeni rukopis (roman, zbirka kratkih priča, zbirka pjesama) na hrvatskom jeziku. Natječaj traje do 21. ožujka 2021.!
 
predavanje, tribina

Tribina DHK: Jasminka Domaš

Voditeljica Tribine DHK Lada Žigo Španić razgovara s književnicom, profesoricom judaizma, scenaristicom, novinarkom i autoricom dokumentarnih filmova Jasminkom Domaš. U svojoj knjizi 'Kadišl i nebeski putnici' (Naklada Litteris, 2020.) govori o antisemitizmu i životu za vrijeme Drugog svjetskog rata temeljenom na vlastitim događajima iz prošlosti. Izabrane tekstove iz knjige čita dramska umjetnica Dunja Sepčić.
 
obavijest

Hrvatski književnici i svijet – Čile

U prvome ovogodišnjem broju međunarodnoga digitalnog časopisa 'Altazor' koji već tri godine u Čileu izdaje Zaklada Vicente Huidobro, objavljeni su radovi troje hrvatskih autora – pjesnika Drage Štambuka i pjesnikinja Lane Derkač i Ružice Cindori.
 
obavijest

Novi svezak časopisa Poezija 3-4/2020

Iz tiska je izašao novi svezak časopisa Poezija 3-4/2020. posvećen Tonku Maroeviću, u izdanju Hrvatskog društva pisaca.
 
obavijest

Objavljena knjiga B. Majhuta i S. Lovrić Kralj 'Oko hrvatske dječje književnosti'

Knjigu Berislava Majhuta i Sanje Lovrić Kralj 'Oko hrvatske dječje književnosti' objavili su Hrvatska sveučilišna naklada i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
 
obavijest

Objavljen roman Toma Malmquista 'U svakom trenutku još smo živi'

Nakladnik Hena com objavio je knjigu autobiografske proze švedskog književnika Toma Malmquista 'U svakom trenutku još smo živi', priču o osobnoj tragediji koju je kritika proglasila jednim od ponajboljih djela koja su napisana o beskrajnoj tuzi.
 
obavijest

Objavljena knjiga M. Lipovca i J. Radić 'Sjećanja Stjepana Radića mlađeg'

Knjigu Marijana Lipovca i Jane Radić 'Dobro ugođena politika – Sjećanja Stjepana Radića mlađeg' u kojoj su objavljena sjećanja pijanista, glazbenoga pedagoga te unuka Stjepana Radića (1928.-2010.) i imenjaka osnivača HSS-a i prvog demokratski izabranog vođe hrvatskog naroda, objavila je nakladna kuća Sandorf.
 
obavijest

Novi broj časopisa 'Vijenac'

Matica hrvatska objavila je novi broj književnog lista 'Vijenac', broj 701 - 14. siječnja 2021., posvećen potresima na Banovini. Online izdanje časopisa dostupno je na mrežnoj stranici MH - https://www.matica.hr/vijenac/701/.
 
natječaj

Regionalni nagradni natječaj: Spasimo putopis 2021.

Klub putnika je neprofitna organizacija koja u potrazi za zanimljivim putopisima raspisuje regionalni natječaj pod nazivom 'Spasimo putopis'. Natječaj je otvoren do 15. veljače 2021.!
 
djeca, mladi

Projekt 'Ključ do znanja'

Projekt 'Ključ do znanja' u ovoj godini obilježava 10 obljetnicu postojanja. Kako je cilj projekta promocija čitanja, organizirane su nove radionice kojima se kreće u ovu slavljeničku godinu.
 
obavijest

Objavljena nova zbirka priča hrvatskog iseljeničkog pisca Josipa Novakovića

Najnovija zbirka priča 'Ljudi' Josipa Novakovića, u izdanju Mozaika knjiga, donosi portrete njegovih poznanika i prijatelja sa svih strana svijeta, ljudi koji bi se na prvi pogled možda učinili dosadnima, ali, kad ih se bolje promotri, postaju i zanimljivi i neobični, i po tome što i kako misle, i po tome što rade ili ne rade. Najnoviju zbirku priča na hrvatski je preveo Saša Drach.
 
obavijest

Tri nova naslova Hena coma

Nakladnik Hena com za kraj siječnja najavljuje tri nova naslova, kratke priče 'Što smo izgubili u vatri' Mariane Enriquez, psihološki roman 'Doručak' Dinka Mihovilovića, te reizdanje knjige 'Put vrhunskog muškarca' Davida Deide.
 
obavijest

Objavljena knjiga 'Čarobnjak riječi. Zbornik u čast Ivi Frangešu'

Knjigu radova 'Čarobnjak riječi. Zbornik u čast Ivi Frangešu' s književno-znanstvenoga kolokvija održanoga 28. rujna 2020. u Zagrebu, objavilo je u svojoj Maloj knjižnici Društvo hrvatskih književnika (DHK).
 
natječaj

Nagrada Višnja Machiedo za najbolje književno-esejističko djelo u 2020. godini. - poziv

Godišnja nagrada dodjeljuje se za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji nakladnika registriranih u Republici Hrvatskoj i objavljeno u razdoblju od 15. prosinca 2019. do 15. prosinca 2020. godine. Poziv na natječaj otvoren je do 25. veljače 2021.!
 
obavijest

Predstavljena knjiga 'Od temperamenta do karaktera' Alexandrea Havarda

Knjiga 'Od temperamenta do karaktera', u kojoj autor Alexandre Havard analizira načine kako prevladati nedostatke svojeg temperamenta i iskoristiti njegove jake strane, predstavljena je u četvrtak u splitskoj nakladničkoj kući Verbum.
 
obavijest

Četiri nova naslova V.B.Z.-a za početak nove 2021.

Nakladnik V.B.Z. u 2021. ulazi s četiri nova naslova, knjigama 'Morpho amathonte' Nade Topić, 'Grand Hotel Europa' Ilje Leonarda Pfeijffera, 'Delfin: O vidljivom i nevidljivom' Aleksandra Prokopieva, te obnovljenim izdanjem bestselera 'Celestinsko proročanstvo' Jamesa Redfielda.
 
natječaj

Objavljen Javni poziv za financiranje oglednih prijevoda djela hrvatskih autora na strane jezike u 2021. godini

Ministarstvo kulture i medija objavilo je Javni poziv za financiranje oglednih prijevoda djela hrvatskih autora na strane jezike u 2021. godini.
 
obavijest

Psihološki krimić 'Kuća na hridi' Lucy Clarke na hrvatskom

Nakladnik Mozaik knjiga objavio je hrvatski prijevod psihološkog krimića 'Kuća na hridi' Lucy Clarke, veliku uspješnicu žanrovske literature prevedenu na brojne jezike svijeta, najavljenu kao napeto štivo koje se čita u dahu.
 
obavijest

Objavljen novi roman Elizabeth Gilbert u izdanju V.B.Z.-a

Na hrvatskom je u izdanju V.B.Z.-a objavljen roman 'Grad djevojaka' Elizabeth Gilbert, u kojemu se autorica svjetskih bestselera 'Jedi, moli, voli' i 'Signatura svih stvari' vraća u glamurozni kazališni svijet New Yorka '40-ih i '50-ih godina prošloga stoljeća.
 
obavijest

Matica hrvatska objavila 'Izbrana djela' Đure Arnolda

Knjigu 'Izabrana djela' pjesnika i filozofa Đure Arnolda, koju je priredio Daniel Miščin, objavila je Matica hrvatska u knjižnici Stoljeća hrvatske književnosti (SHK).
 
obavijest

Objavljena knjiga A. Mihaljević 'Hrvatskoglagoljski tekstovi prevedeni s latinskoga'

Knjigu Ane Mihaljević 'Hrvatskoglagoljski tekstovi prevedeni s latinskoga - Sintaktička analiza' objavili su Hrvatska sveučilišna naklada i Staroslavenski institut iz Zagreba.
 
obavijest

Objavljen roman Borisa Dželalije 'Gospodar svojih odluka'

Roman liječnika sveučilišnoga profesora Borisa Dželalije 'Gospodar svojih odluka', koji prati hrvatsku zbilju druge polovice 20. i početka 21. stoljeća, objavio je zadarski ogranak Matice hrvatske i Matica hrvatska iz Zagreba.
 
predavanje, tribina

Sandorfov mini maraton u srijedu na Facebooku

Sandorf i književni klub Booksa organiziraju u srijedu, 13. siječnja, peti Sandorfov mini maraton, predstavljanje suvremenih europskih autora, koje će se ove godine održati u potpunosti virtualno.
 
natječaj

'Ljubav u doba korone' - nagradni natječaj Hrvatskog doma Vukovar

Hrvatski dom Vukovar raspisuje nagradni natječaj za kratku priču, fotografiju ili videorad. Natječaj je otvoren za sve s prebivalištem ili boravištem u Vukovaru, pojedince ili skupine, bez obzira na dob. Zadana tema radova jest 'Ljubav u doba korone', a pristup temi je slobodan. Rok za prijavu je 5. veljače 2021. godine!
 
obavijest

50 Poems for Snow / Petrinja

Prvo izdanje festivala 50 Poems For Snow u Petrinji održat će se u utorak, 12. siječnja, u Gradskom parku pored fontane, s početkom u 18 sati. Pjesme čitaju: Simbad Hadžić, mladi petrinjski pjesnik i aktivan volonter Civilne zaštite zadnja dva tjedna, Ines Kosturin, mlada Petrinjka, nagrađivana pjesnikinja i autorica dvije samostalne zbirke poezije i Žarko Jovanovski iz Zagreba, autor desetak zbirki poezije, aktualni dobitnik V.B.Z. nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2020. godine.
 
novo izdanje

Međunarodni festival '50 Poems for Snow', Sisak 2021.

U Sisku je 10. siječnja 2021. godine održano peto uzastopno izdanje međunarodnog festivala 50 Poems for Snow. Pjesnici su tako pokazali sav svoj entuzijazam i čvrstinu duha te su se na poziv organizatora Siniše Matasovića okupili usprkos nedavnom razornom potresu i naknadnim podrhtavanjima tla.
 
obavijest

Rekordnih 690 tisuća korisnika projekta Besplatne elektroničke knjige u 2020.

Tijekom pandemijske godine oboreni su svi prethodni rekordi, i malo je vjerojatno da će u skorije vrijeme biti ponovno oboreni, budući da je u samo dva proljetna mjeseca, dok je u Hrvatskoj, ali i širom svijeta, bilo na snazi 'zaključavanje' projekt je zabilježio 345 tisuća korisnika – za usporedbu, toliko je ukupno bilo korisnika tijekom 2016. i 2017. godine.
 
obavijest

Umro akademik Goran Filipi

Istaknuti hrvatski jezikoslovac, romanist i leksikograf i redoviti član HAZU-a, akademik Goran Filipi umro je u subotu u 67. godini u Puli, izvijestio je HAZU.
 
obavijest

Novi roman australske književnice Kate Morton na hrvatskom jeziku

Romanom 'Urareva kći', koji je jedan od najugodnijih iznenađenja u svom žanru, Mozaik knjiga otvara novu 2021. godinu. Novi roman australske književne senzacije Kate Morton na hrvatski jezik prevela je Aleksandra Barlović.
 
obavijest

Objavljena knjiga Bože Došena 'Rječnik Radošinovca i okolice'

Knjigu 'Rječnik Radošinovca i okolice' Bože Došena s akcentuiranim leksikom i primjerima iz života, objavio je zadarski ogranak Matice hrvatske.
 
obavijest

Objavljen zbornik o Stjepanu Moysesu 'Med Hrvati stanak moj!'

Zbornik radova sa znanstvenoga skupa o slovačkom biskupu i preporoditelju Stjepanu Moysesu 'Med Hrvati stanak moj!', održanom u Matici hrvatskoj 2018. godine, koji je uredila Zrinka Stričević-Kovačević, objavila je Matica hrvatska.
 
obavijest

2021. godina proglašena Godinom čitanja u Hrvatskoj

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.
 
obavijest

Objavljena knjiga 'Zbirka Zlate Lubienski u HAZU'

Knjigu povjesničara umjetnosti Ivana Ferenčaka 'Zbirka Zlate Lubienski u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti' objavila je HAZU.
 
obavijest

Digitalna verzija knjige 'Jeziku je svejedno'

Nakon gotovo rasprodanog prvog izdanja knjige 'Jeziku je svejedno', izdavačka kuća Sandorf i autori knjige, Anđel Starčević, Mate Kapović i Daliborka Sarić, poklanjaju svima njezinu digitalnu verziju u pdf-formatu.
 
obavijest

'Optimizam, a ne očaj' Chomskog kao obavezna literatura za teška vremena

Kao 'obaveznu literaturu u ovim teškim vremenima' zagrebačka Naklada Ljevak najavljuje svoje novo izdanje, 'Optimizam, a ne očaj', s recentnim intervjuima koje je Noam Chomsky dao C. J. Polychroniouu.
 
djeca, mladi

Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović' Koprivnica objavila digitalnu zbirku s dječjim eko pričama

Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović' Koprivnica pokrenula je u Mjesecu hrvatske knjige 2020. projekt 'Zeleni superheroji pišu eko priče'. Ova manifestacija koja inače slavi knjigu i čitanje, u 2020. bila je posvećena 50. obljetnici od prvog obilježavanja Dana planeta Zemlje.
 
djeca, mladi

Božićni kviz za (buduće) maturante

Treći ovosezonski Kviz za (buduće) maturante projekta Kroz knjižnicu do mature koji provode Knjižnice grada Zagreba dostupan je od 18. prosinca 2020. do 18. siječnja 2021. Namijenjen je svim srednjoškolcima koji žele provjeriti svoje znanje hrvatskog jezika, hrvatske i svjetske književnosti te opće kulture.
 
obljetnica, proslava, projekcija

Kratki film 'Za Tina'

Društvo hrvatskih književnika objavilo je na Youtube platformi kratki film o Tinu Ujeviću u povodu 65. obljetnice njegove smrti. Autorski tim čine: Boris Svrtan, Goran Grgić, Ksenija Marinković, Sreten Mokrović, Ante Pranić, Ana Roso i Zlatko Krilić, a scenarij i režiju potpisuje Zlatko Krilić.
 
obavijest

Objavljen zbornik radova Zagrebačkog prevodilačkog susreta 2017.

U studenom je svjetlo dana ugledao zbornik radova Zagrebačkog prevodilačkog susreta 2017., 'Znanje o književnom prevođenju. Prevodilački i traduktološki ogledi'.
 
natječaj

Objavljen poziv 'Čitanjem do uključivog društva'

Ministarstvo kulture i medija objavilo je otvoreni privremeni poziv na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom 'Čitanjem do uključivog društva'.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>